Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problemy z instalacją czy z nc+

14 Lis 2016 21:27 1092 10
  • Poziom 9  
    Witam,

    Dwa tygodnie temu stałem się szczęśliwym (tak mi się wtedy wydawało) posiadaczem nc+. Zakupiłem w związku z likwidacją "TnK".
    Przy pierwszym podłaczeniu zaczęły się kłopoty. Pomimo tego, że dekoder podłaczyłem do istniejącej instalacji (zez + DISEqC) odbierał tylko TVP1, Kuchnia+, Planet+ i jeszcze ze dwa inne.... i wiele niekodowanych zagranicznych. Pozostałe.... brak sygnału i "zła instalacja HotBird"
    Po kilku rozmowach na infolinii ściągnąłem instalatora, który ustawił dokładnie antenę.... nadal były problemy.... zlikwidował DISEqC.... i okazało się, że wariuje konwerter twin (wczesniej z konwerterem było wszystko OK). zamieniłem więc konwerter z Astry (na Hot Bird) i wszelkie problemy zniknęły... wszystkie kanały były widoczne z sygnałem na poziomie 90%.
    Załozyłem więc ponownie DISEqC i wszystko było nadal dobrze.

    Tak stan trwał 5-6 dni.
    Dzisiaj nagle podczas pracy zniknęło wszystko i znowu ukazał się komunika - "Sprawdź instalację HotBird" i poziomy sygnału 0%.
    Tym razem bardzo dobrze odbierane są: TVP2, Polsat Sport News, AXN, TV Trwam, Eurosport Niemiecki (niekodowany) i jeszcze ze dwa inne.

    Czyzby znowu problem z konwerterem? czy nie jest to podejrzane, że konwerter działały bez problemów do czasu podłączenia dekodera nc+?
    Nie ukrywam, że dostęp do anteny nie jest prosty i nie usmiecha mi się co kilka dni biegać po dachu.

    Dekoder Sagem DSI87

    PS. Sugerowano wielkość czaszy... ale mam 120 cm

    Licze na pomoc, bo pozostaje mi jeszcze chyba tylko zwrot sprzetu w ramach odstąpienia od umowy. I jestem na skraju wytrzymałości nerwowej i prawdopodobnie to zrobię.

    Pozdrawiam,
    wildcat
  • Poziom 43  
    Nie wziąłeś pod uwagę, że sygnał może być zbyt duży. Postaraj się o jakiś tłumik.
  • Poziom 9  
    Hmmm..... może.

    Przed chwila restart z wyjęciem anteny.... nadal łapie tylko te kilka kanałów, a np. na niektórych np.Polsat wskoczyła siła / jakośc sygnału na jakies 70 % a nie pokazuje ani wizji, ani fonii :-(
  • Poziom 35  
    Mam ten sam model i współpracuje z diseqC bezproblemowo od kilku lat. Ten dekoder ma sztywne przyporządkowanie portów- HB (1/A), Astra (2/B).
    Przywracałeś ustawienia fabryczne? Spróbuj też wymusić ponowne pobranie oprogramowania:
    Dekoder odłączyć z prądu, wcisnąć na obudowie P+ i P- (lewy i środkowy przycisk), a następnie trzymając przyciski podłączyć zasilanie. Przyciski należy przytrzymać do czasu, aż na wyświetlaczu pojawi się „8888". Dekoder zacznie pobierać aktualizację sygnalizując to mruganiem cyfr na wyświetlaczu. Aktualizacja trwa ok. 20 minut. Nie należy w tym czasie odłączać dekodera, ale cierpliwie poczekać na zakończenie procesu.
  • Poziom 9  
    Dziekuje za odpowiedź.... sprawę "sztywnego" przypisania DISEqC już analizowałem :-)

    Po pierwszych kłopotach (po zakupie) ostatecznie trafiłem do przedstawiciela nc+.... od nowa przeinstalował.... oprogramowania system nie ściągnął, bo było aktualne.

    Czy może się tak zdarzyć, że bez większego powodu trzeba robić fabryczne ustawienia czy ponowną aktualizację oprogramowania?
  • Poziom 35  
    wildcat3 napisał:
    Czy może się tak zdarzyć, że bez większego powodu trzeba robić fabryczne ustawienia czy ponowną aktualizację oprogramowania?

    Bez powodu nie ma sensu, ale gdy dekoder nie działa jak powinien - nie zaszkodzi, a czasami może pomóc.
    Próbę ponownego wgrania (aktualnego) oprogramowania zalecają czasami techniczni konsultanci telefonicznego BOK.
    Dla pewności dekoder najlepiej sprawdzić na innej, sprawnej instalacji z zezem HB+Astra.
  • Poziom 9  
    Wszystko rozłączyłem na noc. Rano podłączyłem i wszystkie kanały juz są dobrze odbierane.

    O co to chodzi w takim przypadku?
  • Poziom 43  
    wildcat3 napisał:
    Wszystko rozłączyłem na noc. Rano podłączyłem i wszystkie kanały juz są dobrze odbierane.

    O co to chodzi w takim przypadku?

    Wyłączyłeś z prądu? Jak tak to restart. Wyłącza się z prądu jak coś nie działa, zablokowało się, dziwne zachowanie dekodera, bez powodu.
  • Poziom 9  
    Tak. Odkręciłem przewód antenowy, wyjąłem kartę, wyłączyłem zasilanie. Rano wszystko "wstało". Ciekawe czy jest to częsty problem nc+.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    wildcat3 napisał:
    O co to chodzi w takim przypadku?

    Fanaberii działania tego sprzętu czasami logicznie nie ogarniesz. Być może ten "długi reset" pomógł i dekoder działa. Oby jak najdłużej, bo ...
    wildcat3 napisał:
    Załozyłem więc ponownie DISEqC i wszystko było nadal dobrze.
    Taki stan trwał 5-6 dni

    Mimo wszystko przeglądnąłbym dokładnie całą instalację, ze szczególnym uwzględnieniem jakości wszystkich złącz.
  • Poziom 9  
    Jak widać, nieprzewidziane są zachowania sprzętu nc+ :-)