Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zepsuta karta microSD w telefonie

Lela92 14 Nov 2016 22:03 2346 6
    Lela92
    Level 1  
    Po upadku telefonu karta sd przestała działać, jest to karta microSD HC Toshiba 16 GB. Telefon przestał ją "widzieć", wyświetlał komunikat "włóż kartę sd". Myślałam że to może być wina telefonu, ale nową kartę czyta bez problemu, a stara nie działa także na laptopie (próbowałam 3 różnych adapterów).

Pytanie mam jedno... Czy jest jakakolowiek szansa na to, że jakiś program tą kartę odczyta (by chociażby odzyskać dane) czy po prostu jest ona zepsuta mechanicznie i niemożliwa do uratowania?
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    michal_aniol
    Level 33  
    W tego typu przypakach jednyną możliwością odzyskania danych jest odczyt bezpośredni z modułów pamięci.
    roadway
    Level 2  
    To ja się odpinam pod temat. Również mam problem z kartą microSD XC (128GB, 90% zapisana danymi), po upadku telefonu - nagrywałem film na uchwycie samochodowym.

Próbowałem różnych programów. Jeden program (Hard Disk Low Level Format Tool) widzi kartę, a właściwie tylko jej pojemność, wielkość sektora (512b) oraz ilość sektorów, ale tylko w momencie kiedy jest włożona do czytnika USB. Drugi program (Zero Assumption Recovery), skanuje kartę, ale wszystko jest jako bad sectory. W jakimś innym programie miałem możliwość podejrzenia skanowanych danych, ale wszystko było zapisane chyba jako FF czy 00 - nie pamiętam.

Również w programach typu ChipGenius nie idzie odczytać nazwy kontrolera karty - jest Unknow.

Nie oczekuję, że ktoś za mnie rozwiąże problem, sam chciałbym go rozwiązać, ale chciałbym tylko nakierowania. Po pierwsze, przejrzałem parę filmików nt. odzyskiwania danych metodą... chip-off. Czyli trzeba będzie wlutować drobniutkie kabelki w wyprowadzenia z modułu pamięci karty, po "zdrapaniu" warstwy ochronnej. Skąd wiadomo, który pin jest od czego? Z tego co widziałem, to niektóre karty, mają inaczej rozmieszczone piny. Do odczytania danych potrzebny będzie jakiś programator tak? Czy ma znaczenie jaki programator użyję, czy są jakieś tanie, które sobie poradzą bezproblemowo z odczytaniem danych z karty pamięci - czy będą potrzebne jakieś specjalne wsady itp., trudne rzeczy. W tej chwili tyle pytań z mojej strony i mam nadzieje, że ktoś będzie w stanie konkretnie naprowadzić mnie na dobrą drogę.
    michal_aniol
    Level 33  
    Tyle problemów, a tak mało amunicji można by rzec... Pytania zadajesz poprawne, tylko skomplikowalność tematu jest tak duża że nie wiadomo od czegoby tu zacząć. Jeśli masz najbliższe pare lat wolne, to nic tylko brać się do rzeczy. Na początek coś o korekcji błędów:
    https://en.wikipedia.org/wiki/BCH_code

Zacznij od teorii, to nic Cię nie bedzie kosztować. Zakup bardzo drogiego sprzętu zostaw na później ;)
    roadway
    Level 2  
    michal_aniol, dziękuję za odpowiedź, ale oczekiwałem bardziej praktycznych informacji niż rzucanie odnośnikiem do strony, której nawet nie wiem po co miałbym użyć. Nie mam oczywiście zamiaru kupować żadnego drogiego sprzętu - w ostateczności, jeśli koszty miałyby się okazać większe niż usługa profesjonalnego serwisu, to zdecyduje się na serwis. Proszę tylko nie ripostuj tego w ten sposób, że lepiej, żeby zajął się tym serwis. Uważam, że na pewno są jakieś łopatologiczne metody odzyskania tego w domowych warunkach.

Liczyłem raczej na odpowiedź podobną do: połączenia pinów znajdziesz na takiej i takiej stronie, ale zwróć uwagę na to i tamto bo może być to i to. Jak już będziesz robił to i to, to lepiej zrób to tak... Potrzebny będzie ten program i tamten. Czy jest szansa na uzyskanie takiej pomocy? Czy trzeba być specjalistą w dziedzinie elektroniki itd.?
    michal_aniol
    Level 33  
    No problem w tym że łopatologicznych metod nie ma. Za odzysk danych z monolitów bierze się naprawde rzadko które laboratorium odzyskiwania danych, a co dopiero ktoś, kto nie ma podstawowej wiedzy na temat działania pamieci flash (nie piszę tego złośliwie).
    Jeśli przeraził Cie link który podałem i nie wiesz po co Ci on, to naprawdę nie ma sensu dalej ciągnąć pytań. Do pracy z monolitami potrzebna jest wiedza teoretyczna z zakresu elektroniki, alorytmiki, matematyki oraz kryptologii + ducka sprzętu, a nawet więcej ;)

Tutaj masz bazę różnych monolitów, oczywiście bez rozpiski podłaczeń. http://odzyskiwanie-danych.com.pl/monolith-database.html
    Moderated By RADU23:

3.1.10. Nie reklamuj stron internetowych lub usług w jakiejkolwiek formie.