To ja się odpinam pod temat. Również mam problem z kartą microSD XC (128GB, 90% zapisana danymi), po upadku telefonu - nagrywałem film na uchwycie samochodowym.
Próbowałem różnych programów. Jeden program (Hard Disk Low Level Format Tool) widzi kartę, a właściwie tylko jej pojemność, wielkość sektora (512b) oraz ilość sektorów, ale tylko w momencie kiedy jest włożona do czytnika USB. Drugi program (Zero Assumption Recovery), skanuje kartę, ale wszystko jest jako bad sectory. W jakimś innym programie miałem możliwość podejrzenia skanowanych danych, ale wszystko było zapisane chyba jako FF czy 00 - nie pamiętam.
Również w programach typu ChipGenius nie idzie odczytać nazwy kontrolera karty - jest Unknow.
Nie oczekuję, że ktoś za mnie rozwiąże problem, sam chciałbym go rozwiązać, ale chciałbym tylko nakierowania. Po pierwsze, przejrzałem parę filmików nt. odzyskiwania danych metodą... chip-off. Czyli trzeba będzie wlutować drobniutkie kabelki w wyprowadzenia z modułu pamięci karty, po "zdrapaniu" warstwy ochronnej. Skąd wiadomo, który pin jest od czego? Z tego co widziałem, to niektóre karty, mają inaczej rozmieszczone piny. Do odczytania danych potrzebny będzie jakiś programator tak? Czy ma znaczenie jaki programator użyję, czy są jakieś tanie, które sobie poradzą bezproblemowo z odczytaniem danych z karty pamięci - czy będą potrzebne jakieś specjalne wsady itp., trudne rzeczy. W tej chwili tyle pytań z mojej strony i mam nadzieje, że ktoś będzie w stanie konkretnie naprowadzić mnie na dobrą drogę.