Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LG M2352D-PZ - nie uruchamia się po pewnym czasie.

djmaly17 16 Lis 2016 14:14 939 2
  • #1 16 Lis 2016 14:14
    djmaly17
    Poziom 19  

    Witam,

    Płyta główna: M52 / LD02M EAX64559003 EBL61060001

    Posiadam monitor jak w tytule, objawy są następujące:
    - Jak monitor działa, z podłączonym aktywnym źródłem sygnału HDMI (za pomocą tego sygnału testowane) i wyłączy się go, to już się nie uruchomi ponownie. Dioda standby mruga, lub w ogóle się nie świeci i nie reaguje na polecenia z pilota jak z klawiatury lokalnej.
    - Jak monitor działa, bez aktywnego źródła sygnału HDMI i zostanie wyłączona, to nie ma problemu z ponownym jego uruchomieniem i wszystko działa.
    - Jak monitor działa, czy jest aktywny sygnał HDMI lub nie i wyłączy się go oraz dodatkowo wyciągnie wtyczkę zasilająca, którą za chwile podłączy się ponownie, dioda standby mruga i monitor już się nie chce uruchomić.

    Monitor nie chciał się włączyć, więc został odstawiony do garażu. Po jakimś czasie stwierdziłem, że zajrzę do niego. W garażu było zimno gdzie stał i po podłączeniu od razu uruchomił się co mnie zdziwiło. W domu działał kilka godzin, gdzie został wyłączony, ponowne uruchomienie nie było już możliwe. Stwierdziłem, że zimno ma wpływ na niego aby się uruchomił, więc po rozebraniu monitora, sprężonym powietrzem mroziłem odpowiednie obwody szukając w ten sposób gdzie leży przyczyna takiego zachowania. Za każdym razem gdy monitor nie chce się uruchomić i zmrożę dobrze procesor IC101 oraz jego okolice, monitor uruchomi się.

    Dokonałem pomiaru wszystkich stabilizatorów na płycie głównej, wszystkie są sprawne i zmierzyłem na naich napięcie jakie podaje service manual. Jedynie jak monitor nie chce się uruchomić i nie mruga dioda stansby to nie ma napięcia na POWER ON/OFF, jak dioda mruga lub monitor jest uruchomiony to na tym pinie jest napięcie 2,7V.

    Co mogę jeszcze sprawdzić aby zlokalizować przyczynę takiego zachowania? Dodam tyle, że w service manual napisane jest że jeśli stabilizatory są sprawne oraz rezonator X204 to do wymiany jest pamięć eeprom IC100. Nie sprawdziłem rezonatora bo nie mam jak, jedynie mogę kupić go i wymienić w ciemno. Co do pamięci eeprom to czy ta pamięć nie powinna mieć wgranego jakiegoś wsadu aby ją wymienić?

    0 2
  • #2 16 Lis 2016 16:31
    lukasz747
    Poziom 11  

    Tutaj w poradniku od 30str. jest trochę informacji o pamięci EEPROM, a o rezonatorze na 32str.

    0
  • #3 17 Lis 2016 11:19
    djmaly17
    Poziom 19  

    Dzięki lukasz747 za ciekawy materiał. Już teraz bynajmniej utwierdziłem się w tym że wymieniając EEPROM muszę go wstępnie zapisać danymi, czyli wgrać wsad. Choć o tym wiedział, to przeglądając kiedyś pewien temat na forum w błąd wprowadził mnie jeden post, który wyjaśniał, że jest pamięć która jest zapisana i po wymianie musi być oraz jest pamięć która przechowuje dane, ale wymieniając ją na nową pustą, mikrokontroler zapełni ją już sam odpowiednim danymi podczas uruchomienia. Postaram się jakoś sprawdzić rezonator, jak będzie ok to zgodnie z service manual wymienię eeprom, wcześniej go zapisując, może uda się wyciągnąć dane z obecnego. Lecz nie wiem czy w ogóle dostanę taką pamięć bo jest jakaś niespotykana na polskim rynku.

    0
  Szukaj w 5mln produktów