Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Huawei hg8247h inea i stworzenie sieci

malymarcin 16 Lis 2016 20:51 915 21
  • #1 16 Lis 2016 20:51
    malymarcin
    Poziom 9  

    Witam, potrzebuję pomocy w konfiguracji sieci.
    Otóż router nr 1 i 2 stoją u znajomego, 3 i 4 u mnie.
    Router 3 odbiera sygnał wifi z 2, z kolei 4 tworzy sieć wifi u mnie w domu.
    Jak poprawnie skonfigurować sieć.
    Przy podłączeniu komputera przez Lan do rutera Inea mam pełną prędkość.
    Przy podłaczeniu do routera tplink td-w8960n mam około 100 Mb/s, czyli też ok.
    Problemy zaczynają sie przy Ap client, jest tylko ok 5 Mb/s przez lan, a na ostatnim Tp-linku (4) mam w porywach do 1,5 Mb/s przez wifi.
    Zabezpieczenia sieci wifi jako psk2, AES, kanał na sztywno.

    Huawei hg8247h inea i stworzenie sieci

    0 21
  • #2 16 Lis 2016 21:18
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    malymarcin napisał:
    Problemy zaczynają sie przy Ap client, jest tylko ok 5 Mb/s przez lan, a na ostatnim Tp-linku (4) mam w porywach do 1,5 Mb/s przez wifi.
    Zabezpieczenia sieci wifi jako psk2, AES, kanał na sztywno.

    Co to dokładnie za modele urządzeń w sieci?

    0
  • #3 16 Lis 2016 21:30
    malymarcin
    Poziom 9  

    Poprawiłem obrazek.
    W poprzedniej konfiguracji router nr 2 chodził jako modem router DSL w sieci Netia i bez problemu osiągałem prędkość ok 18 Mb/s ( tylko tyle dawało łącze z Netii).
    Wiem, że ten acces point już kilka lat ma, ale czy to jego wina?

    0
  • #4 16 Lis 2016 21:32
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Po pierwsze WR543g to już staruszek i max jaki możesz na nim osiągnąć to 15-20Mbps na radiu. Druga bardzo ważna sprawa to poziom sygnału z W8960N no i zakłócenia jakie masz w okolicy.

    0
  • #5 16 Lis 2016 21:40
    malymarcin
    Poziom 9  

    Sygnał z W8960N na ap wr543g oscyluje w granicy 30 dB.
    Ustawione mam kanały które w okolicy nie są zajęte.
    Problem w tym, że mam max. 1,5 Mb/s w porywach do 2 Mb/s.
    W Netii na tych samych routerach osiągałem 18 Mb/s. Czy możliwe jest, że sprzęt z Inei jakoś mi coś blokuje?

    0
  • #6 16 Lis 2016 21:47
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jakie adresy rozdaje DHCP głównego routera? Ta adresacja 192.168.100.2 nie koliduje to z DHCP głównego routera? Na WAN-ie WR543g masz dynamic IP? Pokaż jego Status.

    0
  • #8 16 Lis 2016 21:55
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Ustaw tą pulę adresów od 192.168.100.10 abyś mógł bez problemów korzystać ze statycznych adresów poniżej. Potem musiał byś zrobić reboot głównego routera i sprawdzić czy coś się zmieniło.

    0
  • #9 16 Lis 2016 21:58
    malymarcin
    Poziom 9  

    Zmiany puli adresowej mam dokonać na tym głównym routerze?

    0
  • #10 16 Lis 2016 22:00
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tak oczywiście, to on rozdaje adresację w sieci.

    0
  • #11 16 Lis 2016 22:11
    malymarcin
    Poziom 9  

    Ok. Teraz przy podłączeniu laptopa przez Lan do Routera nr 3 i 4 mam ok 18 Mb/s, niestety przez wifi z 4 mam tylko 1,5 Mb/s. Jakiś błąd z szyfrowaniem?

    0
  • #12 16 Lis 2016 22:23
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    malymarcin napisał:
    Ok. Teraz przy podłączeniu laptopa przez Lan do Routera nr 3 i 4 mam ok 18 Mb/s,

    No i tu więcej nie będzie.

    malymarcin napisał:
    przez wifi z 4 mam tylko 1,5 Mb/s. Jakiś błąd z szyfrowaniem?

    Znowu zacznij od kwestii DHCP jak wygląda konfiguracja na Wr543g? Długość przewodu ethernet? Oryginalny czy samoróbka? Jak wygląda poziom sygnału na karcie sieciowej?

    0
  • #13 16 Lis 2016 22:28
    malymarcin
    Poziom 9  

    Huawei hg8247h inea i stworzenie sieci

    Kabelek oryginalny z pudełka od Inei, ok 1,5m. Sygnał wifi na laptopie 100%.

    0
  • Pomocny post
    #14 16 Lis 2016 22:29
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Czyli znowu masz błąd, zacznij od 192.168.1.10 w puli DHCP. Save i Reboot.

    0
  • #15 16 Lis 2016 22:39
    malymarcin
    Poziom 9  

    Po tej zmianie nie mogę się zalogować do strony konfiguracyjnej wr543g zarówno przez Lan jak i WiFi. Internet jest ale nic się nie poprawiło.
    Edit.
    Podmieniłem router nr 4 na stary Netgear DG834GT, który leżał w szafie. Mam teraz po wifi między 18 a 19 Mb/s. Wygląda na to, że w tym W8951ND padło radio.
    Na noc wyłączyłem u siebie routery i rano nie chciały działać (żółty wykrzyknik przy wifi na laptopie). Dopiero po podłączeniu na chwile kabla Lan od laptopa do wr543G zaczęło na powrót działać. Jeszcze jakiś konflikt?
    Jaki sprzęt kupić zamiast tego wiekowego wr543g, żeby to dobrze działało?
    Czy może to być np Netis WF2411 z Alledrogo?

    0
  • #16 17 Lis 2016 20:43
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    malymarcin napisał:
    Jaki sprzęt kupić zamiast tego wiekowego wr543g, żeby to dobrze działało?

    TP-link WR743NDv2 czy WR843ND

    0
  • #17 29 Lis 2016 17:48
    malymarcin
    Poziom 9  

    Witam ponownie.
    Chyba mam jeszcze jakiś konflikt w konfiguracji tej sieci.
    Prędkość utrzymuje się w granicy ok 17 Mb/s przez jakiś czas po restarcie routerów (trudno ten czas jakoś oznaczyć), później spada do 4-6 Mb/s.
    Pożyczyłem nawet od kolegi router tplink TL-wa701nd, żeby zamienić wr543g i nie ma jakiejś zauważalnej różnicy.
    Mamy na test Inea 150 Mb/s. Myślałem, że po zamianie tego ap wr543g prędkość zauważalnie wzrośnie.
    Proszę o pomoc lub jakieś sugestie.

    0
  • #18 29 Lis 2016 17:51
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wszystko zależy od poziomu sygnału na "odbiorniku" z głównego routera oraz zaszumieniu okolicy.

    0
  • #19 29 Lis 2016 17:59
    malymarcin
    Poziom 9  

    Sygnał zarówno na wr543g jak i na tplink TL-wa701nd oscyluje między 25 a 29 dB. Kanał wybrany mam taki którego nie mają inne sieci.
    Mam jeszcze od znajomego Router Board 411 od MicroTik'a z anteną 18dbi, ale nie daję rady się do tego zalogować i skonfigurować. Próbowałem resetować tak jak na filmikach i niestety nie idzie.

    0
  • #20 29 Lis 2016 18:16
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Masz możliwość wykonania pomiarów w okolicach odbiornika (najlepiej inSSIDer) - Link

    0
  • #21 29 Lis 2016 18:32
    malymarcin
    Poziom 9  

    Jak długo zapisywać dane w inSSIDer, tzn długość testu?
    Wejdę na dach obok anteny i zobaczę.

    0
  • #22 18 Mar 2017 15:45
    malymarcin
    Poziom 9  

    Odgrzewam swój stary temat.
    Zamiast routera nr 3 mam podpięty teraz ruter netis wf2411i.
    Wyciągam na nim około 45-50 Mb/s przy pingu 8-12 ms gdy podłacze go do laptopa przez kabel. Gdy wpinam 4 router aby uzyskać wi-fi ping skacze w zakresie od 20 - 2000 ms i prędkość w porywach do 7 Mb/s. Po kablu z 4 urządzenia działa ok, jednak tylko przez kilka chwil od właczenia urządzeń. Myślałem, że to wina tego ostatniego urządzenia i podmieniłem je na Tp-link wr740n i sytuacja wyglada podobnie.
    Jakieś sugestie? Porady? Gdzie jest błąd?
    Huawei hg8247h inea i stworzenie sieci

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo