Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford/Fiesta/mk7 - Ford Fiesta Mk7 1.4TDCI- wentylator chłodnicy

grzesiek327 17 Nov 2016 20:26 4551 5
    grzesiek327
    Level 10  
    Witam. Mam problem z wentylatorem chłodnicy w Fordzie Fiesta mk7 1.4 TDCI.
    Problem polega na tym że jadąc w trasie np 100km/h - 130km/h włącza się wentylator i pracuje bez przerwy mimo że na zewnątrz jest zero stopni. Gdy się zatrzymam i zgaszę auto, pracuję jeszcze przez ok 2 min. Wentylator pracuje na 2 biegu . Jeżdżąc po mieście wentylator się nie włącza.
    Junior188
    Level 13  
    A temperatura silnika stoi w miejscu ? Sprawdź czy nie grzeje się silnik, być może problem leży w silniku a układ zabezpieczenia przed przegrzaniem działa prawidłowo ?
    grzesiek327
    Level 10  
    Oczywiście jak to w nowszym aucie - brak wskaźnika temperatury. Chłodnica jest gorąca lecz nie parzy. Płyn jest też gorący ale gdy włożę palec to da się wytrzymać.
    Junior188
    Level 13  
    To on jest nie dogrzany jak wkładasz palec i jest ok ;). Tam jest temperatura około 95 do 100 kilku jak załącza wiatrak. Po za tym jak Ty ten korek na gorącym odkręcasz ;). Z metod domowych do wymiany, czujnik temperatury, płyn chłodniczy, termostat ( chociaż niekoniecznie jeśli masz ciepłe nawiewy ok ).

Jednak takie poszukiwanie na oślep i wyjdzie drożej niż diagnostyka komputerowa.

Od dawana posiadasz to auto ?
    grzesiek327
    Level 10  
    Źle się zrozumieliśmy . Po rozpoczęciu jazdy płyn jest jeszcze na tyle zimny że nie parzy a wentylator już pracuje. W dłuższej trasie jest bardziej gorący . Myślę że ok 90 stopni. Auto mam nie długo . A tam są dwa czujniki ( w chłodnicy i przy termostacie ) ?
    grzesiek327
    Level 10  
    odłączałem komputer i sytuacja wygląda tak że wentylator włącza się przy 85 stopniach. i nie pozwala się dogrzać do 95. Brak jakichkolwiek błędów. Wymieniłem czujnik temperatury na wszelki wypadek i też nic. Nie wiem dlaczego komputer włącza wentylator tak szybko. Dpf mógłby się wypalać ale nie przez np 150 km ciągłej jazdy ...