Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

M-Tech Legend II - charczy na odbiorze, nadawanie działa

Junior188 17 Lis 2016 20:46 648 7
  • #1 17 Lis 2016 20:46
    Junior188
    Poziom 10  

    Witam,
    Radio M-tech Legend Dwa przy rozkręconym Vol na max słychać odbiór, ale bardzo cicho, niewyraźnie i bardzo charczy. (Głośnik sprawny, na zewnętrznym to samo).
    Filtr FL 2 455 został sprawdzony, trzyma napięcie ok. 1,12 V. Po wymianie TDA2003L na TDA2003 B szybko się grzeje, czyżby nie ten tranzystor?
    Dodatkowo wymieniony tranzystor Q11 oraz rezystor, z tym, że z 2.2 na 10 (brak zmiany po podmianie na większy).

    Radio miało spięcie w zasilaniu ( przerwany przewód plus, poleciały kondensatory), które najwyraźniej zostały zamontowane zamiast diody zabezpieczającej jak w bliźniaczym President Harry. Oczywiście, zanim trafiło to na stół zostały zamienione oryginalne bezpieczniki na jakieś 10 A. Pozwoliłem sobie wymienić cały przewód zasilający.

    Radio ma przeznaczenie do nauki serwisowania CB, dlatego bardzo proszę darować sobie rady "oddaj do fachowców". Jeśli naprawa tzw. " złotym śrubokrętem" je uśmierci, trudno.

    Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co, jak, gdzie sprawdzić będę wdzięczny za rady, przy okazji może powstanie mały tutorial jak i co sprawdzić.

  • #2 17 Lis 2016 23:10
    21paweł21
    Poziom 15  

    Czy elektrolit na wyjściu z TDA jest pewny i sprawdzony?

  • Pomocny post
    #3 17 Lis 2016 23:14
    kriss51
    Moderator

    Junior188 napisał:
    Po wymianie TDA2003L na TDA2003 B szybko się grzeje, czyżby nie ten tranzystor?


    TDA2003 nie jest tranzystorem lecz układem scalonym.

    Po co grzebać w wzmacniaczu mcz. skoro nadajnik w AM działa prawidłowo. Musisz wiedzieć że podczas nadawania TDA2003 pracuje jako modulator AM. Gdyby było coś z TDA to modulacja nadajnika też była by zniekształcona.

    Junior188 napisał:
    Radio miało spięcie w zasilaniu ( przerwany przewód plus, poleciały kondensatory), które najwyraźniej zostały zamontowane zamiast diody zabezpieczającej jak w bliźniaczym President Harry.


    Nie mam pojęcia o jakie zwarcie chodzi. Może ktoś podłączył na odwrót? Kondensatory trzeba wstawić takie jakie były i w te same miejsca. Zobacz czy nie są któreś wybrzuszone.
    Warto sprawdzić też napięcie na wyjściu stabilizatora IC502.
    Jeśli będzie wszystko ok. to wyciągnij C43 i podłącz poprzez kondensator np. 470 mikro zewnętrzny głośnik do pinu 4 i masy. Plus kondensatora w stronę pinu 4.



    21paweł21 napisał:
    Czy elektrolit na wyjściu z TDA jest pewny i sprawdzony?


    Przecież napisał że nadajnik jest ok. co oznacza że kondensator wyjściowy też musi być ok. Inaczej modulacja w AM też była by zniekształcona jak na odbiorze.

  • #4 17 Lis 2016 23:38
    Junior188
    Poziom 10  

    Elektrolit wygląda na nieuszkodzony, jest fabryczny. Nie mam miernika pojemności ale zwarty nie jest.

    Pomiar dokonany w układzie, wprawdzie zwarcia zawsze tak wychodziły ale mało miałem do czynienia z elektrolitami więcej z smd. Czy to może tak przekłamywać ?

    Dodano po 21 [minuty]:

    kriss51 napisał:
    Junior188 napisał:
    Po wymianie TDA2003L na TDA2003 B szybko się grzeje, czyżby nie ten tranzystor?


    TDA2003 nie jest tranzystorem lecz układem scalonym.

    Po co grzebać w wzmacniaczu mcz. skoro nadajnik w AM działa prawidłowo. Musisz wiedzieć że podczas nadawania TDA2003 pracuje jako modulator AM. Gdyby było coś z TDA to modulacja nadajnika też była by zniekształcona.

    Junior188 napisał:
    Radio miało spięcie w zasilaniu ( przerwany przewód plus, poleciały kondensatory), które najwyraźniej zostały zamontowane zamiast diody zabezpieczającej jak w bliźniaczym President Harry.


    Nie mam pojęcia o jakie zwarcie chodzi. Może ktoś podłączył na odwrót? Kondensatory trzeba wstawić takie jakie były i w te same miejsca. Zobacz czy nie są któreś wybrzuszone.
    Warto sprawdzić też napięcie na wyjściu stabilizatora IC502.
    Jeśli będzie wszystko ok. to wyciągnij C43 i podłącz poprzez kondensator np. 470 mikro zewnętrzny głośnik do pinu 4 i masy. Plus kondensatora w stronę pinu 4.



    21paweł21 napisał:
    Czy elektrolit na wyjściu z TDA jest pewny i sprawdzony?


    Przecież napisał że nadajnik jest ok. co oznacza że kondensator wyjściowy też musi być ok. Inaczej modulacja w AM też była by zniekształcona jak na odbiorze.


    Tłumaczę i objaśniam, w miejscu gdzie powinna być dioda D 304 służąca do zabezpieczenia przed odwrotnym podłączeniem. Są tylko zalutowane dziurki. Natomiast z drugiej strony płytki jest dwa kondensatory SMD połączone 1nf do 10nf a ten do masy. Zostały już wymienione w innym przypadku radio robiło zwarcie na zasilaczu, nawet przy wyłączonym. Odpowiadając na pytanie krócej rolą jest zabezpieczanie.

    Wymiana TDA to działanie po omacku w związku z chaosem internetowym, bardzo cenna jest zatem dla mnie informacja do czego to służy. ( Jak wspominałem wyżej, główny cel to nauka dlatego kupiłem kilka takich układów na zaś ;) )

    IC 502 daje napięcie około 7,80 na wymagane 8. Zasilam to jednak zasilaczem impulsowym 12 V 3,3A więc myślę że to przyzwoite wskazania ?



    Głupio się przyznać ale wszystko sprawdzałem w Fm. Po zamianie na AM wszystko działa znośnie (znośnie wyraźnie chodź lekkie charczenie jest) jednak tylko około minuty, potem nagrzewa się TDA i odnowa to samo.

    Ruszam w poszukiwania C43. Mogę prosić o kilka słów wyjaśnienia co da metoda z takim podłączeniem głośnika ?

    Aktualizuje: wymieniłem C43 oraz R68 który wsysnoołęm szybkim ruchem ręki drwala :D . Problem występuje nadal.

    I jeszcze jeden objaw z natury niepokojących jak mówię do mikrofonu to słyszę się cichutko we własnym radiu :|

  • #5 18 Lis 2016 00:41
    kriss51
    Moderator

    Junior188 napisał:
    Głupio się przyznać ale wszystko sprawdzałem w Fm. Po zamianie na AM wszystko działa znośnie (znośnie wyraźnie chodź lekkie charczenie jest) jednak tylko około minuty, potem nagrzewa się TDA i odnowa to samo.


    Więc jednak. Trochę się rozjaśniło. Wymień wszystkie elektrolity obok TDA i wstaw nowy układ. Najlepiej gdybyś miał jakiś sprawny z tzw. odzysku.

    Junior188 napisał:
    Ruszam w poszukiwania C43. Mogę prosić o kilka słów wyjaśnienia co da metoda z takim podłączeniem głośnika ?


    Chodzi o to by pominąć transformator modulacyjny podłączając głośnik bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza (pin4 TDA2003) poprzez kondensator.
    Czasem uszkodzeniu ulega transformator modulacyjny.

  • #6 18 Lis 2016 01:08
    Junior188
    Poziom 10  

    kriss51 napisał:
    Junior188 napisał:
    Głupio się przyznać ale wszystko sprawdzałem w Fm. Po zamianie na AM wszystko działa znośnie (znośnie wyraźnie chodź lekkie charczenie jest) jednak tylko około minuty, potem nagrzewa się TDA i odnowa to samo.


    Więc jednak. Trochę się rozjaśniło. Wymień wszystkie elektrolity obok TDA i wstaw nowy układ. Najlepiej gdybyś miał jakiś sprawny z tzw. odzysku.

    Junior188 napisał:
    Ruszam w poszukiwania C43. Mogę prosić o kilka słów wyjaśnienia co da metoda z takim podłączeniem głośnika ?


    Chodzi o to by pominąć transformator modulacyjny podłączając głośnik bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza (pin4 TDA2003) poprzez kondensator.
    Czasem uszkodzeniu ulega transformator modulacyjny.


    Trafo było na stole na oko wszystko wygląda dobrze, jest przepływ prądu pomiędzy oboma zakończeniami. Może to jednak to ? Chociaż w drugim sprawnym radiu też przepływ jest.

    Po czym wnosisz że wszystkie elektrolity do wymiany ? Mogę je wymienić podobnie jak i TDA. Jednak zgodnie z celem założenia tematu, chciałbym nauczyć się dlaczego ?

    Po wymianie rezystora w Q11 z 10 Ohm ( taki tylko miałem ) na właściwy czyli 2,2 ohm problem ustąpił definitywnie :).

    Za to ja wzbogaciłem się o zestaw 100 kondensatorów elektrolitycznych od AVT i sporą ilość wiedzy ;).

    Bardzo dziękuję za pomoc. Przy okazji mam tam padnięty mikrofon i będę próbował reanimować, tylko jaki tam wkład mikrofonu ?

  • Pomocny post
    #7 18 Lis 2016 18:48
    kriss51
    Moderator

    Junior188 napisał:
    Trafo było na stole na oko wszystko wygląda dobrze, jest przepływ prądu pomiędzy oboma zakończeniami.


    Na oko się niczego nie naprawia. Może mieć zwarcie między zwojowe wtedy miernik pokaże jakąś oporność. Wystarczyło podłączyć zewnętrzny głośnik jak pisałem i wszystko stało by się jasne. Parę minut roboty.


    Junior188 napisał:
    Po czym wnosisz że wszystkie elektrolity do wymiany ?


    Nie wszystkie. Wymień te które współpracują bezpośrednio z TDA2003. Nie trzeba mieć nawet schematu radia. Wystarczy aplikacja TDA2003 i będziesz widział jakie i jak podłączone są elementy do końcówki mcz. (TDA).

    Junior188 napisał:
    Jednak zgodnie z celem założenia tematu, chciałbym nauczyć się dlaczego ?


    Po tym że przy tak prostym układzie mcz. nie ma czego więcej szukać.

    Prawdopodobne usterki:

    kondensatory elektrolityczne (wymień C315, C30 oraz C43).
    TDA2003 tzw. malowanka (układ który nie ma pełnych parametrów mimo że jest nowy, np. chińska produkcja ).

    Dla próby złącz emiter z kolektorem Q11 i zobacz czy nadal będzie zniekształcał. Jeśli będzie to samo zacznij od wymiany elektrolitów.
    Ufam że rezystory R69 i R75 ok.
    Teraz masz już wszystko na tacy podane.

  • #8 18 Lis 2016 19:29
    Junior188
    Poziom 10  

    Kurcze słyszałem o tych malowankach i jak dzięcioł kupiłem pierwsze lepsze w AVT.

    Jak pisałem po wymianie R69 na zgodny z serwis manualem wszystko ok.Teraz testy w aucie. Jak najłatwiej rozpoznać malowankę ?

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson