Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nowy Asus Radeon RX470 4GB nie daje obrazu.

17 Lis 2016 22:58 891 10
  • Poziom 8  
    Witam.
    Mam podobny problem związany w podaną tutaj kartą graficzną, więc aby nie zaśmiecać forum podepnę się tutaj.

    Problem polega na tym, iż sporadycznie monitor "mignie", tak jakby na moment tracił zasilanie. Dodatkowo zdarzyło się, że monitor po prostu zgasł. Podłączyłem go do innego komputera i działał prawidłowo a ponowne podłączenie go do mojej karty nie przywróciło obrazu. Wentylatory karty graficznej pracowały więc karta musiała działać. Obraz monitora przywrócił dopiero restart systemu.
    Monitor oraz kabel (DVI-D) został sprawdzony na innych sprzętach i działają bez problemu. Temperatury karty graficznej są w normie.

    Parametry komputera:

    Pamięć RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4, 8GB(2x4GB), 2400MHz, CL14, Red (CMK8GX4M2A2400C14R)
    Płyta głowna: Gigabyte GA-B150M-D3H, B150, DDR4, SATA3, USB 3.0, mATX
    Zasilacz: Thermaltake TR2 S 500 Watt (PS-TRS-0500NPCWEU-2)
    Karta graficzna: Asus Radeon RX 470 4GB GDDR5 (256 Bit) 2xDVI-D, HDMI, DP, BOX (STRIX-RX470-O4G-GAMING)
    Procesor: Intel Core i5-6500, 3.2GHz, 6MB, BOX (BX80662I56500)
    Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 (SPC144)

    Spotkałem się z opinią że problemem jest tutaj niewłaściwe napięcie i płyta główna wyłącza kartę aby zapobiec jej uszkodzeniu. Czy jest to możliwe ?
    Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu i z góry dziękuję za pomoc.

    Moderowany przez RADU23:

    Wydzieliłem jako nowy temat.
    Nie podpinaj się pod cudze wątki. Powoduje to bałagan na forum.

  • Poziom 43  
    Parteon napisał:
    Wentylatory karty graficznej pracowały więc karta musiała działać.

    Błędne założenie. Trzeba było sprawdzić w dzienniku zdarzeń. Za pewne pojawił się tam wpis iż sterownik ekranu przestał odpowiadać.
    Skoro podejrzewasz zasilacz wykonaj pomiary napięć miernikiem w czasie testu power supply w OCCT i dla porównania te same pomiary bez obciążania PC. Pomiar na linii 12V na dodatkowym zasilaniu karty, na zasilaniu CPU i na wtyczce 24pin.
  • Poziom 8  
    Postaram się w wolnej chwili zrobić te pomiary. Dodam tylko że problem pojawia się także podczas braku obciążenia karty np. podczas otwartej przeglądarki.

    Oprócz tego, macie jeszcze jakieś koncepcje co mogłoby powodować opisany problem ?
  • Admin grupy komputery
    Jaki system operacyjny?
    Sprawdzane z innymi sterownikami?
    Sprawdzane z monitorem podłączonym do innych gniazd karty graficznej?
  • Poziom 8  
    System operacyjny Windows 10 Professional 64x, oba gniazda w karcie sprawdzane, problem pojawia się we wszystkich. Jeżeli chodzi o sterowniki to używam najnowszej wersji Radeon Software, przy starszych wersjach sterowników pojawił się raz komunikat "Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność". Po aktualizacji czegoś takiego nie zauważyłem.
  • Admin grupy komputery
    Sprawdź ze sterownikami pobranymi ze strony producenta karty graficznej.

    Wykonaj test GPU w programie OCCT (minimum kilka minut) i pokaż screeny powstałe po zatrzymaniu testu.
  • Poziom 8  
    Przepraszam za późną odpowiedź.
    Screeny w załączniku zrobione jeszcze przed instalacją sterowników ze strony producenta. Będę obserwował kilka dni czy nowe sterowniki rozwiązały problem.
  • Poziom 11  
    Jak widać, karta jest poprawnie obciążana w 100%. Temperatura jest niska. Nawet za niska jak na moje oko. Według specyfikacji producenta karta powinna na rdzeniu mieć około 1200MHz. Tutaj tylko 750. Czy nadal wyłącza się ekran. Jak osiągi w grach? Czy liczba klatek jest porównywalna z testami w internecie?

    CPUID poprawnie wskazuje 1200MHz więc wszystko powinno się zgadzać. Karta nie przegrzewa się. Czy nadal występuje zanikanie obrazu?

    Są to w miarę nowy karty. Istnieje prawdopodobieństwo, że sterowniki nie są jeszcze dopracowane.
  • Poziom 8  
    Jeżeli chodzi o zanikanie obrazu to spróbowałem zainstalować sterowniki od nowa. Przez dwa dni pacy nic nie zauważyłem. Nie jestem jednak do końca pewny czy to pomogło i zastanawiam się nad uruchomieniem jakiegoś programu w tle, aby monitorował stan karty. Do tej pory używałem GPU-Z, jednak w momencie mignięcia w zakładce sensors nie zauważyłem żadnych gwałtownych zmian. Szukam więc jakiegoś programu który byłby w stanie wychwycić moment mignięcia, jeżeli się jeszcze pojawi.
    Jeżeli chodzi o fps w grach to faktycznie były one mniejsze niż w internecie. Nie zwróciłem jednak uwagi że mój monitor ma tylko 60Hz . Wyłączenie limitu fps na podstawie wyświetlacza sprawia że fps'y są w porządku z testami internetowymi.
    Czy niskie odświeżanie monitora może mieć coś wspólnego z niższym taktowaniem zegara w FurMarku ?
  • Poziom 11  
    Odświeżanie monitora ma wpływ na FPSy tylko jeśli zastosuje się technologię np. v-sync. Wtedy ilość fps będzie taka sama jak odświeżanie monitora. 60Hz to normalna wartość. Nie polecam w grach włączać żadnej takiej technologii bo dodaje to opóźnienie sygnału i nie gra się przyjemnie. Proszę na bieżąco aktualizować sterowniki, grać z wyłączoną synchronizacją pionową w grach i dać znać czy problem ustąpił całkowicie po tej aktualizacji sterowników.

    Jeśli chodzi o taktowanie w furmarku to prawdopodobnie jest to błąd odczytu programu. Drugi program poprawnie odczytał 1200MHz więc jest ok.