Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] dwufunkcyjny Ferroli - Ekonomiczne grzanie a temperatura pracy kotła.

ramired 18 Nov 2016 13:50 5889 3
Buderus
    ramired
    Level 12  
    Od paru tygodni nie potrafię znaleźć jajbardziej korzystnego ustawienia temperauru piecu kondensacyjnym dwufuncyjnym Ferroli. Na programatorze mam ustawioną temp. pokojową w dzień na 20,6 i 19 w nocy. Termostaty na grzejnikach w pomieszczeniu programatora ustawione są na 5 (w pozostałych pomieszczeniach różne stałe ustawienia). Dzienne zużycie gazu przy temp. oscylującej między -3 w nocy do +3 w dzień (na przykładzie minionego tygodnia) jest zmienne, od 3 do 9 m3 na dobę. Nie mam pojęcia skąd tak duże różnice przy tych samych ustawieniach. Pierwotnie piec na 50C przy ww. wksazaniach programatora. Dom ma 8 lat, styropian 15cm, w miarę dobrze ocieplony.
    Jakie ustawienia na kotle nakkorzystniej pod względem ekonomicznym stosować w okresie zimowym, przy temp. np. 0 na zewnątrz.
    Czy lepiej aby dlugo grzał przy temp. np 45-50C na kotle,
    czy ustawić wiekszą moc przy krótszym ogrzewaniu np. 55-60C?
    Pomiędzy parterem a piętrem są też duże różnice w temp, po wieczornym grzaniu kominkiem i nagrzaniu do 23C, na parterze rano (przy O C na dworze) pozostaje temp. 20,5, na pietrze 19C.
  • Buderus
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam. Podstawowe pytanie, na jaki parametr są dobrane grzejniki? Chyba że jest podłogówka a jeśli tak to jak gęsto zrobiona? To kluczowe pytanie dla ekonomicznej pracy kondensata. Pozdrawiam.
  • Buderus
    ramired
    Level 12  
    Niestety nie wiem na jaki parametr dobrano grzejniki. Dom niedawno zakupiłem, w dzienniku budowy nie ma takich informacji. Podłogówka jest na parterze ale z niej nie korzystamy, serwisant od piecyka odradził jej wykorzystywanie przy ustawieniach na kotle po wyżej 45C.
    Kaloryfery są różnych rozmiarów, w każdym razie niektóre z nich są grubsze od stosowanych w blokach.
    Najbardziej interesuje mnie jaka forma grzania jest bardziej ekonomiczna a zarazem skuteczna, tzn. czy korzystniej jest aby piec grzał dłużej przy niższych na kotle ustawieniach temp. np 45-50C, czy przy temp. w nocy około lub poniżej 0, a w dzień od 0 do +5 ustawić wiekszą moc przy krótszym ogrzewaniu np. 55-60C?
    Zgodnie z projektem źródłem ciepła miał być kocioł gazowy ścienny jednofunkcujny typuZSE 24-3MFK. Prowadzenie rur zaprojektowano w systemie dwururowym. Jako elementy grzejne przewidziano grzejniki stalowe, płytowe Brugman z obudowami typu Kompakt.
    Nie wiem czy założenia z projektu zostały wprowadzone. Kocioł to ferroli tantaqua n 23 el.
    ramired
    Level 12  
    Problem rozwiązałem zmieniając ustawienia grzejników.