Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DVB-T - Nagły zanik sygnału.

ML909 18 Nov 2016 21:36 735 3
    ML909
    Level 2  
    Witam. Mam problem polegający na tym, że z dnia na dzień zanikł mi sygnał telewizji naziemnej. Sprawa jest o tyle dziwna, że podłączając kabel do gniazdka i do telewizora wyskakuje mi komunikat "brak sygnału lub zbyt słaby sygnał". Natomiast gdy rozkręciłem gniazdko i podłączyłem kabel, który używam do połączenia telewizora z gniazdkiem bezpośredni do kable koncentrycznego to wyszukało mi kilka kanałów i mimo słabej jakości telewizja jest odbierana. Możliwe, że gniazdko się zepsuło? Czy może problemu szukać gdzie indziej.
    _kli_
    Level 39  
    Stosunkowo mało informacji o instalacji:
    - jaka instalacja - indywidualna czy zbiorcza?
    - jeżeli indywidualna, to jaka antena - pasywna czy ze wzmacniaczem?
    - po ominięciu gniazda sygnał ma takie same parametry jak wcześniej czy gorsze?
    ML909
    Level 2  
    -instalacja zbiorcza
    -po ominięciu gniazda jakość jest gorsza (kabel z puszki jest zbyt krótki, by podłączyć go bezpośrednio do telewizora, więc połączyłem to kablem, który normalnie podłączam do gniazda)
    _kli_
    Level 39  
    ML909 wrote:
    kabel z puszki jest zbyt krótki, by podłączyć go bezpośrednio do telewizora, więc połączyłem to kablem, który normalnie podłączam do gniazda

W jaki sposób połączyłeś kable?
    Jeżeli po ominięciu gniazda sygnał jest gorszy niż był poprzednio, to jest problem w instalacji między anteną a gniazdem. Zapytaj sąsiadów - jak jest u nich? Skoro jest to instalacja zbiorcza, zgłoś problem w administracji budynku.