Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Berlingo III 1.6 16V i -wymiana wiązki komory silnika

robson.rr 18 Nov 2016 23:53 1551 12
    robson.rr
    Level 7  
    Jest to mój pierwszy post na forum więc na początek chciałem przywitać wszystkich użytkowników - cześć.
    Mam berlingo III w benzynie z silnikiem nfu 1.6 16v w którym uległa uszkodzeniu instalacja komory silnika. Niestety jest to żadki samochód i znalezienie używanej wiązki jak do tej pory się nie powiodło. Dostępne są wiązki z hdi i w związku z tym mam pytanie do mądrzejszy ode mnie - czy idzie ją przerobić pod benzynę? Zdaje sobie sprawę że jest to sieć CAN i mogą wyniknąć problemy.Na chwilę obecną kupiłem dwie wiązki - jedną z berlingo hdi i drugą z 307-mki z silnikiem takim jakim mam. Po założeniu jednej jak i drugiej wiązki silnik nie kręci a lexia nie pokazuje blokady. Jeżeli ktoś jest mi w stanie coś doradzić to poproszę.
    szymon198312
    Level 30  
    Z hdi napewno nie . Z benzyny moze tak, ale czy sterownik, bsi, bsm jest takie same? Watpie wiec przeróbek mnóstwo. Najlepiej serwis o ile nie uwaliles juz sterownika
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    robson.rr wrote:
    Niestety jest to żadki samochód
    Wcale nie jest rzadki - te same silniki NFU masz np. w Peugeotach - bez problemu można wiązkę przeszczepić.
    robson.rr
    Level 7  
    Bsi, bsm, sterownik silnika i kluczyk kupiłem od jednego auta (tzw. zestaw startowy). Wiązka oczywiście dostępna jest na zamówienie w serwisie i po rabacie kosztowałaby 2,5 tys+vat (troszkę dużo ).
    Robokop- uwież mi że na szrotach nie ma tych samochodów w benzynie, dzwonie po całej Polsce i nic. Napisałem że kupiłem wiązkę od 307-mki myśląc że będzie działać i nic z tego. Swoją drogą zgadzają się nawet długości kabli i jedyną rzeczą do przeróbki to wtyczki świateł.
    andrzej20001
    Level 43  
    robson.rr wrote:
    Bsi, bsm, sterownik silnika i kluczyk kupiłem od jednego auta
    może/widocznie nie

wiązki pod dany kod silnika sa identyczne elektrycznie wzgl połączeń
    robson.rr
    Level 7  
    Nie ma blokady rozruchu, więc wnioskuje że zestaw jest ok.
    W moim poście nie chodzi o wiązkę silnika tylko wiązkę komory, tą która wchodzi do środka. Wiązka silnika działa bo na krótko silnik kręci.
    Anonymous
    Anonymous  
    robson.rr
    Level 7  
    Tak - jest to wiązka główna (bardziej obrazowo komory silnika), oplata podłużnice, wentylator, ABS, światła itp, sterownik silnika, bsm i wchodzi do środka do bsi, immo, pedały, klimatyzację itp, z tą wiązką połączona jest jeszcze tylko pompa w zbiorniku i tylny ABS. Do bagażnika, tylnych świateł, czujników parkowania itp idzie oddzielna wiązka która częściowo połączona jest z w/w wiązką.
    Czy znajdzie się ktoś na tak zacnym forum kto podejmie się dorobienia lub przerobienia w/w wiązki?
    jurekk55
    Level 36  
    robson.rr wrote:
    Mam berlingo III w benzynie z silnikiem nfu 1.6 16v w którym uległa uszkodzeniu instalacja komory silnika.

Może byś wstawił zdjęcie tego uszkodzenia? Chyba że poszedł ogień po wiązce.
    Anonymous
    Anonymous  
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    robson.rr wrote:
    Czy znajdzie się ktoś na tak zacnym forum kto podejmie się dorobienia lub przerobienia w/w wiązki?

Jest to do zrobienia ale tylko mając samochód i sznurując od nowa na silnik.
    Myśle że za 2,5 tyś taniej wyjdzie kupić w serwisie orginał.

Dodano po 2 [minuty]:

Poza tym NFU jest tak rzadkie jak murzyn w Afryce.
    robson.rr
    Level 7  
    Dziękuję za zainteresowanie z waszej strony. Poszukam jeszcze jakiś czas używki jak nie znajdę to zamówię oryginał.
    Wiązka się spaliła, także nie mam jej nawet fizycznie.
    Strumień świadomości swia- silnik nfu jest bardzo popularny, ale berlingo III z tym silnikiem porównałbym do ilości ludzi na Antarktydzie :D
    robson.rr
    Level 7  
    Witam po długiej przerwie. Temat jest do zamknięcia ale opiszę krótko co zrobiłem. Jak wyżej napisałem kupiłem wiązkę od 307 i z nią w końcu udało się uruchomić auto. Jako że to druciarstwo czekałem spokojnie na okazję zakupu używki z berlingo. W końcu się udało, samochód od miesiąca ponownie śmiga.
    Pozdrawiam