Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

piekarnik Amica EBP 8452 - Piekarnik nie grzeje - jak sprawdzic termostat?

boruurob 19 Nov 2016 21:10 10203 9
    boruurob
    Level 11  
    Żona dzisiaj zarobiła ciasto uformowała babeczki nagrzała piekarnik, chce wkładać babeczki i okazuje się, że nie na grzała....

Nie grzeje ani grill, ani grzałki górna i dolna, ani termoobieg. Natomiast światełko oraz wentylator działają.

Podejrzewam więc, że to kwestia termostatu. Jak więc sprawdzić czy to termostat jest zepsuty?
    stanislaw1954
    Level 43  
    boruurob wrote:
    Podejrzewam więc, że to kwestia termostatu. Jak więc sprawdzić czy to termostat jest zepsuty?
    Sprawdzić "przejście"termostatu omomierzem, lub innym sposobem, na ustawionej temperaturze i porównać w pozycji "wyłączone".
    boruurob
    Level 11  
    Zegar ten na wyswietlaczu bez zarzutu działa.

Sprawdzałem omomierzem. Wprawdzie nie wiem do konca, o które przejscie chdzi. Są z tyłu potencjometra (tej kostki) są dwa wtyki (na jednym jest prąd). Natomiast z góry pokrętła wychodzą dwa kabelki (ale to chyba podswietlenie mi sie wydaje).

Tak czy inaczej na jednych i drugich sprawdzałem dotykajac koncowkami omomierza obu wtyków. I przy obu wartość oscyluje pulsacyjnie od ~900-1300. Zwieksza sie i zmniejsza. Natomaist przy kręceniu termostatem na różne temperatury wpływ na pomiar jest żaden.

Czy wogóle ja to dobrze mierze? Sorry ale w elektryce/elektronice jestem laikiem ;]
    artfik
    Level 25  
    Witam ,łatwo sprawdzić na czuja jeśli kręcisz gałką termostatu to powinno słychać pykanie przy temp ok30 stopni.Jeśli słychać to raczej jest dobry.Odkręć tylną ściankę i poszukaj z tyłu albo na górze z tyłu ogranicznika mały okrągły ,często przepala się przewód lub uszkodzony ogranicznik wystarczy zewrzeć te 2 przewody jak zadziała to wymienić ogranicznik .
    boruurob
    Level 11  
    Jeżeli chodzi o pyknięcie to nic nie słychać ale jestem na 99% pewien, że takowego nigdy nie było. Żona też nie kojarzy pyknięcia.
    Może to jakiś inny termostat? Nie widzę też żadnego ogranicznika.
    załączam zdjęcie.
    Link
    boruurob
    Level 11  
    Złączyłem na krótko te dwa przewody i zadziałało. Znaczy się termostat. Kupuje wiec taki. Czy jakieś porady do montażu i czy to proste jak drut?
    boruurob
    Level 11  
    Termostat wymieniony. Prosta sprawa dla kogoś, kto umie posługiwać się wkrętakiem.