Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zanik sygnału z astry po włączeniu drugiego odbiornika

20 Lis 2016 11:57 1443 10
  • Poziom 12  
    Witam,
    Mam problem z instalacją antenową.
    Antena 90cm z uchwytem zez i dwoma nowymi konwerterami Inverto black.
    Hotbird: konwerter quad (wykorzystane 2 z 4 wyjść)
    Astra: konwerter single

    1 dekoder: Opticum 9500HD@E2 (Enigma2)
    2. Dekoder: Opticum x403p

    Schemat połączenia:
    Opticum 9500 -> SWE 30-01 -> DiseqC -> konwerter quad )LNB1) oraz single (LNB2 - Astra). Sygnał idealny, działa wszystko co ma działać (jeśli Opticum x403p jest OFF).

    Opticum X403p -> SWE 30-01 -> quad hotbird - sygnał OK, działa co ma działać.

    Do SWE 30-01 podłączony jest kabel z naziemnej DVBT

    Problem pojawia się gdy na 9500 oglądam Astrę, a inny użytkownik włączy Opticum X403p - sygnał na Astrze znika 0/0. Hotbird na 9500 działa pomimo włączonego x403p.

    Proszę o pomoc.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 24  
    Czym zakończone kable?
    Do sprawdzenia SWE 30-01.
  • Poziom 12  
    Hmm, wtykami typu F.
    Jak sprawdzić rozdzielacz nie mając po ręką innego?
  • Poziom 24  
    fazik napisał:
    Hmm, wtykami typu F.

    A powinny?
    fazik napisał:
    Jak sprawdzić rozdzielacz nie mając po ręką innego?

    1. Podstawić do podobnej instalacji.
    2. Zestawić stanowisko pomiarowe.
    3. Kupić nowy.
    4. Zlecić sprawdzenie instalacji osobie kompetentnej.
  • Poziom 12  
    Nie wiem za bardzo o co chodzi z zakończeniem kabli - napisz jaśniej, bo myślałem, że chodzi i eFFFki.
    Wracając do SWE 30-01, to czy nowy będzie działać poprawnie z tą instalacją?
  • Poziom 24  
    fazik napisał:

    Nie wiem za bardzo o co chodzi z zakończeniem kabli

    Gniazdami końcowymi.
    Przy poprawnej instalacji - tak.
  • Poziom 12  
    1. Konwerter na astre: single i podłączony do jednego dekodera przez diseqc - pisałem wyżej!
    2. W przypadku obu dekoderów w ścianie jest gniazdo rtv sat. Stamtąd naziemna idzie do tv a sat do dekoderów.
  • Poziom 43  
    Zobacz czy zrobi tak samo z podłączonym innym dekoderem niż Opticum X403p.
  • Poziom 12  
    Podłączyłem nBoxa w miejsce X403p - niestety to samo, sygnał z Astry na 9500HD znika.
    EDIT:
    Przypadkiem uruchomiłem Opticum 9500HD na zwykłym sofcie Argus - żadnych problemów z odbiorem.
    Zauważyłem, że sygnał na 9500HD na astrze był 60/40 a po wyłączeniu x403p sygnał na tym samym kanale wzrósł do 60/80.
    Enigma ma to do siebie, że musi być dobry sygnał satelitarny. W moim przypadku słabszy sygnał powodował zanik obrazu na opticum 9500HD z uruchomioną E2.

    Pytanie: dlaczego tak się dzieje? Czemu sygnał tak słabnie na astrze w dekoderze opticum 9500HD w momencie używania x403p?

    EDIT 24.01.2017.:
    Zmieniłem gniazdo przy Opticum 9500 HD z przelotowego na końcowe Axing - bez zmian. Przy Opticum x403p nadal przelotowe. Właściwie to w ogóle od kilku dni Astra nie działała. Kupiłem nowy DiseqC Opticum, zamontowałem i jakież było moje zdziwienie - nie dość, że oba dekodery mają sygnał bez względu na oglądany kanał / satelitę, to sygnał na 9500 wzrósł diametralnie.
    Tam to może być...
    Podejrzewam, że coś nie halo było z DiseqC - możliwe, że podczas podłaczania zrobiłem wcześniej jakieś zwarcie i dlatego uszkodziłem - chociaż Astra i HB działały - tylko ostatnio Astra padła.
  • Poziom 12  
    Zmieniłem gniazdo przy Opticum 9500 HD z przelotowego na końcowe Axing - bez zmian. Przy Opticum x403p nadal przelotowe. Właściwie to w ogóle od kilku dni Astra nie działała. Kupiłem nowy DiseqC Opticum, zamontowałem i jakież było moje zdziwienie - nie dość, że oba dekodery mają sygnał bez względu na oglądany kanał / satelitę, to sygnał na 9500 wzrósł diametralnie.
    Tam to może być...
    Podejrzewam, że coś nie halo było z DiseqC - możliwe, że podczas podłaczania zrobiłem wcześniej jakieś zwarcie i dlatego uszkodziłem - chociaż Astra i HB działały - tylko ostatnio Astra padła.
  • Poziom 32  
    fazik napisał:

    Podejrzewam, że coś nie halo było z DiseqC

    Bo te przełączniki maja taki parametr jak separacja i im większa tym lepiej. Wielokrotnie to obserwowałem a problem był większy jak współpracowały konwertery o różnej liczbie wyjść ( jak u ciebie singiel i Quad). Prawdopodobnie wynika to z róznego poboru prądu przez te konwertery