moja pompa wtryskowa Delphi R8448B410B w Peugeocie 206 1,9D umarła. Czy jest możliwość podmiany na Lucasa/Boscha? Będzie to pasować? Z tego co wiem to nie mam imo.
Kiedyś miałem pompę Lucasa od Anglika i miała inne wtyczki. Znalazłem pompę od Peugeota 206 z tym, że Lucasa.
Wiem, że najlepiej uszczelnić starą pompę, ale ma już luzy i wyrobiła obudowę. Pompiarz twierdził zgon.
Tak, wiem że są ale Lucas wyglada wizualnie lepiej i jest tańszy. I tak to loteria jezeli chodzi o sprawność. Czytałem np. że Bosch jest znacznie bardziej bezproblemowy stad pytanie czy istnieje możliwość zamiany.
Lucas jak dla mnie to troche smietnik syzbko padaja, regeneracja kosztuje majątek, mało kto to robi i bóg wie ile bedzie jezdzić Oczywiscie, ze istnieje mozliwosc, najważniejsze jest to zeby koło od pompy wtryskowej było mniej wiecej takich samych rozmiarów (mozna wtedy dac dluzszy lub krotszy pasek) i miało identyczne zęby na pasek rozrządu, zeby Ci go nie cieło. lub wałek od pompy wtryskowej mial taką samą srednice, wtedy przekrecasz koło i po problemie Kolejny problem to rurki od wtryskiwaczy, bo zapewne pompa boscha bedzię miała inna kolejnosc wtrysku, więc rurki muszą być od tej samej pompy.
Nie wiem jak u ciebie, ale ja przerabialem ostatnio Kangoo D65 1.9D na lukasie, po 2 uzywanych pompach po 800zl które jezdziły po pół roku, sterowanych elektronicznie, wsadziłem pompe boscha od rapida?, koła różniły się od siebie budową ale profil zębu i srednica była taka sama. Rurki musialem uzyc od Boscha, zamontowałem uniwersalną linke od gazu, i dorobiłem instalacje na zawór pompy, czyli plus po zaplonie Hula jak zloto juz 1.5 roku. Trochę męczyłem się z początek wtrysku ale zegar w ręke i się ustawi.
Ok, żeby nie musieć wymieniać wtrysków, rurek itd. założyłem pompę o tym samym numerze Delphi. Ale pojawił się kolejny problem.
Auto na zimno pali tylko na plak i chodzi bardzo twardo - metalicznie. Ma moc, wkręca się na obroty.
Kiedyś silnik tak samo chodził i winny był wtrysk sterujący - ale słabo się wkręcał i nie miał mocy. Możliwe, że trzeba ustawić kąt wtrysku?
Nie nie ma tego terkotania. Słychać tylko przekaźnik.
Czy można ten regulator przekręcić bezproblemowo od mojej starej pompy czy trzeba coś tam ustawiać?
Poprawka, słychać terkotanie. Dla pewności przełożyłem czujnik ze starej pompy.
Nie mam dostępu do komputera, ale dziś postaram się to ogarnąć. Metodą prób i błędów rozumiem nie da się tego ustawić? Próbowałem z 1h w różnych miejscach. Jest zdecydowanie lepiej ale wciąż metalicznie. Możliwe, że coś nie tak z pompą czy to tylko kwestia ustawienia?
Podlacz komputer, na jalowym biegu kąt wtrysku powinien wynosić 4 stopnie
W DW8 nie ma zadnego komputera ni sterowania elektronicznego (poza przestawiaczem wtrysku), wiec niczego nie zobaczy.
W dodatku, nie ma zadnej regulacji. Ustawic rozrzad na kolki i powinno byc dobrze, jesli mechanicznie silnik, pompa i wtryski sa sprawne.
Pompa stara działała, odpalała nic nie waliło młotem ale ciekła jak z rynny.
Założyłem Delphi o tych samych nr - fasolki na kole ustawione na stary ślad - jest metaliczny stukot silnika i nie odpala na zimno. Jedyne co mi przychodzi do głowy, że padł wtryskiwacz sterujący.
Po przestawieniu fasolek jest lepiej - odpala łatwiej ale nie jest tak jak być powinno. Wciąż jest metaliczny pogłos, mniejszy ale jest.
W porządku. Wieczorem podejdę do tego w ten sposób. Jeśli to nie zadziała to gdzie szukać przyczyny? Lejące wtryski? Wadliwa pompa? Źle ustawiony rozrząd raczej odpada, bo przy skrajnych położeniach wkrętów auto pracuje katastrofalnie i jest w ogóle problem z odpaleniem.
Jeśli chodzi o końcówki wtryskiwacze to mają 3 lata i przebieg 24tys.km. na 3 wtryskiwaczach. Dlaczego 3? Bo sterujący padł elektrycznie i wymieniłem na inny, była kilkudniowa gwarancja na niego i skoro działał - silnik równo pracował to nie wymieniałem już końcówki, która nowa leży na półce.
Mechanik zakładający pompę stwierdził, że jest ok. Jego sugestia jest taka, że pompa daje wyższe ciśnienie niż stara i dlatego wtryskiwacze pukają.
Może polecicie kogoś z Poznania kto ogarnia temat? W auto poszło już sporo pieniędzy i końca nie widać. Georgesgr gdzie działasz z mechaniką?
Bo sterujący padł elektrycznie i wymieniłem na inny,
A zatem nie jest to silnik DW8, lecz DW8B, a to zmienia nieco postac rzeczy.
I skad wziales pompe Delphi? Tam byla tylko Lucas. Czyli prawdopodobnie pompa jest niewlasciwa. Nie zapominaj, ze pompa mechaniczna jest przeznaczona do okreslonego typu silnika (zawiera niejako "mape wtrysku" w elementach mechanicznych).
Inkosław wrote:
Jego sugestia jest taka, że pompa daje wyższe ciśnienie niż stara i dlatego wtryskiwacze pukają.
Cisnienie wtrysku zalezy od wtryskiwaczy, nie od pompy. Pompa zawsze moze dac cisnienie duzo wyzsze, niz potrzebne.
Bo sterujący padł elektrycznie i wymieniłem na inny,
A zatem nie jest to silnik DW8, lecz DW8B, a to zmienia nieco postac rzeczy.
I skad wziales pompe Delphi? Tam byla tylko Lucas. Czyli prawdopodobnie pompa jest niewlasciwa. Nie zapominaj, ze pompa mechaniczna jest przeznaczona do okreslonego typu silnika (zawiera niejako "mape wtrysku" w elementach mechanicznych).
Inkosław wrote:
Jego sugestia jest taka, że pompa daje wyższe ciśnienie niż stara i dlatego wtryskiwacze pukają.
Cisnienie wtrysku zalezy od wtryskiwaczy, nie od pompy. Pompa zawsze moze dac cisnienie duzo wyzsze, niz potrzebne.
Chcesz mi powiedzieć, że przez 12 lat samochód jeździł na nieodpowiedniej pompie? Nie wiem skąd taka się wzięła, taka była w samochodzie. Silnik jest od 1999r. i miał pompę lucasa, ale miała ona inną instalację. W związku z tym założyłem Delphi + wtryski + rurki i silnik tak jeździł przez 7 lat.
Samochód w ogóle nie odpala na zimno. Obojętnie od kąta wtrysku. Czy to oznacza, że pompa jest uszkodzona?
Fakt. Choc niezupelnie, bo Delphi kupil Lucasa, wiec Lucas to nie dawna nazwa Delphi, tylko Delphi, to nowa nazwa Lucasa.
Inkosław wrote:
Chcesz mi powiedzieć, że przez 12 lat samochód jeździł na nieodpowiedniej pompie?
Nie. Nie wiedzialem, ze Dalphi przejal Lucasa w 2000 roku, choc fabryka jest tylko 150 km ode mnie.
Jesli dobrze zalozyles wlasciwa pompe, to pozostaje tylko uszkodzenie pompy.
Wtryskiwacz sterujący ma rezystancję 105 ohm. Z tego co wiem, powinien mieć 90-120, czyli jest ok.
Same wtryskiwacze wykluczam - na starej pompie było dobrze. Mają ok. 20tys. km przebiegu - nie sądzę że już padły.
Sinik ma bardzo dużą kompresję, jak go zakładałem 70 tys.km temu to miał po 30 atm na każdym cylindrze. Olej wymieniany co 10 tys.km + wszystkie filtry na bieżąco.
Problem musi być pompa. Wachowiak za samo sprawdzenie pompy bierze 250zł netto, a generowanie kolejnych kosztów jest dla mnie bez sensu. Do tej pory poszło 800zł a wciąż jest punkt wyjścia. Pompę odsyłam. Jak mam dołożyć kolejny 1000zł, to wolę sprzedać samochód w takim stanie jak jest. Po złożeniu wszystkiego jeszcze zaczęła cieknąć pompa wody... Ktokolwiek jeździ francuzem, radzę sprzedać póki jeździ. W tym wymieniłem już dosłownie wszystko.
zapowietrzał się układ paliwa- znalezienie tego kosztowało mnie kilka stówek, winna była obudowa filtra paliwa,
Winny byl wymieniacz filtra co skreca na sile
Inkosław wrote:
woda leciała na nogi rano przy ruszaniu
Winny byl co skladal fure po wypadku lub kilku wypadkach
Inkosław wrote:
później samochód po 200 tys.km przestał odpalać - siadła kompresja - silnik do remontu a ja dwójkę lżejszy
Pewnie winny byl olej kiepskiej jakosci wroce do tego ponizej
Inkosław wrote:
Remont silnika po kupnie - 1,7 tys.zł. Po 10 tys.km znów wydmuchało uszczelkę pod głowicą.
Moze wina jest po stronie mechanika a nie producenta samochodu
Inkosław wrote:
Pasek wielorowkowy ciął się na kołach. Wymieniłem chyba 4x
Doswaidczony mechanik przy drugim razie sprawdzil by sprzegielko na alternatorze tak jak napisales
Inkosław wrote:
cały alternator
Tutaj
Inkosław wrote:
2 razy wymieniałem przegub. Później pękła sprężyna amortyzatora, padły tylne amory
Kto wie ile fura miala przejechane a to sa normalne rzeczy ktore sie wymienia szczegolnie na Polskich drogach
Inkosław wrote:
Nowa tarcze TRW za 300zł jeździły 2 miesiące. W 1 pojawiło się bicie.
I tu tez zawinil konstruktor Peugota ? A moze jest winna firma TRW lub ten Zenek co zrobil tarcze w szopie i spakowal w pudelko po butach i napisal TRW.
Inkosław wrote:
Olej lany Mobila
Kolega zalal tez Mobila kupinego w Polsce po zalaniu Chrysler odrazu zaczal zle chodzic zadzwonil do Mobila Polska poprosili go o dane z banki o okazalo sie ze nie bylo takiej serii produkcji.
Banka wiec byla podrobka a w niej penie olej z Biedronki i dlatego padl Tobie silnik w Renault.
Inkosław wrote:
Dynamiki lepiej nie komentować, bo to wóz z węglem.
A jak ma ci jezdzic normalnie skoro sam przyznajesz ze jezdzi na kombinowanej i przekladanej pompie ?
Przykre ze tracisz tyle pieniedzy ale nie mozesz zwalac tego na marke samochodu bo najczesciej winny jest ten co pchal lapy gdzie nie powinien i po czasie wychodzi jeszcze drozej ze o naszej ojczyznie gdzie jest pelno podrobek to nie wspomne.
Wszystko to sie na siebie naklada i kumuluje i dlatego kosztuje majatek
Oby horror ci sie skonczyl jak najszybciej .
Pozdrawiam
Inkosław, a może po prostu nie potrafisz kupić dobrego egzemplarza? Trafiły Ci się jakies zajeżdżone szroty które składał ktoś w pośpiechu i puszczał do "Żyda" więc narzekasz.. Złego słowa nie powiem na francuskie auto, fakt mają swoje "uroki" ale jak kto dba tak ma. To nie wina producenta tylko użytkowników
Nie chce mi się komentować takich rewelacji. Tak z pewnością tak jest.
Akurat Scenic był bezwypadkowy i pierwszy rok jeździł bez problemu. Później zaczęło się sypać wszystko w jednym czasie. Japończyki nawet bite jeżdżą w rodzinie każdy ponad 5 lat i spokój.
Za bardzo generalizujesz.. Dodam jeszcze że podobne zdanie na temat Japończyków miał mój brat (miał ich już 5) ale na ostatnim się nieco "przejechał", jest to Nissan Primera 2,0 TD w którym sypię się po kolei wszystko.. Tak więc nie ma zasady, wszystko dobre dopóki się nie zepsuje, ale nie lubię generalizowania po trafieniu na kiepski egzemplarz
Poczytaj sobie opinie na temat Nissana Almery N16. To żadna tajemna wiedza. Rankingi niezawodności mocno spadły odkąd zaczął współpracę z Renault...
A Primera 2,0 TD to nie ma od renówki silnika czasem?
Edit: Hm.. no sprawidziłem i Primera P12 to Nissan wciągnięty przez Renault, więc masz odpowiedź dlaczego mu się sypie A japończyki klepane w Europie mają tyle wspólnego z Japonią, co chińska zupka z Chinami. Podobnie jest z Mitsubishi Carisma, które jest produkowane w Holandii.
To zawór immobilisera, współpracuje z komputerem silnika. Możesz go zastąpić zwykłym zaworem Stop na 12v, gwint M14x1,5. Odkręcić możesz albo kluczem specjalnym, albo zwykłymi "żabkami" lub Morse`ami
Jestem pewien bo tydzień temu zmieniałem pompę w Citroenie Xsara i ten zawór przekładałem z mojej starej do zakupionej, mam swoją uszkodzoną w kawałkach - mogę wysłać fotki jeśli nie wierzysz. Co serwis Boscha może poradzić jeśli chodzi o pompę Lucas? Jeśli zaczniesz tam coś rozwiercać to zapewne pompę będziesz musiał wyrzucić jak wiory dostaną się do głowiczki..