Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy jest doświetlenie ir całkowicie niewidoczne dla ludzkiego oka?

Condor77 20 Nov 2016 13:00 2676 4
    Condor77
    Level 8  
    Witam.
    Próbuję kupic jakiś doświetlacz IR całkowinie nie widoczny dla ludzkiego oka. na początek kupiłem zwykły doświetlacz, okazało się że długość fal tego doświetlacza wynosi 850nm. Zagłębiłem się w lekturę i gdzieś doczytałem, że doświetlacz o długości 940nm jest całkowicie nie widoczny dla ludzkiego oka. Kupiłem iluminator 940nm za ok 400zł, lecz niestety jak spojrzy się w stronę iluminatora, to delikatniw widć oświatę czerwonego koloru. Stąd moje pytanie, czy istnieje jakieś doświetlnie całkowicie nie widoczne dla ludzkiego oka, tak żeby nawet najmniejszego żarnika nie było widać
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Condor77 wrote:
    tak żeby nawet najmniejszego żarnika nie było widać

Mylisz pojęcia, światła IR nie zobaczysz nigdy natomiast promiennik tak.

Dodano po 56 [sekundy]:

I drugi błąd , kup taki promiennik, na który kamera ma największą czułość.
    Condor77
    Level 8  
    OK, więc inaczej zadam pytanie, czy jest jakis doświetlacz, gdzie nie widać wogóle promiennika
    eurotips
    Level 39  
    Na pewno takie są bo jak wjeżdżasz na odcinkowy pomiar prędkości to nawet przy uważnym przyjrzeniu się doświetlaczom niczego w nocy nie widać. Niestety nie mam pojęcia czego się używa w tych reflektorach.
    Ture11
    Level 38  
    Condor77 wrote:
    OK, więc inaczej zadam pytanie, czy jest jakis doświetlacz, gdzie nie widać wogóle promiennika

Wojskowe promienniki IR do noktowizorów (chyba), nawet antyczne, działają tak, że oświetlają, a nie są widoczne nawet w całkowitej ciemności. Nie wiem, jakie moce mają (miałem taki - była to żarówka 21W + filtr - jak dużo tłumił, tego się nie dowiedziałem nigdy). Jedno jest pewne - ciepło dawał, a był całkowicie niewidoczny w ciemnym pokoju, po przystosowaniu się wzroku.