Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Medion MD30024A - Symbol zasilacza

BEB 20 Nov 2016 14:11 717 9
    BEB
    Level 14  
    Witam
    Dostałem TV 42" jak w temacie. TV gra, jednak po dodaniu kontrastu czy jasności wyłącza się do stanu standby. W tej chwili jest zamontowany zasilacz o symbolu 17PW15-9. Wedle opisów jest to zasilacz z telewizora 32". A jaki być tam powinien?
    Obecny zasilacz nawet mechanicznie tam nie za bardzo pasuje, jest przykręcony tyko na dwóch śrubkach z jednej strony
    BEB
    Level 14  
    Nie mogę sprawdzić bo brak schematu do tego TV. Zasilacz jest ewidentnie z innego TV o mniejszej przekątnej, czyli napięcia mogą być prawidłowe ale może się nie wyrabiać prądowo. Zresztą nie spotkałem się jeszcze z telewizorem w którym jakikolwiek moduł byłby przykręcony jednym czy dwoma wkrętami a reszta modułu nie przykręcona dyndała w powietrzu bo nie było do czego przykrecić.Te zasilacze pracują w kilkunastu różnych telewizorach ( producent Vestel) ale wszystko przekątna 32". TV niby działa ale obraz nijaki, blady , matowy. Po dodaniu kontrastu obraz robi się (w miarę) dobry ale na 5 minut i przechodzi do standby. Po podłączeniu do komputera ( wejscie HDMI) obraz jest bardzo ostry kontrastowy ale świeci tylko kilkanaście sekund i się włącza. Schemat od obecnego zasilacza mam i tu wszystko się zgadza. Moje zapytanie brzmiało - Symbol zasilacza do tego modelu TV. Może to a morze tamto to jest bardzo ogromny obszar.... Mnie chodzi o konkret, co mam zakupić.
    mirex
    Level 43  
    Mnie też chodzi o konkret i schemat nic do tego nie ma!
    mirex wrote:
    Sprawdziłeś, że ten co jest, jest winien takiego zachowania TV?
    mirex wrote:
    Co tam jeszcze w środku jest w tym TV?!

BEB wrote:
    Mnie chodzi o konkret, co mam zakupić.

Niczego nie kupuj. Oddaj TV do ogarnięcia komuś, kto się na tym zna.
    GanCegall
    Level 38  
    BEB wrote:

No własnie oddałem i taki efekt.

Szkoda że tego nie było w pierwszym poście, no chyba że oddałeś go dziś (niedziela).
    Ten "TV" jest starszy niż węgiel, ale można podyskutować, sugerujesz, że fachman zabrał oryginalną płytę a tobie wcisnął 17PW15-9 i się nie wyrabia?
    BEB
    Level 14  
    GanCegall wrote:

Ten "TV" jest starszy niż węgiel, ale można podyskutować, sugerujesz, że fachman zabrał oryginalną płytę a tobie wcisnął 17PW15-9 i się nie wyrabia?

Hmm... węgiel im starszy tym wartościowszy, zamienia się w diament ;)
    A co do fachmana: oddawał go do naprawy poprzedni właściciel, ja dostałem już w takim stanie, co było w oryginale nie wiem. Poniżej spis tego co jest.
    Logika-3240WTC4L V0.5
    Matryca-LTA400WT-L11
    Inwerter-H140024W2I-M
    Płyta-MB22-2
    Zasilacz-? ( jest 17PW15-9 ) Otwory nie pasują do tulejek mocujących. Podocinane wtyki na wiązkach żeby pasowały do gniazda.
    GanCegall
    Level 38  
    Wygląda na to że rzeczywiście zamieniona płyta, wrzuć zdjęcia płyty i mocowania.
    Możliwe że powinno być tak:

Medion MD30024A - Symbol zasilacza