Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Electrolux EWT 10120W - nie działa po starcie

mark84 21 Nov 2016 13:16 3528 5
Altium Designer Computer Controls
    mark84
    Level 9  
    Witam.
    Po włączeniu pralki wszystko działa prawidłowo, można ustawić program, temp., ale po wciśnięciu przycisku startu, zielona dioda przestaje mrugać, słychać jak zadziała jakiś przekaźnik na programatorze i niestety dalej się już nic nie dzieje a zielona dioda na starcie ponownie mruga.
    Czy uda się samodzielnie naprawić taka usterkę?

Prawdopodobnie udało mi się wejść w tryb serwisowy /wciśnięty start i równocześnie pierwszym przyciskiem z lewej, pokrętło o jena pozycje w prawo, następnie o kolejne dziewięć i wszystko puściłem/, diada zaczęła mrugać 10 x czerwony, krótka pauza i 6 x zielony i tak dalej na zmianę. Czy na tej podstawie uda się ustalić kod błędu i zlokalizować usterką?
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    SERWISMAX

Level 14  
    Jeśli dobrze odczytałeś kod, to jest to błąd A6.

Co mówi dokumentacja:
    Definicja:
    Jest to usterka otwierania drzwi przez DSP.
    Przyczyna:
    Zerwany pas silnika, usterka przewodów, otwarte drzwi bębna. Usterka silnika, usterka płytki drukowanej.
    Akcja po wykryciu błędu:
    Wstrzymanie cyklu.
    Kasowanie:
    Wł./Wył. lub RESET.

Wykasuj kody błędów i zobacz czy się powtórzy. Jeśli tak to sprawdź podstawowe rzeczy, czyli silnik i blokadę drzwi.

Pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
    mark84
    Level 9  
    W jaki sposób kasuje się kody błędów?
    Blokada drzwiczek raczej działa prawidłowo, blokują się po wciśnięciu startu. Silnik już raz wymieniłem ale wtedy usterkę zlokalizowałem po zapachu :-) Po włączeniu nie miała siły by ruszyć a z okolicy silnika było czuć swąd palonych kabli. Po wymianie działała prawidłowo z tym, że co jakiś czas spadał pas ale teraz w trakcie usterki był na swoim miejscu.
  • Helpful post
    SERWISMAX

Level 14  
    By wykasować kody błędów należy, po wejściu w tryb serwisowy, na pozycji 10 (odczyt błędów) przyciskamy ponownie przycisk start+najbliższy przycisk opcji. Napisałeś że spadał pas - jaki jest aktualnie stan łożysk ?.
    mark84
    Level 9  
    Niestety łożyska są w kiepskim stanie. Jeżeli uda mi się skasować ten błąd i pralka wykaże chęci do dalszej pracy to od razu zabieram się za wymianę łożysk.

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

Po powrocie do domu chciałem skasować błąd i przy okazji zauważyłem, że teraz w trybie serwisowym kontrolka miga 5 x czerwony i 2 x zielony. Jaką teraz sygnalizuje usterkę?

Dodano po 9 [minuty]:

Niestety po skasowania błędu i próbie uruchomienia ponownie pojawia się błąd 10 x czerwony 6 x zielony.
    Gobro
    Level 31  
    Wymień łożyska i dopiero wtedy próbuj to co wyżej pisze.