Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zelmer Supremo Z13013 - ekspres leje wodę tylko do tacki

emix13 22 Lis 2016 11:59 909 12
  • #1 22 Lis 2016 11:59
    emix13
    Poziom 3  

    Witam,
    Mam problem z ekspresem Zelmer Supremo Z13013. Problem pojawił się pod koniec procesu odkamienienia tzn. drugie płukanie czystą wodą. Pod koniec płukania ok 1/4 zbiornika czystej wody, ekspres wydał sygnał dźwiękowy i wyłączył się. Po krótkim czasie ponownie uruchamiam ekspres i wybierając jakąkolwiek funkcje tzn. manual, pojedyńcze czy podwójne espresso, dysze pary do spieniania czy nawet gorącą wodę to woda cieknie tylko do tacki. Słychać, że pompa pracuje normalnie i woda wypływająca do tacki jest gorąca. Rozkręciłem tylną obudowę ekspresu i nigdzie nie ma żadnych wewnętrznych wycieków, jest sucho i żaden wężyk nigdzie nie przepuszcza.
    Proszę o pomoc w próbie zdiagnozowania usterki i ewentualnej naprawie.
    Z góry dziękuję za pomoc.

    0 12
  • Pomocny post
    #2 22 Lis 2016 13:09
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Tam masz takie elektrozawór (Link), może on przepuszcza.

    0
  • #3 22 Lis 2016 13:42
    emix13
    Poziom 3  

    Elektrozawór jest suchy, ale wygląda jakby był popękany czy wybrzuszony tak jakby sie przegrzał.
    Zelmer Supremo Z13013 - ekspres leje wodę tylko do tacki Zelmer Supremo Z13013 - ekspres leje wodę tylko do tacki
    Mam nadzieję, że zdjęcia są widoczne.

    0
  • #4 22 Lis 2016 15:30
    emix13
    Poziom 3  

    Witam,
    Mam problem z ekspresem Zelmer Supremo Z13013. Problem pojawił się pod koniec procesu odkamienienia tzn. drugie płukanie czystą wodą. Pod koniec płukania ok 1/4 zbiornika czystej wody, ekspres wydał sygnał dźwiękowy i wyłączył się. Po krótkim czasie ponownie uruchamiam ekspres i wybierając jakąkolwiek funkcje tzn. manual, pojedyńcze czy podwójne espresso, dysze pary do spieniania czy nawet gorącą wodę to woda cieknie tylko do tacki. Słychać, że pompa pracuje normalnie i woda wypływająca do tacki jest gorąca. Rozkręciłem tylną obudowę ekspresu i nigdzie nie ma żadnych wewnętrznych wycieków, jest sucho i żaden wężyk nigdzie nie przepuszcza.
    Proszę o pomoc w próbie zdiagnozowania usterki i ewentualnej naprawie.
    Z góry dziękuję za pomoc.

    0
  • #5 22 Lis 2016 16:54
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Woda albo płynie przez ten elektrozawór do skraplacza i do tacki, albo z zaworu na pompie.

    0
  • #6 22 Lis 2016 17:24
    andy100
    Poziom 10  

    trzeba zobaczyć czy chodzi zaparzacz bo jak nie zamknie obwodu wody to woda tylko do tacki poleci. Musisz zobaczyć co się dzieje przy zdjętych obudowach. Zanalizuj czy odgłosy się różnią od tych z sprzed odkamieniania. To są proste maszyny i do ogarnięcia
    Może uszczelki ci się popodwijały w zaparzaczu i jest problem. Kiedy był serwisowany ? szczególnie uszczelki
    Jak co to pisz o objawach

    0
  • #7 22 Lis 2016 17:31
    emix13
    Poziom 3  

    Tak, woda płynie przez elektrozawór do skraplacza i dalej do tacki. Czy można jakoś sprawdzić czy elektrozawór działa prawidłowo?

    0
  • #8 22 Lis 2016 17:52
    emix13
    Poziom 3  

    Jak sprawdzić czy zaparzacz działa? Odgłosy są takie same jak z przed odkamieniania. Nie wiem gdzie szukać tych uszczelek co mogłyby sie podwinąć?

    0
  • #9 22 Lis 2016 19:21
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Bez podawania napięcia zawór powinien być zamknięty.

    0
  • #10 22 Lis 2016 19:35
    emix13
    Poziom 3  

    Jak odłączyłem dwa przewody elektryczne od elektrozaworu i włączyłem zaparzanie to woda leje się nadal do tacki. Czyli coś jest nie tak z elektrozaworem? Tylko czy elektrozawór jest uszkodzony czy uszkodzona jest elektronika?

    0
  • #11 22 Lis 2016 20:26
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Elektrozawór z tego co pamiętam, to dostaje napięcie chwilę po zakończeniu parzenia kawy. Więc miernik i sprawdzamy czy elektronika jest OK.

    0
  • Pomocny post
    #12 22 Lis 2016 21:00
    nioop

    Specjalista AGD

    Elektrozawór ten dostaje napięcie tylko po około 2sek od uruchomienia pompy i do zakończenia czasu jej pracy. Przed robieniem kawy czy po skończeniu cyklu nie dostaje prądu i jest cały czas otwarty.

    Ale co do tematu, u Ciebie ewidentnie widać, że uszkodzeniu uległa tylko cewka, zdarza się, sporadycznie ale się zdarza.. Wymiana samej cewki powinna pomóc, dostaniesz ją bez problemu gdyż w połowie sprzętów drobnego AGD występuje taka sama.

    Dodatkowo widzę u Ciebie wyciek na łączeniu plastikowej złączki przy elektrozaworze.. Możesz go nie zauważać, gdyż występuje tu znacząca wada fabryczna. Wiązka przewodów w chłonnym oplocie znajduje się centralnie pod elektrozaworem, wyciek powoduje nasiąkanie oplotu i spływanie jej do płytki elektronicznej. Jestem pewien, że na elektronice jest zauważalna powierzchowna korozja.

    Złącze te najlepiej odkręcić i posmarować gwint silikonem sanitarnym, rozwiązanie bardzo dobrze się sprawdza i jest o wiele bardziej wytrzymałe od fabrycznego.

    1
  • #13 22 Sty 2017 17:56
    emix13
    Poziom 3  

    Uszkodzeniu uległ cały elektrozawór. Użytkownik nioop pomógł rozwiązać problem w swoim serwisie poprzez wymianę całego elektrozaworu. Ekspres od naprawy działa przez miesiąc. Śmiało mogę polecić serwis użytkownika nioop.

    0