chciałbym sterować dekoderem nc+ z innego pomieszczenia w domu (za pomocą pilota), w tym celu nabyłem przedłużacz podczerwieni taki jak na zdjęciach poniżej.
W teorii wszystko powinno działać bezproblemowo, niestety... nie działa. Najprawdopodobniej kabel z odbiornikiem IR jest mimo wszystko zbyt krótki.
Pomyślałem by dolutować podobny i przedłużyć go o jakieś 2-3 metry, w związku z tym mam pytanie:
czy jeśli poprawnie dosztukuję kawałek przewodu to całe "ustrojstwo" powinno zadziałać czy może są w tym cudzie techniki jakieś ograniczenia ? Z góry bardzo dziękuję za ewentualną pomoc i odpowiedź w temacie
Tak, np. dekoder Cyfry+ (PVR Pace) wymaga nośnej sygnału 56kHz.
Sprawdź, czy Twój przedłużacz ma taką częstotliwość.
To wiele wyjaśnia
Adamcyn wrote:
Ja używam przedłużacza Maximum RCE 100+.
Można przełącznikiem nastawić nośną 56 kHz i współpracuje bez zarzutu z PVR Box+ Pace HDS7241/91.
Maximum RCE 100+ świetny sprzęt... nie wątpię, tylko ta cena... ech, z tego właśnie względu wybrałem - pozornie jak się okazało - tańsze rozwiązanie.
Hmm.... powinno działać:
Quote:
Przewodowy przedłużacz pilota (Remote Repeater) - pozwala na używanie posiadanego pilota IR do sterowania sprzętem RTV lub automatyki domowej umieszczonym w miejscu gdzie nie dochodzą bezpośrednio promienie podczerwieni (np. w zamkniętej szafce, innym pomieszczeniu) lub gdy sterowanie jest utrudnione ze względu na usytuowanie sprzętu (np. sprzęt w głębokich półkach, nisko nad ziemią, z tyłu pomieszczenia itp.).
Przedłużacz pilota jest urządzeniem uniwersalnym i może być stosowany zarówno do urządzeń RTV (odbiorniki TV, tunery, wzmacniacze, odtwarzacze VHS/CD/DVD/Blue-Ray) jak i dowolnym innym sprzętem (klimatyzacja, ściemniacze światła, i in.) sterowanym podczerwienią w zakresie 36-60KHz.
Urządzenie ma bardzo kompaktowe wymiary (cała elektronika mieści się w niewielkim odbiorniku) i może być zasilane z dowolnego urządzenia wyposażonego w złącze USB (większość obecnych tunerów, set top box'ów czy telewizorów) a w przypadku braku takiej możliwości z zasilacza USB.
Powyższy model urządzenia 1R1E składa się z jednego odbiornika 1R (receiver) i jednego nadajnika 1E (emiter) i przystosowany jest do sterowania jednym urządzeniem z jednej lokalizacji. W ofercie posiadamy również bardziej rozbudowane modele z kilkoma nadajnikami (do sterowania kilku urządzeń) i odbiornikami (z kilku lokalizacji).
Instalacja urządzenia jest bardzo prosta. 1) Podłączamy wtyczkę USB do wolnego gniazda w urządzeniu (złącze musi być zasilane stale) lub do zasilacza USB (brak w zestawie). Zapali się zielona dioda LED na odbiorniku co oznacza, że zasilanie jest poprawnie podłączone.. 2) Umieszcamy odbiornik tak aby był w polu widzenia pilota zdalnego sterowania (odbiornik posiada taśmę samoprzylepną i można go przykleić do gładkiej powierzchni).
Należy zwrócić uwagę w przypadku instalacji odbiornika w pobliżu telewizorów plazmowych gdyż emitują one promienie IR w różnych pasmach częstotliwości i mogą zakłócać pracę urządzenia. 3) Nadajnik IR po zerwaniu taśmy zabezpieczającej przyklejamy w pobliżu sensora urządzenia którym chcemy sterować.
Podczas odebrania sygnału IR z pilota - dioda na odbioniku będzie dodatkowo migała w kolorze czerwonym.
Czy przykleiłeś nadajnik we właściwym miejscu na tunerze (dokładnie nad sensorem IR tunera)?
Czy między pilotem a odbiornikiem nie zbyt dużej odległości? Muszą się widzieć.