Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Winfast Mcp61 - Myszka się świeci,a komputer się nie włącza

23 Lis 2016 17:19 558 8
  • Poziom 11  
    Witam

    Wczoraj sprawdzałem mój komputer dlaczego się on wyłącza na zasilaczu Tracer 4Life/400. Po podłączeniu wszystkiego włączyłem komputer i nie chciał się włączyć- był czarny ekran bez żadnego pikania ,ale było słychać jak komputer pracuje. Przytrzymałem przycisk wyłączania,a potem sprawdziłem,czy wszystko dobrze podłączyłem i później znowu włączyłem komputer i nadal czarny ekran bez pikania i również było słychać,że komputer pracuje. Na koniec znowu przytrzymałe przycisk wyłączania. Później założyłem swój zasilacz Power Atx 420 Watt Xp6014-420 i tym razem komputer się nie chce włączyć w ogóle . Nie włącza się też teraz nawet na zasilaczu z Tracera.
    Oto reszta specyfikacji komputera:

    Płyta główna: Winfast Mcp61

    Karta graficzna: Nvidia Geforce 9500gt

    Dysk twardy: Seagate Barracuda St3500320AS

    Procesor: Amd 64x2 5400+

    Przed tym sprawdzeniem komputer komputer się włączył,ale wyłączył się np. na grach.

    Oto zdjęcie, jak wszystko mam obecnie podłączone:

    Winfast Mcp61 - Myszka się świeci,a komputer się nie włącza [/center][/u]
  • Red. Komputery FAQ
    Pewnie któryś z tych "genialnych" zasilaczy ubił płytę. Skombinuj sprawdzony markowy zasilacz i na początek podłącz tylko zasilacz z samą płytą (bez cpu i ram). Uruchom płytę poprzez zwarcie pinów włącznika. Jeżeli będzie brak reakcji, możesz dołożyć CPU i chłodzenie. Jeżeli dalej nic to reset CMOS, choć to już wątpliwe czy to cokolwiek zmieni w tym momencie.
  • Poziom 11  
    sylweksylwina napisał:
    Pewnie któryś z tych "genialnych" zasilaczy ubił płytę. Skombinuj sprawdzony markowy zasilacz i na początek podłącz tylko zasilacz z samą płytą (bez cpu i ram). Uruchom płytę poprzez zwarcie pinów włącznika. Jeżeli będzie brak reakcji, możesz dołożyć CPU i chłodzenie. Jeżeli dalej nic to reset CMOS, choć to już wątpliwe czy to cokolwiek zmieni w tym momencie.


    Włożyłem nową płytę i znowu to samo. Komputer się nie włącza, a myszka się świeci. Czy to możliwe,że się obudowa zepsuła? Jak to sprawdzić ?
  • Poziom 2  
    cmgcmg70 napisał:
    Czy to możliwe,że się obudowa zepsuła? Jak to sprawdzić ?
    Rozumiem, ze pod nazwą "obudowa" masz na myśli włącznik. To tak jak kolega napisał zewrzyj piny przycisku.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Sprawdź jeszcze podłączenie wtyku 4P do procesora, bo ze zdjęcia widać że nie jest dobrze osadzony w gnieździe.

    Zamiast zwierania pinów wkrętakiem, możesz na czas testów podmienić przycisk "Resetem". Czyli przycisk Reset podłączyć do pinów PWR.
    Będziesz komputer włączał Resetem.
  • Poziom 11  
    RADU23 napisał:
    Sprawdź jeszcze podłączenie wtyku 4P do procesora, bo ze zdjęcia widać że nie jest dobrze osadzony w gnieździe.

    Zamiast zwierania pinów wkrętakiem, możesz na czas testów podmienić przycisk "Resetem". Czyli przycisk Reset podłączyć do pinów PWR.
    Będziesz komputer włączał Resetem.


    Zmieniłem nawet płytę główną i dalej to samo. Myszka się świeci, a komputer się nie chce włączyć. To nie możliwe ,żeby dwie płyty główne były tak samo zepsute. Albo ja coś źle podłączam, albo nie wiem. Oto zdjęcie, jak to wszystko mam obecnie podłączone:

    Winfast Mcp61 - Myszka się świeci,a komputer się nie włącza

    Winfast Mcp61 - Myszka się świeci,a komputer się nie włącza

    Winfast Mcp61 - Myszka się świeci,a komputer się nie włącza
  • Moderator - Komputery Serwis
    Skoro podmieniłeś płytę główną i w dalszym ciągu się nie włącza, pozostaje sprawdzenie na porządnym, markowym zasilaczu.
    Nie podłączaj tych zasilaczy które posiadasz, być może któryś z nich ubija płyty.
  • Poziom 11  
    Już wiem, co było przyczyną,że komputer się nie uruchamiał. Miałem źle podłączony kabel P4. Teraz zmieniłem zasilacz i jest już wszystko dobrze.
  • Moderator - Komputery Serwis
    A pytałem i zwróciłem ci uwagę na kabel P4 ;-)
    To napisałeś że jest wszystko dobrze podpięte.
    Ważne że działa :-)