Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen c3 1.4hdi 2006 r 68km - Kontrolka "Check" silnika

czekson11 23 Nov 2016 18:41 5433 11
    czekson11
    Level 9  
    Auto citroen c3 1.4hdi 68km 2006r. Po odpaleniu silnika kontrolka "check" gasnie dopiero po 5 sekundach. A nie powinna czasem zgasnąc natychmiast po uruchomieniu silnika? Błędów brak. Wcześniej P1351-rozwiązany wymieniłem wszystkie świeczki. Był takźe P1641 sterowanie wtryskiwaczy-stopień mocy . Po wymianie świec i wykasowniu błędów narazie nie wrócił. Choć po nocnym postoju jak zapale auto to czasem nim rzuci. Pózńiejsze odpalenia ok.Wiązka od wtrysków niby ok. Wcześniej miałem problemy z uruchomieniem cytryny.
    daszczykk
    Level 13  
    Jaki masz filtr paliwa? Taki cały plastikowy (puszka)?
    czekson11
    Level 9  
    Tak filtr paliwa cały plastikowy dopiero co wymieniony. Od spodu złącze od obecności wody.
    Układ nie jest zapowietrzony.
    daszczykk
    Level 13  
    kiedyś miałem taki przypadek że nowy filtr był winny klient go wcześniej wymieniał sam na jakis made in china po wymianie na boscha problem ustał zapowietrzania i trzęsienia nim rano
    czekson11
    Level 9  
    Co prawda to filtron ale na starym oryginale było to samo. Nic się nie zapowietrza pęcherzyków nie ma. Nadal nie wiem co z ta kontrolka gasnącą według mnie zbyt póżno . Nie ma znaczenia czy jest zimny czy ciepły.
    daszczykk
    Level 13  
    Musiałbyś się przejechać na porządną diagnostykę (Lexia)
    nie wiem czemu ale niekiedy inne testery nie pokazują wszystkich błędów a na lexi są
    Pozdrawiam Darek
    czekson11
    Level 9  
    Mam lexie . Tak jak pisałem błędów brak. W parametrach na żywo wszystko ok. Być może się czepiam z tym "check". Jestem jednak ciekawy czy u innych posiadaczy cytryny jest taki objaw. Dzięki za zainteresowanie.
    czekson11
    Level 9  
    Niestety moją cytrynkę dopadł błąd P1641 -sterowanie wtryskiwaczy ,stopień mocy. Samochód długo kręci żeby odpalił a czasami dopiero za drugim czy trzecim razem. Trochę dziwne jest to że te objawy są tylko po dłuższym postoju. Niezależnie czy jest plus 10 czy 0 stopni. Po odpaleniu przez chwilę rzuca go jak by nie chodził na wszystkich garkach, potem ok. Wtyczki do ecu sprawdzone, przewody i wtyczki od wtrysków też. Czy to możliwe ,że ecu ma jakieś uszkodzenie? Po złapaniu temp. wszystko ok i nic się nie dzieje.
    daszczykk
    Level 13  
    Układ paliwowy Boscha?
    czekson11
    Level 9  
    Układ jest na simensie. Kod silnika 8HZ SID806. Nie daje już z nim rady . Po długim postoju 10-15godz. potrfi nie zapalić. Podłączam pod komp. a tam P1641-tumaczenie delphi bo akurat dzisiaj ten miałem pod ręką Kontrola wtrysków, błąd wewnętrzny ECU, błąd stały. Kasuje błąd i odpalam jest ok. Pózniejsze odpalenia samochodu wzorowe nie ma najmniejszego problemu czy to po 1 lub 2 godz. Sprawdzam błędy czysto. Jakiś czas te
    mu było ok przez tydzień a potem znowu wariatkowo. Nie dzieje się to za każdym razem jest to jakoś losowe. Wiem , że przy tym błędzie trzeba sprawdzić wiązki , sterownik , wtryski. Ale to wszystko wydaje sie być ok. Nie mam pomysłu co sprawdzić jeszcze?
    daszczykk
    Level 13  
    podmień sterownik silnika zrób clona i puść klienta na test z innym sterownikiem ale przed tym zbadaj na 100% wiązkę ! bo to ze wydaje się byc ok nie wystarczy..
    czekson11
    Level 9  
    Sterownik podmieniony jak narazie wszystko ok. Temat zamykam. Dzięki kolego daszczykk za zainteresowanie. Pozdrawiam.