Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Audi Q7 2009r. - lampy na tylnej klapie nie świecą

24 Lis 2016 13:34 3021 11
  • Poziom 4  
    Witam!
    Sprawa wygląda tak, że lampy w tylnej klapie nie świecą, a palą się tylko w zderzaku... i pytanie moje jak mogę to sam naprawić i czy w ogóle się da, ponieważ jestem poza swoim miastem w trasie i nie ma w pobliżu żadnego serwisu, a jest dość mocna mgła i strach jechać... a jeśli nie mogę tego sam naprawić, to co może być zepsute?
  • Poziom 28  
    Zwykle do klapy od nadwozia idzie wspólna wiązka przewodów w gumowej osłonce, która po latach lubi się złamać, tzn. jakiś przewód od ciągłego wyginania traci przejście.
    Musiałbyś to przejście odszukać, wyciągnąć osłonkę z jednej strony i obejrzeć przewody. Jeśli widać jakiś ewidentnie przetarty / zerwany, to możesz spróbować go ponownie połączyć (np. zdjąć izolację na końcach i skręcić) i zaizolować. Trochę prowizorka, ale w trasie pewnie nie masz lutownicy itp. Po powrocie poprawić to na porządnie.

    Jeśli nic nie świeci, to wykluczyłbym bezpieczniki, bo z tego co kojarzę obwody są po przekątnej, np. lewa lampa przód na bezpieczniku z prawą lampą tył itp. ;) Chyba że w nowszych autach wymyślili to inaczej ;)
    Jeżeli nic nie świeci, to może zniknęło połączenie do masy i wtedy pomimo przejść na plusach odbiorniki nie zadziałają.
  • Poziom 4  
    Dziękuje bardzo za odpowiedz . Lecz wcześniej już sprawdzałem ta wiązkę i nie było widać by jakiś przewód był przerwany bądź przetarty 😔
  • Poziom 28  
    A masz pod ręką jakiś miernik? Żeby cokolwiek pomierzyć, albo sprawdzić przejścia?
  • Poziom 4  
    Tez mierzone ... wydaje mi się ze jakby komputer nie odczytywał ze klapa zamknięta jest .
  • Poziom 28  
    Ale co, czyli jak otwierałeś normalnie klapę, to lampy Ci gasły?
  • Poziom 4  
    W ogóle nie palą się .. czy otworze czy zamknę palą się te na zderzaku
  • Poziom 28  
    To zrozumiałem, natomiast napisałeś
    Kowallx napisał:
    wydaje mi się ze jakby komputer nie odczytywał ze klapa zamknięta jest
    co by sugerowało, że go to obchodzi i np. przy otwartej klapie wyłącza światła - może i takie cuda teraz robią ;), więc wolę dopytać.

    Oo, widzisz.. a jednak:
    Cytat:
    For all who have the same problems. If your rear lights work but the tailgate lights don't check the tailgate sensor or sensor connection. The lights on the tailgate (hatch) are supposed to work when it's closed. If the sensor is not functioning, the car won't know that the hatch is closed that's why only the rear light on the rear bumper work. I had the same problem and turned out that I forgot to connect back the tailgate sensor.

    Cytat z https://www.2carpros.com/questions/2007-audi-q7-hatch-lights-not-working

    Czyli musiałbyś jeszcze sprawdzić ten czujnik zamknięcia.

    Dodano po 4 [minuty]:

    I jeszcze tutaj http://www.audiworld.com/forums/q7-discussion...q7-tail-light-configuration-question-2786004/
    Cytat:
    And I would add that if the wire harness to the switch that controls lights between bumper and main tail lights is not connected the lights stay in the bumper.

    Wire harness is right in the middle by the rear hatch lock catch under the back floor, i.e. when you open the floor in the back you should see this wire harness hanging down in the middle. Make sure all wires are in place and harness correctly connected.

    Funny enough but it is possible to damage this wire harness if the floor is open and space used for transporting something else that that spare tire. Harness is hanging there in open to be hit with whatever there is.

    The comment that tail lights in other Q7s are only at main and not in bumper is strange as I have the small corner light on in the bumper at all times. The difference is that wehen hatch is opened the main tail lights go out and main lights in the bumper come on but the small corner lights in bumper stay on at all times.

    Rozumiesz, czy przetłumaczyć?
  • Poziom 4  
    Prosiłbym o przetłumaczenie
  • Poziom 28  
    Na szybko z najważniejszych, to faktycznie czujnik klapy powoduje wyłączenie świateł.
    Piszą, żeby sprawdzić poprawność podłączenia czujnika zamknięcia, oraz mocowanie wiązki, która znajduje się w newralgicznym miejscu w przestrzeni pod podłogą w bagażniku (po środku po prawej). Podobno wiązka ta dynda sobie w tamtejszej przestrzeni i łatwo ją uszkodzić czymkolwiek, co by było transportowane w przestrzeni koła zapasowego.
    Pisze też o zasadzie działania, że przy otwartej klapie wyłączają się światła na klapie, ale załączają na zderzaku, natomiast małe obrysówki na końcach zderzaka świecą się w każdej z tych sytuacji.
  • Poziom 4  
    Podłączenie w zamku jest okej .. zaraz sprawdzę w bagażniku i dam znać ;)

    Dodano po 23 [minuty]:

    Problem Rozwiązany !!! Kostka rozłączona była ułamał się uchwyt trzymający ją ... dziękuje bardzo za profesjonalizm ... oraz za zainteresowanie się sprawa !!! Dziękuje jeszcze raz , miłego dnia :))
  • Poziom 28  
    Bardzo się cieszę, że się udało! Bezpiecznej jazdy :spoko: