Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Audi Q7 - Zanikanie dźwięku Podczas Słuchania Radia CD ( MMI )

DOMINO PL 25 Lis 2016 00:38 489 6
  • #1 25 Lis 2016 00:38
    DOMINO PL
    Poziom 3  

    Witam Wszystkich Forumowiczow.
    Swiezo po rejestracji na tym Portalu.
    Milo Was Poznac.
    Jestem Szczesliwym Nabywca Audi Q7 3.0 TDI SLine Le Mans 2007 rok.Przebieg około 97.000 Mil = 155.200 km Przejechane Przebieg Zweryfikowany ( Anglik).
    Świetne Auto. ( Tak myśle ).
    Potrzebuję porady w sprawie mojej "Bestii ".
    Mianowicie wracając wczoraj z pracy wszystko śmigalo bez zarzutów, słuchałem muzyki w radiu, podczas odtwarzania CD wszystko ok.
    Dzisiaj rano jak codzień wyruszylem do pracy włączam poranne wiadomości i... Radio Gra około 7 sekund po czym zanika dźwięk na 2 sekundy po czym znowu pojawia się dźwięk i znowu zanika. Tak cały czas. Dodam iż, postanowiłem to sprawdzić podczas odtwarzania muzyki z CD. To samo. Wstępna analiza odłączenie subwoofera w kole zapasowym, aby sprawdzić czy bez tego będzie to samo - niestety tak samo. Zanikanie dźwięku.
    Zauważyłem iż, na desce rozdzielczej - nie Monitorze, gdzie są informacje co odtwarza Radio czy CD - tam gdzie zegary, po ponownym włączeniu się dźwięku następuje połowy komunikat co gra.
    Od rana chodzi mi to po głowie, przewertowalem już jakieś fora, niestety żadnych trafnych porad nie zauważyłem. Proszę o jakieś porady. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
    Dominic

  • #2 25 Lis 2016 02:30
    maluh
    Poziom 2  

    Witaj. W tych autkach większość elementów elektroniki jest kodowana i dopisywana do pojazdu. Jeżeli wymieniłeś radio wzmacniacz lub inne urządzenie audio z innego autka to takie zachowanie jest właściwe bez kodowania nie pójdzie. Napisz czy ingerowałeś w urządzenia czy też jest wszystko w oryginale. Możliwe że miałeś chwilowy zanik prądu i posypała się parametryzacja. Przyczyn wiele ale postaram się pomóc.

  • #3 25 Lis 2016 12:36
    DOMINO PL
    Poziom 3  

    Hej.Samochod posiadam jakieś 2,5 miesiąca. Wszystko było ok. Zrobiłem podczas tego okresu jakieś 2.000 mil. Samochód ma książkę service. Cały zestaw chodził bez zarzutów.
    Nic w samochodzie nie grzebal.
    Jakieś 3 dni temu byłem na farmie padał deszcz ale nie ulewa. Samochód miał otwarta klapę jakieś 2 godziny.
    Potem wracałem do domu wszystko było fajnie,muzyka grała.
    Następnego dnia pojechałem odwiezc dzieci do szkoły no i pojawił się problem jak opisywałem wyżej.
    Pozwoliłem sobie na sprawdzenie w bagażniku z prawej strony tam gdzie wzmacniacze, oraz sprzęt elektroniczny.
    Czytałem gdzieś na forum, że czy aby nie jest tam mokro, gdyż problem jest, jeżeli samochód posiada Sunroof. Mój ma więc poszedłem ta drogą. Druga sprawa ta farma i otwarty bagaznik podczas ulewy - ciągle mnie dręczy, no i to radio 😭.
    Zatem co nastąpiło do tej pory:
    Resetowalem na consoli Reset MMI. 3 przyciski naraz - To samo.
    Całkowite otwarte i sprawdzono czy jest mokro w bagażniku po prawej stronie, Mokra okładzina, wilgotna.
    Dotykalem ręką wzmacniaczy i tych radiatorków, i w ogóle nie są mokre. Nic na to nie kapało. Zostawiłem otwarte pokrywy .
    Zauważyłem że nie ma wpływu czy radio, lub cd gra głośniej, lub tez czy odlanczam subwoofer. Tak samo się zachowuje. Czasem problem jest z końcówką mocy ale to moje przemyślenia.
    Zauważyłem również że jeśli spojrzę na ten wzmacniacz lub inaczej się to nazywa w bagażniku, można zauważyć tam w środku kropkę czerwonego światła. Podczas grania radia lub cd ta wiązka gaśnie na chwilę w tym samym czasie co radio sie wygasza lub zanika dźwięk. Dzisiaj sobie myślę że MMI wygasza się sie na chwilke.
    Ten mały ekranik przy zegarach pojawia sie na nowo.
    Uff. Troszkę się rozpisałem. ....

  • #4 25 Lis 2016 15:31
    Falubaz1

    Specjalista grupy V.A.G.

    Zanika dźwięk czy resetuje się MMi?? Wzmacniacz radio zmieniarka itp są połączone światłowodem i tu może tkwić twój problem. Diagnoza przerwy w magistrali optycznej powinna wskazać usterkę.

    Od razu odpowiem że bez odpowiedniego sprzętu nie jesteś w stanie sam zdiagnozować usterki. No chyba że każdy komponent po kolei zapętlisz na światłowodzie i i metodą prób i błędów spr. co wariuje.

  • #5 25 Lis 2016 15:35
    Falubaz1

    Specjalista grupy V.A.G.

    Zanika dźwięk czy resetuje się MMi?? Wzmacniacz radio zmieniarka itp są połączone światłowodem i tu może tkwić twój problem. Diagnoza przerwy w magistrali optycznej powinna wskazać usterkę.

    Od razu odpowiem że bez odpowiedniego sprzętu nie jesteś w stanie sam zdiagnozować usterki. No chyba że każdy komponent po kolei zapętlisz na światłowodzie i i metodą prób i błędów spr. co wariuje.

  • #6 25 Lis 2016 15:55
    DOMINO PL
    Poziom 3  

    Witaj. Dzięki za poradę. Niestety aż tak dobry to ja nie jestem.Obiecuje zdiagnozować co dokładnie się dzieje, Czy tylko wycisza ,czy resetuje dosłownie na 3 lub sekundy.W każdym razie coś z tych dwóch rzeczy.Zrobie to pociemku, wtedy lepiej widać klawisze na consoli.
    Ponadto dysponuje jakimś komputerem, który może coś wykaże.
    Dodając na koniec to co zaobserwowałem jeszcze związane z tym wszystkimi, mianowicie : Wsiadajac do samochodu po starcie silnika, Nie mogę małym pokrętłem włączyć Sprzętu. Natomiast możliwe jest ponowne uruchomienie go po uprzednim klikanie na przycisk przy monitorze uruchamiajacym czujniki parkowania.Potem już nie trzeba go wciskać gra.Jezeli na postoju bez kluczyka można włączyć.
    Pytanie czy takie rzeczy zdarzają się samoczynnie?
    Anyway dużo elektroniki tu.
    Przekażę wkrótce co udało się zdiagnozować moim komputerem.
    Dzięki.
    Przyjemnego dnia zycze

  • #7 26 Lis 2016 00:46
    DOMINO PL
    Poziom 3  

    Powracamy z informacją.
    Otóż diagnoza moim komputerem nic nie wykazała komputer niewykryl żadnych usterek.
    Jest to zwykły box bardzo przydatny w poprzednich autach.
    Zaobserwowałem, jednak to zanik głosu na jakieś 4 sekundy i powrót dźwięku. To tak wygląda jak by zanikal sygnał transmitowany przez operatora Stacji Radiowej. Ale tak samo zachowuje się na cd oraz telewizji.
    Na telewizji podczas oglądania zanika głos ale obraz nie staje.
    Jest coś źle.
    Nawigacja po uruchomieniu ciężko stwierdzić ponieważ, elektroniczny głos nie mówi cały czas.
    Na zdjęciu poniżej, myślę że uda mi się wrzucić, jest ten monitorek o którym wspomniałem wcześniej jak zanika to po wznowieniu informacja migniecie co gra.
    Jak jest nawigacja to na tym monitorze czasem przechodzi inny tryb np . Prędkość i znowu się pojawia. Tak też nie było.
    Panel z klawiaturą nie miga w trakcie zanikania głosu, oraz duży screen nic nie zmienia się, troszkę działa z opóźnieniem podczas tak jak by telefon był zapelniony i zamulal. W trakcie wpisywania danych gdzie chce jechać w Navi wywala mnie do poprzedniego menu.
    Pytanie może odłączenie akumulatora na jakiś czas pomoże, warto to zrobić?

    Pozdrawiam

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME