Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung 2232BW - Brak podswietlania

pietrucha18 25 Lis 2016 12:33 969 4
  • #1 25 Lis 2016 12:33
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Witam,
    W monitorze przestało działać podświetlanie.
    Przy podpiętej taśmy sygnałowej podświetlanie zapala się na ok. sekundę, mruga i gaśnie.


    Przy odpiętej taśmy sygnałowej podświetlanie pali się cały czas. Napięcie na inwerterze (na złączu świetlówek) 330 V

    Czynności które wykonałem:

    - Pomiar oporu na inwerterze 1080 Ω i 1063 Ω

    - napięcie zasilania inwertera 13,7 V (linia zasilania 13,5 V)

    Kondensatory wymienione ( nie ja wymieniałem).

    Płyty Zasilacz IP-45130B BN44-00127U

    Sterująca Samsung BN91-01772T (BN41-00890A)

    0 4
  • #2 25 Lis 2016 20:57
    HACKER333
    Poziom 12  

    Po stronie z elementami SMD są dwa tranzystory MOSFET w obudowach so8 (8 pin). Należy sprawdzić czy nie mają zwarcia. Jeżeli jeden z nich ma to należy wymienić. Mogą być problemy ze znalezieniem identycznego, dlatego trzeba poszukać zamiennika. Problemem mogą się okazać także same świetlówki. Jeżeli choć jedna jest uszkodzona, to inwerter będzie się wyłączał. Dobrze jest mieć jakąś matrycę np. od laptopa ze sprawnym podświetleniem i podpinać kolejno do płyty zamiast jednej ze świetlówek w monitorze. To pozwoli na ustalenie, czy świetlówki są sprawne. W najgorszym przypadku co najmniej dwie mogą być uszkodzone a co za tym idzie, potrzebne są aż dwie sprawne świetlówki w celu sprawdzenia monitora.

    0
  • #3 25 Lis 2016 22:35
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Przy odpiętej matrycy (kabla sygnałowego)
    podświetlanie jest (równomierne, ale sprawdzę jak rozbiorę matrycę jak wyglądają zapalone świetlówki).

    Tu jest dokładnie ten sam problem ale oczywiście nie napisane czy rozwiązany.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15683004#15683004

    No nic sprawdzę i odpiszę aby zostało dla potomnych.

    A na razie dla tych co chcą Kupić/ naprawić ten monitor NIE KUPUJCIE / naprawiajcie i piszcie jak naprawiliście.

    Matryca cały czas działa (jest obraz) jak Matryca nie działa (nie włącza się) bały ekran wiec jest podświetlanie.

    0
  • #4 26 Lis 2016 13:03
    dorota_g
    Poziom 17  

    "Przy odpiętej taśmy sygnałowej podświetlanie pali się cały czas."

    Jeżeli to prawda, to masz sprawne podświetlenie matrycy i jej rozbiórka nie ma sensu.
    Proponuję:
    1.Przy odłączonej taśmie sygnałowej od matrycy,
    podłączyc miernik do pinu ON/OFF na złączu zasilacza i sprawdzić tam napięcie.
    Powinno wynosić ~5V aby włączyły się świetlówki.

    2.Sprawdzić jak zmienia się tam napięcie, po podłączeniu taśmy sygnałowej

    3.Następnie sprawdzić w tych 2 przypadkach napięcie na pinie 1 złącza LVDS (CN400) na płycie sygnałowej.
    Powinno też wynosić ~5V.

    Jeżeli po podłączeniu taśmy sygnałowej do matrycy, spada napięcie na pinie 1,
    to oznacza to zwarcie na płytce matrycy i tam szukać uszkodzenia.

    0
  • #5 27 Lis 2016 12:56
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Wczoraj przeprowadziłem pomiary (ale nie miałem czasy odpisać).
    - Napięcie na pinie ON/OFF 2,5 V (taśma od matrycy odpięta), 1,8 Taśma przypięta w momencie próby załączenia świetlówek spada do 0 V.
    -Napięcie zasilania cały czas 13,5 V
    - Na matrycy napięcie 5V (spada w momencie załączenia świetlówek o 0 V)
    - zasilacz ma wydajność prądowa (nadruk na płycie zasilacza) 1,2 A 13,5 V
    - przy odpiętych kablu od doprowadzenia napięcia 13,5 do płyty sterowniczej i doprowadzeniu napięcia
    z zasilacza laboratoryjnego matryca załącza się dopięto przy prądzie 0,96 A (przy odpiętej taśmie sygnałowej prąd 0,15 A)
    - po załączeniu matrycy prąd spada do 0,8 A nagrzewa się przetwornica AP1501 (odpowiedzialna za napięcie 5V dla matrycy,
    ale nie ma co się dziwić bo wydatność prądowa jej to 3 A a prąd matrycy przy 5V wynosi ok 2 A).

    28-11-2016
    Przylutowałem AP1501 oraz drobnicę, podświetlanie załączyło się na 5 s. i zgasło.
    Po paru próbach podświetlanie zaczęło się świecić ciągle, obecnie działa 5 min bez problemu.
    Temperatura AP1501 stanęła na 68 °C

    29-11-2016

    Monitor włącza się, chodzi 5 s. gaśnie (mruga). wyłącza się podświetlanie . wyłączę/włączę i działa bez problemu.
    - Prąd podświetlania 2,2 A
    0,25 A matrycy w czasie "brak sygnału" (spadło po przylutowaniu AP1501 oraz kondensatorów elektrolitycznych na wejściu (100µF 25 V) wyjściu (100µF/16V) przetwornicy, cewki i diody (robiłem to za jednym zamachem wiec nie wiem co najbardziej pomogło)

    Napięcie na pinie On/OFF cały czas 2,5 V

    Ile powinien wynosić prąd podświetlania? (bezpiecznik podświetlania ma 4A, na zasilaczu jest napisane ~7mA 700V / na świetlówkę).

    30-11-2016

    Monitor ma problemy tylko jak jest odłączony od sieci na dłużej (i od razu po podłączeniu chce się go włączyć). Po ok 10 s. podświetlanie załącza się i nie ma problemu z działaniem. (aż do momenty odpięcia z gniazdka i ostygnięcia). Zamówię kondensatory ( w wolnym czasie ) i dam znać czy pacjent działa po dłuższej przerwie w zasilaniu.

    0