Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przesunięcie fazowe pomiędzy kanałami na wyjściu karty dźwiękowej

Zdzichu93 25 Nov 2016 13:57 1221 3
Renex
    Zdzichu93
    Level 12  
    Witam. Zauważyłem pewien problem. Na wyjściu zewnętrznej karty dźwiękowej Behringer UCA222 (współpracującej z laptopem) zauważyłem na oscyloskopie problem z fazą w sygnale pomiędzy kanałami. Przy sygnale mono (jednakowym w obu kanałach) generowanym przez Audacity grzbiety i doliny powinny, chyba, być w jednym punkcie (w osi Y), a nie przesunięte i to dość sporo. Podobnie w trybie pracy XY powinna pojawić się ukośna kreska - a u mnie pojawia się elipsa. Podobnie z białym szumem, zamiast kreski mam mglistą plamę. Czym może być to spowodowane i jak to naprawić? Pozdrawiam.
    Na zdjęciach widnieją, w kolejności: 1. tryb XY z sygnałem 4kHz, 2. Sygnał 4Khz, 3. sygnał 8kHz, 4. Sygnał 16kHz.
    Przesunięcie fazowe pomiędzy kanałami na wyjściu karty dźwiękowej Przesunięcie fazowe pomiędzy kanałami na wyjściu karty dźwiękowej Przesunięcie fazowe pomiędzy kanałami na wyjściu karty dźwiękowej Przesunięcie fazowe pomiędzy kanałami na wyjściu karty dźwiękowej

Edit: Dodam, że usterka oscyloskopu odpada, ponieważ przy podłączeniu obu kanałów oscyloskopu pod jeden kanał audio - wszystko jest w idealnym porządku.
    Dodatkowo na wbudowanej w laptopa zintegrowanej karcie dźwiękowej z gniazdem słuchawkowym mini-jack również wszystko jest w porządku- problem występuje tylko przy ww. interfejsie audio na USB.
  • Renex
    zulusj23
    Level 25  
    Ciekawa sprawa. Może to kwestia samego Audacity. A próbowałeś zapisać plik formacie wav lub mp3 i odtworzyć go innym playerem ? Możliwe, że sterowniki karty są felerne pod tym względem. Nie wiem czy ta karta obsługuje Asio4All. Można by sprawdzić na nich.
  • Renex
    Zdzichu93
    Level 12  
    Dziękuję za odpowiedź. Okazało się, że jest to usterka samego interfejsu, a z tego co wykryłem - czysto mechaniczna. Napisałem jest, a nie była - ponieważ - pomimo tego, że interfejs działa już poprawnie - nie została usunięta.
    Problem "wymacałem" ściskając płytkę w palcach w miejscu gdzie znajduje się układ scalony części cyfrowej. Uciskając to miejsce raz działał dobrze, a raz źle (robiłem podgląd sygnału). Jestem elektronikiem-amatorem i siedzę raczej w sprzęcie o prostej konstrukcji (głównie rodzimej z poprzedniego ustroju), więc miniaturowy scalak smd o ok. 40 pinach mnie przerasta - nawet nie mam tak precyzyjnej lutownicy.
    Dla dobra układu, żeby go nie zepsuć całkiem, próbując np. poprawić luty, "wymacałem" jego poprawne działanie i skręciłem z powrotem. Wszystko działa, stukanie w obudowę i przeciążenia nie powodują powrotu usterki, więc na tym kończę. Pozostaje mi tylko sprawdzić fazę co jakiś czas, przed np. nagrywaniem, czy nadal wszystko jest w porządku (a jeśli usterka powróci, wiem już co robić).
    Usterkę przedwzmacniacza, po rozebraniu, obudowy wykluczyłem do razu, ponieważ interfejs posiada osobne przedwzmacniacze dla wyjścia RCA oraz dla wyjścia słuchawkowego, a problem występował na obu - i faktycznie problem leżał/leży wcześniej.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Zdzichu93
    Level 12  
    Witam
    Postanowiłem powrócić do tematu.
    Zauważyłem pewną dziwną rzecz - może ktoś będzie w stanie ją wyjaśnić.
    Otóż problem, tj. przesunięcie fazowe, pojawia się i znika w momencie, gdy dotknie się palcem jednego z wyprowadzeń kwarcu 12MHz - dotknięcie powoduje, że przestaje generować sygnał (wnioskuję po zaniku sygnałów na wyjściach) - niby nic niezwykłego. Po odjęciu palucha wszystko zaczyna działać, ale to czy zacznie pracować z przesunięciem lub bez jest czysto losowe, z tym, że zgodność fazowa trafia się dużo rzadziej. Do tego nawet, gdy "wymaca" się właściwe działanie po pewnym czasie samo z siebie, a także np. po odjęciu zasilania i ponownym włączeniu znowu wszystko się rozjeżdża.
    I teraz pytanie: czy ktoś wie o co tutaj chodzi? Kwarc jest jeden, napędza układ PCM2902 (przetworniki D/A i A/D oraz interfejs USB w jednej kostce), więc dlaczego faza jest inna na obu kanałach? Jeśli opóźnienie występuje, to powinno występować równe.
    Zamieszczam schemat aplikacji tego układu z karty katalogowej (schematu interfejsu nie mam, ale zasada działania ta sama) oraz film przedstawiający sytuację. Widać na nim jak dotykanie wpływa na pracę układu. Oscyloskop ustawiony w trybie XY, więc kresa to faza zgodna, a kółko to faza przeciwna (częstotliwość 11kHz, bo przy tej częstotliwości następuje idealna przeciwfaza. Przy częstotliwości 22kHz sygnał znowu jest w fazie, lecz przesunięty o jeden okres).
    Pozdrawiam

Film z działania:
    https://www.youtube.com/watch?v=vUeN9ZHXw-Q&feature=youtu.be

Przesunięcie fazowe pomiędzy kanałami na wyjściu karty dźwiękowej