Witam. Zauważyłem pewien problem. Na wyjściu zewnętrznej karty dźwiękowej Behringer UCA222 (współpracującej z laptopem) zauważyłem na oscyloskopie problem z fazą w sygnale pomiędzy kanałami. Przy sygnale mono (jednakowym w obu kanałach) generowanym przez Audacity grzbiety i doliny powinny, chyba, być w jednym punkcie (w osi Y), a nie przesunięte i to dość sporo. Podobnie w trybie pracy XY powinna pojawić się ukośna kreska - a u mnie pojawia się elipsa. Podobnie z białym szumem, zamiast kreski mam mglistą plamę. Czym może być to spowodowane i jak to naprawić? Pozdrawiam.
Na zdjęciach widnieją, w kolejności: 1. tryb XY z sygnałem 4kHz, 2. Sygnał 4Khz, 3. sygnał 8kHz, 4. Sygnał 16kHz.
Edit: Dodam, że usterka oscyloskopu odpada, ponieważ przy podłączeniu obu kanałów oscyloskopu pod jeden kanał audio - wszystko jest w idealnym porządku.
Dodatkowo na wbudowanej w laptopa zintegrowanej karcie dźwiękowej z gniazdem słuchawkowym mini-jack również wszystko jest w porządku- problem występuje tylko przy ww. interfejsie audio na USB.
Na zdjęciach widnieją, w kolejności: 1. tryb XY z sygnałem 4kHz, 2. Sygnał 4Khz, 3. sygnał 8kHz, 4. Sygnał 16kHz.

Edit: Dodam, że usterka oscyloskopu odpada, ponieważ przy podłączeniu obu kanałów oscyloskopu pod jeden kanał audio - wszystko jest w idealnym porządku.
Dodatkowo na wbudowanej w laptopa zintegrowanej karcie dźwiękowej z gniazdem słuchawkowym mini-jack również wszystko jest w porządku- problem występuje tylko przy ww. interfejsie audio na USB.