Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zewnętrzy odbornik radiowy Somfy do Promatic

hellosolaris 25 Lis 2016 15:58 984 15
  • #1 25 Lis 2016 15:58
    hellosolaris
    Poziom 8  

    Witam

    Borykam się z błachym problemem podłączenia zewnętrznego odbiorniak radiowego Somfy do napędu Promatic.

    Nie wiem do końca gdzie wpiąć się poprawnie złączem R1 (z odbiornika Somfy):

    Po lewej odbiornik radiowy Somfy, po prawej płyta główna napędu Promatic
    Zewnętrzy odbornik radiowy Somfy do Promatic

    Płyta napędu promatic
    Zewnętrzy odbornik radiowy Somfy do Promatic

    Oczywiście 24V i 0V wpięte. Teraz R1 (dwa przewody) wpinam się tam albo gdzie jest 'dzwonek' albo w czarną listwę złącze pierwsze i ostanie.
    Nie chcę uszkodzić sterownika metodą prób i błędów.

    Podaję jeszcze jeden z możliwych schematów podłączenia (nie jestem pewny czy to powinno być podłączone wg. tego)? Niestety instrukcja obsługi sterownika radiowego jest dosyć skromna.
    Zewnętrzy odbornik radiowy Somfy do Promatic

    0 15
  • Relpol
  • #2 25 Lis 2016 16:36
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Możesz podłączyć pod dwa skrajne zaciski czarnej poczwórnej kostki.

    0
  • #3 25 Lis 2016 17:06
    hellosolaris
    Poziom 8  

    Marku, czyli w ten sposób? Podłączyłem tak ale nie idzie zaprogramować możliwe, że na odwrót wpiąłem? Z tego co widzę to 0 z R1 idzie do skrajnego prawego.

    Zewnętrzy odbornik radiowy Somfy do Promatic

    Jeszcze schemat z instrukcji obsługi:
    Zewnętrzy odbornik radiowy Somfy do Promatic

    0
  • Relpol
  • #4 25 Lis 2016 17:19
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Tak to te zaciski. Ich krótkie zwarcie powinno spowodować start bramy.
    Programujesz pilota w odbiorniku Somfy. Po zaprogramowaniu przekaźnik w Somfy powinien "cykać" jak naciśniesz pilota.

    0
  • Pomocny post
    #5 25 Lis 2016 19:01
    yarpen86
    Poziom 23  

    Witam,

    Prawidłowe podpięcie wyjścia przekaźnika radia (NO) to złącza 20 i 21 na Promaticu, i sa to dwa najbliższe szarej kostki złącza, podłączenie jak na rysunku czyli 20 i 23 służy do sterowania światłem, lub otwieraniem do położenia pośredniego otwarcia jeśli dobrze pamiętam. Zasilanie radia to natomiast (24VDC) złącza 20 i 5. Złącze oznaczone jako 0 oraz 24 V do którego wpięte są żółte przewody służy do zasilania przekaźnika lampy sygnalizacyjnej i nie nadaje się dla radia.

    Pozdrawiam.

    1
  • Pomocny post
    #6 25 Lis 2016 19:01
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 38  

    Zaciski na czarnej poczwórnej kostce: Pierwsza para od lewej to sterowanie krok po kroku ( napiecie pomiedzy nimi ok 5V). Zasilanie podłączasz pod pierwszy od lewej i trzeci od lewej- powinno być 24V AC lub DC. Pisze z pamięci, ale jak pomierzysz nap. i będzie sie zgadzać to zewrzyj kawałkiem przewodu 1 i 2 - powinno ruszyć.

    0
  • Pomocny post
    #7 25 Lis 2016 19:45
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Instrukcja w załączniku.
    Strona 72 punkt 4.2.3 rys.14
    Być może źle zinterpretowałem rysunek... Dla mnie ten czarny schemat podłączeń jest otwarciem całkowitym, a szary częściowym. Tak czy inaczej zadziałać powinno bez szkody dla życia i mienia. Poza tym "Errare humanum est, in errore perservare stultum." Prawda kolego yarpen86?

    Podsumowując i poprawiając swój "błąd":
    Jeden z przewodów zasilających i jeden od przekaźnika podpinasz razem do zacisku 20.
    Drugi od przekaźnika radia podpinasz pod zacisk 21.
    Drugi z przewodów zasilających podpinasz pod zacisk 5.
    Gdybyś opcjonalnie chciał mieć częściowe otwarcie wolnym przyciskiem (np żeby wypuścić psa lub kota) to rozwiązanie już masz :D
    Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #8 25 Lis 2016 21:26
    yarpen86
    Poziom 23  

    Witam,

    Rysunek faktycznie jest nieprecyzyjny, czarny-otwarcie częściowe, szary-całkowite.
    Bardziej jednak chodziło mi o to, że zasilanie z kości zasilania lampy to kiepski pomysł.

    Pozdrawiam.

    0
  • #9 25 Lis 2016 21:35
    hellosolaris
    Poziom 8  

    Podłączając pierwszy i czwarty brama się otwiera tylko kilka centymetrów. Czyli jednak muszę wpiać się w inne złącza.
    Nie widziałem, że to złącze jest do oświetlenia (ale działa na nim)

    0
  • #10 25 Lis 2016 21:40
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Po prostu radio Somfy będzie działało tylko po wcześniejszym wyzwoleniu oryginalnym pilotem i na czas świecenia lampy :lol:

    0
  • #11 25 Lis 2016 21:55
    hellosolaris
    Poziom 8  

    Dzięki za pomoc wszystko gra ;-)

    0
  • #12 25 Lis 2016 21:59
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Zobacz w instrukcji jak masz wątpliwości. Licząc od strony szarej kostki (0V 24V) masz po kolei 20,21,5,23.

    0
  • Pomocny post
    #13 25 Lis 2016 22:00
    yarpen86
    Poziom 23  

    Prosze:

    Zewnętrzy odbornik radiowy Somfy do Promatic

    Pozdrawiam.

    0
  • #14 25 Lis 2016 22:06
    hellosolaris
    Poziom 8  

    Tak znalazłem to. Zrobiłem wszystko wg tego (dlatego pytałem) bo nie miałem pewności ale nie ma reakcji. Podłączając voltomierz między 20 a 5 mam -24V.

    Zamieniłem kable 24 i 0 w Somfy na odwrót i teraz chodzi poprawnie :)

    Reasumując do zacisku 20 należy podłączyć 0V i pierwszy przewód z przekaźnika a nie na odwrót ;)

    0
  • Pomocny post
    #15 25 Lis 2016 22:13
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Jeżeli nie ma reakcji to zmień biegunowość (przewody zasilające miejscami). Ten z 5 daj na 20 a z 20 na 5. Nie pamiętam jak jest w Somfy. Jeżeli nie ma pełnego Graetza to może nie działać przy nieodpowiednim podłączeniu.

    0
  • #16 25 Lis 2016 22:15
    hellosolaris
    Poziom 8  

    Wszystko gra. Mogli trochę bardziej zrobić szczegółową instrukcję co by nie było wątpliwości. Temat można zamknąć. Dzięki jeszcze raz

    0
  Szukaj w 5mln produktów