Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Radio w Mercedesie sprinterze -

25 Lis 2016 18:00 777 14
  • Poziom 18  
    Radio w sprinterze roko 2004,starszy.
    Po odpaleniu auta tak około 10 sekund wyłącza się samo.
    Jak nie odpalę to działa.
    Radio jest oryginalne ale czy jest od innego to nie wiem.Kiedyś miałem taki problem w Vito,viano ale tam ktoś wsadził inne i miało prawo się wyłączać bo SAM,go nie rozpoznał i wywalał komunikat na wyświetlaczu radia.
    A tu już nie mam pomysłów.Wsadziłem inne i szukam pomocy między czasie.To inne gra.
    Jak podłącze na stole to gra bez problemu.
    Jak ktoś miał taki przypadek to proszę o porady. Radio w Mercedesie sprinterze - Radio w Mercedesie sprinterze - Radio w Mercedesie sprinterze -
  • Poziom 17  
    Spróbuj odłączyć k-line na pinie 2 w złączu zasilania.
  • Poziom 18  
    Odłączałem pin 1 i pin 2 i "NIC".Jak widać że ich uciąłem bo są zaizolowane.
    1 to prędkość a 2 to diagnostic.
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    zmierz napięcie na dwóch plusach i sprawdz masę, zmierz miernikiem oporność głośników we wtyku głośnikowym, skoro działa na stole to w aucie też musi. Jak sie zachowuje na pracującym silniku a jak na wyłączonym tylko na zapłonie ?
  • Poziom 18  
    Napięcia są bo nie mierzyłem ale dałem ząrówkę 21W i świeci z obu plusów.
    A masa jest na pewno bo dawałem dodatkową.
    Głośniki też wypinałem i bez nich też się wyłącza.A oporności nie mierzyłem.
    Na pracującym silniku nie da się włączyć ale jak dam blinde,wentylator na 4 bieg lub chcę otworzyć szybę to się włącza na 1 sek.
    Ot,zagadka......Coś rozłącza radio jak odpalę auto.
    Aha,na zapłonie też gra ile chcę ale gaśnie po odpaleniu po 10 sek.
    No i dziękuję za zainteresowanie.
  • Poziom 18  
    No sprawę rozwiązał forumowicz "Frukton",z innego forum.

    Problem tkwi w tym że radio wyłącza się z powodu za wysokiego dla niego napięcia ładowania.
    Testowałem to na stole zasilaczem z regulacją.Po wzroście już 13.5V,radio się wyłączyło a po zmniejszeniu radio działa.
    Teraz wiadomo czego po właczeniu blindy lub innego urządzenia co pobiera więcej prądu radio się na 1 sekunde,włączało.Bo napięcie chwilowo spadło do rzędu pasującemu odbiornikowi.
    Ale ładowanie jest rzędu 14,4V,więc normalne.A dlaczego mu to nie pasuje to nie wiem.
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Napisałem przecież żebyś zmierzył napięcie a nie sprawdził czy jest .
  • Poziom 18  
    Myślałem że chodzi ci o napięcie czy jest na dwóch pinch w ISO.
    No i pisałeś o masie więc raczej chodziło ci czy wogóle jest to i to.
    Może żle zrozumiałem.
    Ale wielkie dzięki.
  • Poziom 18  
    Radio dałem do sprawdzenia i zrobienia ale elektronik się poddał.
    Mówi że ciężki temat i radio bardzo rozbudowane i trzeba rozlutować z płytki kostkę ISO i tu daliśmy spokój.
  • Poziom 14  
    To podłącz je przez diodę prostowniczą o odpowiednim prądzie przewodzenia. Będziesz miał spadek napięcia zasilania o 0.7 volta. I powinno wystarczyć. Dioda na każdy plus.
  • Poziom 18  
    Za duże obciążenie mówił mi gość.Ja mówię może jakiś stabilizator też mu nie pasuje.Ale pomyśl ile diod trzeba na dwa plusy i jakie wytworzą ciepło.Może coś innego.
  • Poziom 14  
    Bez przesady, ile prądu pobiera to radio podczas pracy? Jaki ma bezpiecznik? Podejrzewam że 10A, nie więcej? Dioda prostownicza 10A nie jest jeszcze taka duża. A diody potrzebne będą dwie. Po jednej na + stały i na + po zapłonie. Ta na + po zapłonie nie musi być być 10A. Ja bym spróbował.
  • Poziom 18  
    Normalny 10A,ale trzeba spróbować.
    Kolega mówi że to nie da rady więc tak zostało.Radio jest u niego a jak zabiorę to spróbuję na stole potestować.
    Dzięki za zainteresowanie a jak się nie będzie ten układ grzał to ślę pomógł.
  • Poziom 18  
    Radio po ingerencji elektronika działa dobrze ale on nic nie zrobił pod tym kątem.Wymienił może parę podejrzanych częśći ale mówił że to nic nie dało.
    Radio jest zamontowane i działa bez problemu bez dodatkowych diod obniżających napięcie.
    Dziękuję wszystkim slevy70 i domasia za pomoc i zainteresowanie.
    Problem rozwiązany.
  • Poziom 18  
    Radio po ingerencji elektronika działa dobrze ale on nic nie zrobił pod tym kątem.Wymienił może parę podejrzanych częśći ale mówił że to nic nie dało.
    Radio jest zamontowane i działa bez problemu bez dodatkowych diod obniżających napięcie.
    Dziękuję wszystkim slevy70 i domasia za pomoc i zainteresowanie.
    Problem rozwiązany.

    Dodano po 53 [sekundy]:

    Radio po ingerencji w elektronikę zaczeło poprawnie działać ale bez wymiany jakiś elementów.