Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co wybrać do połączenia instalacji w budynkach gospodarczych

przemekdrzemek 27 Nov 2016 22:06 993 10
Automation24
    przemekdrzemek
    Level 7  
    Witam.
    Na forum jestem świeżym gościem i jeśli temat jaki zakładam posiada jakieś błedy, poprostu wybaczcie....

Z góry oświadczam, że moja wiedza co do instalacji elektrycznej jest na poziomie przedszkolnym tzn. wiem za co dla bezpieczeństwa sie nie chwytac bez chociażby nadzoru dobrego fachowca, ale sam też rozkręcam co popadnie... :|

Jakieś 3 lata temu przeprowadziłem sie do partnerki na wieś i w miare sił,czasu itp staram sie remontowć to i owo. :D
    Zamierzam tą zimę poswięcić na remont i lekką przebudowę jednego z budynków gospodarczych.
    W gospodarstwie często napotykam projekty(zazwyczaj jednego autora) tak interesujące jak ten poniżej na zdięciu. Elektryk jakiego ja sam osobiście pogoniłem. Teść kilka lat zatrudniał go jako fachowca od wszystkiego bo było tanio i szybko. :D

:D ODRUCHOWO JUŻ JAK COS U NAS ZGAŚNIE TO CHWYTAM ZA ZESTAW DO AMPUTACJI KABLI BO TYLKO TAK NAJPREDZEJ POZBYĆ SIĘ PROBLEMU. :D

Nawet nie bendac znawcą widze „lekkie odchylenia” od ideału w tym podłączeniu. :D Ze względów bezpieczeństwa jakiś czas temu uniemożliwiłem tylko dostep do tego miejsca ale przy okazji remontu nadeszła pora i tym się w końcu zająć. :D
    Proszę mi doradzić jak to właściwie uporządkować.
    • na foto 1 jest raczej odpowiedni do potrzeb i zasila budynek 3 fazami jego trzeba by jedynie przedłużyć około 2m dalej ponieważ tu Bendą drzwi do kotłowni i schody na strych więc wiadomo.
    • 4 to 5 żyłowy kabel siłowy jednak obciążony tylko oświetleniem i paroma gniazdami 220V (łącznie max do 1000W) więc jedna faza tylko czynna.
    • 2 zasila kotłownie i mały warsztacik 220V. tu zamierzam całość poprowadzić i rozbudować odrobinkę nowym przewodem 3 x 2.5mm (1 lub 2liniami)
    • 3 przeniose wraz z całością, tylko wtyczke na nowym przewodzie zrobie…
    • Element 5 koniecznie amputowac należy :!: i wyrzucić jak najdalej :D
    (teść pomimo niemałych dochodów chetnie by odłożył bo może się przyda:))

Nie mam pomysłu jak i czym to porządnie połączyć w miejscu które wybrałem.
    Więc konkretnie:
    • jaka zakupic rozdzielnie
    • czy konieczne jest montowanie jakiś bezpieczników(zasilanie 1 posiada jakies tam zabezpieczenia w skrzynce która robił porządny elektryk )
    • czy jedna wspólna linia do oświetlenia i gniazd jest dobrym rozwiązaniem, czy ma na coś istotny wpływ
    :?: a może nie jest konieczny zakup kosztownej skrzynki itp. i poprostu całość umieścić w jakiejś konkretnej puszce czy coś podonego gdzie na listwach stabilnie i bezpiecznie będzie…? :?:

Chetnie zapoznam się z każdą opinią co do tematu która pomoże. :D
  • Automation24
  • Helpful post
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kolego, no to jest jedyna dobra rada. Poszukaj w okolicy rzeczywistego fachowca, bo to woła o pomstę do nieba. Cud, że jeszcze wszyscy żyją... I pomyśl, że jeśli jeszcze nie masz, to pewnie będziesz miał dzieci. To wścibskie stworzenia, wszędzie wlezą i wepchną swoje malutkie rączki...
  • Automation24
  • Helpful post
    jann111
    Level 32  
    Witamy.
    Skoro już tu trafiłeś powinieneś z szacunkiem odnosić się do pozostałych userów, dlatego nie każ nam czytać tekstu z taką ilością błędów ortograficznych. Przeciętny człowiek głupio się czuje.
    Poczytaj również regulamin. Aby pytać na jakiś temat trzeba posiadać minimalny zakres wiedzy a Ty sam twierdzisz, że masz wiedzę przedszkolną. Trudno takim osobom pomóc udzielając stricte technicznych porad bo mogą być one niebezpieczne.
    Jedyna rada to zaprosić zawodowego elektryka o dobrej opinii na lokalnym rynku i spytać go czy mógłbyś mu pomóc przy prostych pracach w czasie remontu instalacji elektrycznej aby było trochę taniej.
    Pozdrawiam.
    przemekdrzemek
    Level 7  
    kolego jann111 wiem, że błedy robie ale wybacz... jest niedziela i pare brówarów wypiłem.
    A co do wiedzy to z żartem pisałem... miałem na myśli, że elektrykiem zawodowym nie jestem...

Przez 3 lata poprawiłem w domu i pozostałych budynkach 75% instalacji, w większości wykonałem nową, ale nie chciałem się rozpisywać jeszcze bardziej... zresztą zaraz pewnie poleciały by gromy, że wychwalam swoje prace itp...

Na dzien dzisiejszy pozostało mi tylko to ustrojstwo i doskonale zdaje sobie sprawe, że stanowi zagrożenie.

[u]retrofood zrozumiałem ciebie zanim jeszcze napisałeś :D
    - mam dzieci i dla tego zabezpieczyłem to solidnie.

Pan elektryk (taki z uprawneniami i wiedzą) jaki jest w okolicy wyśmiałby mnie gdybym poprosił go o zrobienie tego..!
    W tamtym roku pomagałem temu panu przy dość dużym zleceniu i jakoś obaj żyjemy.
    Moje prace jakie już wykonałem też oglondał kiedyś i uwag nie było. Niestety stan zdrowia już nie pozwala mu na prace.

Z pomocą forum, czy nie to i tak wykonam własnoręcznie najlepiej jak potrafie, bo dziadostwa nie lubie.

Z całym szacunkiem ale na odpowiedzi typu wezwij fachowca już nie odpisuje wiecej, bo nie takiej pomocy chciałem.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    przemekdrzemek
    Level 7  
    Sprawdze ten bezpiecznik różnicowy, bo jak nie ma to dopisze do listy zakupów.

Kabel zasilający to niestety nie 5, a 4x 4mm2 długości 20m i wolałbym uniknąć wymiany jeśli to możliwe.

Więc ważne pytania:
    Wymienić kabel z 4 na 5x4mm2, czy nie jest to konieczne.
    Może doprowadzenie 1 "przewodu" (kabel, bednarka) też by zdało egzamin?
    Rozważam też likwidację gniazda 380V w tym miejscu.

--oczywiście nie ruszę z pracami zanim nie będzie dobrego rozwiązania--

Podzielę to na 2 etapy:
    -etap 1 to przewody,
    -etap 2 schemat jakiś wykonam i dodam do konsultacji zanim to zacznę podłączać, więc bez obaw, postaram się nie podpalić domu.

W wolnej chwili obadam link od TWK.

Dzięki za zainteresowanie...
    Pora już dziś na mnie, bo do pracy się zbierać muszę.

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

Zapomniałem wspomnieć, że elektryk to musi odebrać i wystawić podbity dokument, ponieważ całe gospodarstwo jest ubezpieczone.

Staram się, aby jedna wizyta tego pana wystarczyła, gdyż stan jego zdrowia nie najlepiej wygląda.
    I tak już sama fatyga kosztuje go niemało i ja nie chcę mu bardziej utrudniać...

Więc żadnych samowolnych patentów nie zrobię, prawa także nie będę łamał poprzez brak uprawnień.
    przemekdrzemek
    Level 7  
    Prosiłbym kogoś o link do jakiegoś materiału o zasadach układania przewodów elektrycznych.
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    przemekdrzemek wrote:

Z pomocą forum, czy nie to i tak wykonam własnoręcznie najlepiej jak potrafie, bo dziadostwa nie lubie.
    Z całym szacunkiem ale na odpowiedzi typu wezwij fachowca już nie odpisuje wiecej, bo nie takiej pomocy chciałem.

I to jest istota całej sprawy a w niej jedno wymaga odpowiedzi: czy podejmiesz się wykonania operacji chirurgicznej tylko dlatego ze kiedyś widziałeś jak to robi chirurg i uważasz że z pomocą forum tego dokonasz?
    Wielu pomocników elektryka samodzielnie coś robiło bo uważało że oni to zrobią no i zrobili nawet działało tylko że było bardzo niebezpieczne dla użytkowników.My Ciebie nie znamy i Twoich zdolności też nie a doradzać w tej kwestii komuś kto ( bez obrazy ) nie przykłada się nawet do tego by pisać poprawnie to budzi obawy.Od wykonania instalacji zależy zdrowie i życie jej użytkowników toteż należy wszystko brać pod uwagę ( wizje lokalną przede wszystkim ) aby z czystym sumieniem laikowi coś doradzić jest zbyt ryzykowne.
    Piszesz ze pracujesz a ja mam zasadę taką że pracując zarabiam po to aby fachowiec zrobił mi to na czym słabo się znam ( Ty bez obrazy nie znasz podstawowych zasad wykonywania instalacji-bo piszesz o link do prawidłowego układania przewodów- nie mówiąc już o wiedzy technicznej normy itp )
    Apel o to byś powierzył wykonanie instalacji profesjonaliście wynika z troski o bezpieczeństwo Twoje i Twojej rodziny a nie braku chęci pomocy bo taką otrzymuję ten kto rzeczywiście wie co robi, ma odpowiednią wiedzę a brak mu praktyki.
    przemekdrzemek
    Level 7  
    Zmieniam gruntownie plan i zakres przebudowy całego odcinka.

Posłucham rad forumowiczów poproszę o pomoc elektryka, jednak większość prac i tak mogę wykonać samodzielnie. :D

Póki co dziękuję za pomoc.
    Prawdopodobnie jeszcze wkrótce będę pytał o jakieś rady, ale teraz już temat jest nieaktualny.

Temat można zamknąć.