Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Modyfikacja CD Onkyo DX-6810 - dołożenie wyjścia optycznego

pitt66 27 Nov 2016 23:02 8715 5
  • Chciałbym tutaj opisać szybką modyfikację dość wiekowego odtwarzacza CD Onkyo DX-6810, aby posiadał wyjście optyczne.

Przeglądając serwisówki podobnych modeli (nie znalazłem stricte do tego CD), zauważyłem, że dekodujący procesor to popularny Sony CXD2500Q, następnie chwilę poczytałem o tym układzie i jego wyjściu DOUT, trochę poguglałem - to doprowadziło mnie do wniosku, że da się łatwo dołożyć wyjście optyczne TOSLINK.

Otwarcie odtwarzacza potwierdziło istnienie CXD2500Q, dalsza inwestygacja podłączonych ścieżek pozwoliła określić punkty, gdzie można się łatwo podpiąć z modułem Toslink i to od góry płyty - nie trzeba wyciągać płyty, aby dostać się do druku.

Widok od dołu i z góry:
    Modyfikacja CD Onkyo DX-6810 - dołożenie wyjścia optycznego Modyfikacja CD Onkyo DX-6810 - dołożenie wyjścia optycznego

Na początek - to co potrzebujemy:
    - moduł nadajnika Toslink TOTX173A(F) Toshiby (w załączniku specyfikacja) - nadajnik jest w spec. TTL
    oraz elementy wymagane przez sam nadajnik:
    - rezystor 8.2k
    - kondensator 0.1uF

Specyfikacja: TOTX173A..).pdf Download (179.83 kB)

Rezystor i kondensator należy przylutować odpowiednio do modułu w następujący sposób (wycinek specyfikacji):

Z tak wykonanego modułu mamy trzy kabelki (można użyć kabelków z miękkiej skrętki): Input (Dout), Vcc (+5V), GND. Należy je przylutować do płyty głównej do następujących punktów:
    - jumper J232 - Vcc
    - jumper J184 - GND
    - otwór "lewy" brakującego R190 - DOUT -> input
    Modyfikacja CD Onkyo DX-6810 - dołożenie wyjścia optycznego Modyfikacja CD Onkyo DX-6810 - dołożenie wyjścia optycznego

Do przelotek (jumperów) można łatwo się dolutować, natomiast, aby się wlutować w otwór brakującego rezystora R190 (oba otwory są od strony druku zalane cyną), dobrze jest ocynować końcówkę kabelka, a następnie lutownicą podgrzać otwór od góry i szybko wsunąć kabelek - mi się tak udało. Jeśli się tak nie uda, to będzie trzeba dostać się od strony druku. Oczywiście nim zaczniemy lutować, dobrze jest sprawdzić miernikiem czy faktycznie są tam: +5V, GND oraz DOUT (a przynajmniej, że ma ok 5V).

Po przylutowaniu można już sprawdzić czy nadajnik działa (świeci na czerwono) no i czy nadaje sygnał. Jeśli tak, to można przejść do wycinania otworu w tylnej ściance aby zamontować TOTX'a na stałe. Ja moduł przykleiłem klejem na gorąco, przy okazji kabelki modułu też ustabilizowałem na płycie.

Modyfikacja CD Onkyo DX-6810 - dołożenie wyjścia optycznego Modyfikacja CD Onkyo DX-6810 - dołożenie wyjścia optycznego Modyfikacja CD Onkyo DX-6810 - dołożenie wyjścia optycznego Modyfikacja CD Onkyo DX-6810 - dołożenie wyjścia optycznego

Standardowe ostrzeżenia:
    - ingerencja powoduje utratę gwarancji (25 letniej :P)
    - w urządzeniu panują napięcia zagrażające życiu lub zdrowiu
    Innymi słowy - modyfikacja na własne ryzyko.

Być może się komuś przyda. Oczywiście jeśli masz inny model (lub markę odtwarzacza!) to trzeba samemu sprawdzić wyprowadzenia CXD2500Q i odnaleźć miejsca gdzie można się wygodnie podpiąć.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    pitt66
    Level 9  
    Has specialization in: it
    pitt66 wrote 30 posts with rating 6. Live in city Krakow. Been with us since 2012 year.
    hajy
    Level 21  
    Witam

Z tego co widzę to DX6810 to uproszczona wersja DX6820 która nie ma wyjścia toslink.
    Spojrzałem na twoje zdjęcia, prawie pod miejscem w którym zamocowałeś nadajnik toslink jest miejsce na płytce pod wersje trzypinową takiego nadajnika. Spokojnie możesz tam przepiąć kabelki.
    Pozdrawiam romek
    Frog_Qmak
    Level 25  
    Super sprawa, proste i skuteczne. A czy mógłby Kolega polecić jakiś popularny i niewymagający moduł odbiorczy, tak, żeby można go było od razu podpiąć pod wzmacniacz?
    pitt66
    Level 9  
    @hajy
    Tak, z tego co widzę DX6810 to uboższa wersja DX6820 i faktycznie wygląda na to, że w miejscu gdzie wskazałeś był oryginalnie montowany nadajnik - prawdopodobnie TOTX178 - taki był w DX6800. Notabene, wygląda na prostszy w obejściu bo nie trzeba dolutowywać C i R. Modyfikację przeprowadzałem jakiś rok temu i nie pamiętam już dokładnie, ale chyba z łatwo dostępnych był tylko TOTX173.
    Nie mogę znaleźć serwisówki do DX6820 ani zdjęć płyty głównej, ale wydaje mi się, że proste wlutowanie w to miejsce nadajnika nie zadziała. Spójrz na pierwsze zdjęcie z wyprowadzeniami - ścieżka z DOUT kończy się ślepo na brakującym R190, zatem należałoby znać wartość R190 i go tam wlutować, i patrząc dalej na ścieżki, należałoby wlutować "przelotkę" pod J214... no i dalej trzeba szukać gdzie jeszcze czegoś brakuje... to już się zaczyna zabawa, łatwiej chyba zrobić wg mojego "patentu". No chyba, że do nadajnika sygnał jest pociągnięty z innego źródła...
    Przydałyby się zdjęcia albo serwisówki DX6820 i DX6810, albo żeby ktoś sprawdził czy pod oryginalnym miejscem na nadajnik jest GND, Vcc oraz DOUT/INPUT (ja już swój skręciłem, póki co nie zamierzam znów zaglądać).

EDIT: dopiero teraz doczytałem, że proponujesz *przypiąć* tam kabelki a nie po prostu wlutować odbiornik - już dziurę zrobiłem i jest jak jest, inni mogą pomyśleć czy by się tam nie usadowić - TOTX173 może nie wejść tam idealnie + trzeba sprawdzić czy aby tam nie ma Vcc i GND.

@Frog_Qmak
    Potrzebny jest DAC - jeśli chodzi o "zewnętrzne" w cenach dla Kowalskiego, to ja używam FiiO D3 - jestem zadowolony (ale audiofilem nie jestem). Na sieci można znaleźć sporo peanów na jego temat (aczkolwiek trzeba uważać bo niektóre wersje były lepsze a niektóre gorsze), np tutaj ktoś zaglądnął do środka: Link. A jeśli pytasz o montażowe, tak żeby np w istniejący wzmacniacz dołożyć jako "moduł" to nie znalazłem.

@herPitek
    A możesz podesłać zdjęcie od góry?

Jeszcze odnośnie tego odtwarzacza, to ostatnio wyłączyłem w nim funkcje "auto-play" po włączeniu zasilania - opis tutaj: link.