I kolego - z całym szacunkiem bo ciekawie piszesz i czytałem wszystkie wcześniejsze Twoje wpisy, jednak widzę, że zrozumienie mojego poprzedniego tekstu - wyszło Ci... średnio.
Napisałem przecież, że potrzebuję ustawień OEM -owych dla konkretnego kotła w pozycji USTAWIENIA SERWISOWE > w pozycji NADMUCH
- Mój instalator dokonał w jego wyobrażeniu "korekt" nie zapisał tych ustawień nominalnych - w każdym razie mi ich nie podał. Po czym... wyjechał za chlebem do UK...
Ja po prostu nie mogę zrozumieć dlaczego ani u fucking producenta kotła ani u producenta sterownika nie mogę poznać ustawień nominalnych?
- Producent kotła - a raczej jego pion serwisowy - najpierw ściemniał przez cały dzień, że poszukają w dokumentacji a potem podał mi numer telefonu do TECHA.
Tam po około godzinie (sic!) słuchania muzyczki - odezwał się uprzejmy "pan" który po wysłuchaniu z czym dzwonię, powiedział mi to co wcześniej napisałem, że niestety takimi danymi serwis Techa nie dysponuje, ponieważ są one zmienne dla różnych typów pieców. To ja się pytam kto zna ustawienia NOMINALNE dla pieca RAKOCZY CORTINA ze sterownikiem TECH ST 480ZPID w pozycji SERWIS>NADMUCH - są tam 4 (cztery) parametry.
Już rozumiesz? nie pytam o parametry wynikające ze zmiennych występujących w mojej kotłowni (jak np ciąg kominowy, średnica komina, i inne) pytam o ustawienia NOMINALNE.
OCZYWIŚCIE nie zamierzam teraz dokonywać żadnych korekt. Po wymianie kondensatora i samego mofsetu - które są już w drodze + radiator, chcę przełączyć piec z powrotem w PID i dopiero wtedy ustawić te parametry nominalnie. Bo "z korektami" to już mi jeden magik ustawił przed miesiącem i w efekcie mam uszkodzony mofset. Istotę regulacji podałem w wycinku serwisówki, Jednak pytam o ustawienia NOMINALNE
Quote: Domyślne wartości to - bez filozofowania - minimum tego, co da się ustawić dla min. (chyba 1) i maksimum dla max. (chyba 100). Dopóki zachodzi podejrzenie, że sterownik jest uszkodzony niechże kolega powstrzyma się od regulacji bo to jest bezsensowne.
Nie tak to robimy wg serwisówki
Po pierwsze musimy znać max obroty (wg dokumentacji dla WP06 to jest 2500obr/min
po wtóre musimy ustalić na jakich minimalnych obrotach "rusza" bez problemu nasz wentylator z pozycji zatrzymanej w pozycji WENT MAX. To są obr. minimalne - zapisujemy je sobie i wprowadzamy tę wartość w pozycji OBROTY MINIMALNE.
Następnie "szukamy" takiej % wartości w pozycji "went max" w której osiąga on owe 2500 i podobnie zapisujemy tę wartość w pozycji OBROTY MAX
Jak widzisz wiem co zrobić i nie o to pytam.