Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nvidia - gtx 970m mxm (oderwany kondensator)

Wiktor18kr 28 Nov 2016 16:14 705 7
  • #1
    Wiktor18kr
    Level 8  
    Witam

    Potrzebuję pomocy przy zidentyfikowaniu wartości oderwanego kondensatora.
    Musze kupić nowy bo ten mi gdzieś wystrzelił. Ukruszyłem go bo wymieniałem nieostrożnie tzw. X gdzie przykrecam backplate.
    Nvidia - gtx 970m mxm (oderwany kondensator)





    [/img]
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #4
    Wiktor18kr
    Level 8  
    Tak karta działa, na szczęście. Całe zło w tym że jest problem z cieniami w grach bo w lewym górnym rogu ekranu jest pole gdzie cienie znikają niezależnie od gry. Reszta grafiki jest ok. Dodatkowo karta się gorzej kręci niż to było na początku. Laptop kupiony pół roku temu i już go zepsułem. Mam nauczkę i przestrzegam wszystkich innych nie ostrożnych:D
  • #6
    andrzejz78
    Level 18  
    Dolutuj sobie mosfety to zobaczysz jak się wtedy karta ładnie kręci ;) http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=92026

    Dziwne trochę że jeden kondensator wpływa na część wyświetlanych cieni i na potencjał OC
    Oznaczeń tam nie ma żadnych?
  • #7
    boro1234567
    IT specialist
    andrzejz78 wrote:

    Dziwne trochę że jeden kondensator wpływa na część wyświetlanych cieni i na potencjał OC

    Też mi się wydaje mało prawdopodobne.
  • #8
    Wiktor18kr
    Level 8  
    Z tą przeróbką się jeszcze zastanowię ale pomysł mi się podoba. Jeżeli chodzi o problem z cieniami to niestety nie pamiętam jak było przed urwaniem kondzia. Nie zwracałem uwagi. Później już po urwaniu zauważyłem znikające cienie to pomyślałem ze ta gra tak ma a ja sobie tylko to wmawiam że to wina wybrakowanej karty. Niestety identyczny problem jest też w innych grach co dało mi do myślenia. Słabe OC tylko potwierdziło moje domysły. Tak jak kiedyś kręciłem rdzeń o 250mhz na odblokowanym vbiosie premy tak teraz na defaultowym zablokowanym vbiosie mam problem z +135mhz. Ekran gaśnie lub wywala błąd sterowników. System instalowany na nowo i gry też. Spróbuje jeszcze wgrać dużo starsze sterowniki i zobaczę czy się coś zmieniło skoro 1 kondensator nic nie znaczy.
    Jeżeli się nie poprawi to zmierzę sąsiedni, kupię nowy i mam nadzieję że będę potrafił go przylutować:)

    Aktualizacja:
    Jednak zmiana sterowników nic nie pomogła. Odinstalowałem je dokładnie i zainstalowałem z 2015 roku. Pobawiłem się nawet w ustawieniach sterowników na wszelkie sposoby i wyłączyłem g-sync. W grach ustawiałem każdy poziom detali graficznych tzn. niski -->średni -->wysoki -->ultra. Zmieniałem także rozdzielczość i częstotliwość odświeżania.
    Jedyną opcją która coś zmieniała to miękkość cieni w gta 5. Przy ustawieniu NVIDIA PCSS cienie znikały gdy byłem bliżej ściany. Przy innych ustawieniach musiałem odejść trochę dalej aby zaczęły znikać. Dołączam krótkie video. Może zauważycie w czym problem. Był bym wdzięczny gdyby ktoś zobaczył czy u niego jest tak samo. Oczywiście zanim zabiorę się za zamawianie i lutowanie. Wideo w niskiej jakości ale pokazuje problem z jakim się borykam.