Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pompa Grunfos 15-50 nie działa

28 Lis 2016 18:36 363 2
  • Poziom 9  
    Witam mam problem z pompą c.o. zamontowaną w piecyku gazowym mianowicie nie działa, pierwsze objawy to były takie że wybijało bezpiecznik a po ponownym załączeniu bezpiecznika pracowała normalnie tak kilka razy, w pewnym momęcie wybiło bezpiecznik i po jego załączeniu pompa buczała i zaraz wybijało znów bezpiecznik i tak kilka razy, po przełączałem na pompie obroty bez jej załączania i potem ją włączyłem i zaczeła pracować normalnie na 3 stopniu około 10 minut więc przełączyłem z powrotem na 1 stopień pompa działała przez jakieś 30 minut i przestała pracować nawet już nie buczy i nie wybija bezpiecznika, wałek w pompie nie kręci sie stoi co może być przyczyną i czy da sie to naprawić?
  • Poziom 35  
    Ewidentnie się zatarła, a to czy da się naprawić okaże się po jej rozebraniu.
  • Poziom 9  
    nie wiem co tej pompie jest ale po małym grzebaniu pompa działa, mianowicie co zrobiłem to to że chciałem jakoś ręcznie zrobić obieg wody bo na zewnątrz temperatura na minusie a w domu 14 stopni, w pompie odkręciłem nakrętkę która zasłania wałek po kombinacji przedłużek podłączyłem płaski śrubokręt do wkrętarki i zacząłem kręcić wałkiem w lewą stronę cały czas napięcie dochodziło do pompki gdy bateria padła we wkrętarce przestałem pompa nadal stała po podładowaniu baterii powtórzyłem tą czynność z tym że teraz kręciłem w prawą stronę gdy bateria znowu padła przestałem i zauważyłem że pompa cicho buczy i zaczęła pracować normalnie, pomyślałem że to wina kondensatora ale po jej wyłączeniu na jakieś 10 minut i ponownym jej włączeniu pompa pracuje normalnie więc sam nie wiem co jej się stało.