Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Kadett 1.4 - Opel Kadett C14NZ nie chce zapalić

osliczka 29 Nov 2016 19:17 921 20
    osliczka
    Level 14  
    Mam kłopot z kadetem, silnik C14NZ.
    Samochód nie chce zapalić, nawet nie parsknie, niby wszystko posprawdzane i wszystko sprawne, a jednak nie pali.
    Co sprawdzałem:
    -przekazanie napędu z wałka na aparat jest ok
    -wyjąłem aparat, zasiliłem Halla i sprawdzałem przy pomocy diody led sygnał z czujnika. Jest ok, dioda gaśnie i zapala się przy kręceniu ośką wałka.
    -Podpinałem diodę na złączą 2 i 4 do modułu zapłonowego pod cewką i brak reakcji, kompletny brak impulsu ze sterownika.
    -Po odpięciu kostki z aparatu masowałem przez kontrolkę probierczą środkowy pin (sygnał z czujnika halla). W tym momencie następuje uruchomienie pompy paliwa, wtrysk paliwa i przeskakuje iskra. Czyli teoretycznie wszystko ok, gdyby był sygnał z halla można przyjąć, że auto powinno pojechać. Nawet przy próbie kręcenia rozrusznikiem i masowaniu na ślepo w różnych momentach sygnału z halla silnik próbuje załapać, tyle, że wiadomo, że w złym momencie pada zapłon.

Teraz gdzie wg mnie może być problem
    -Wtyczka do aparatu jest 3-pinowa. Na Pinach zewnetrznych mam zasilanie czujnika z tym, że masa jest stała i da się z niej zasilić żaróweczkę 12V5W. Natomiast zasilanie + jest takie, że świeci dioda led, natomiast żarówka 5W nawet nie drgnie. Czy to prawidłowe, ze sterownik wystawia do zasilania halla napięcie 12V o znikomym amperażu?
    Zasilanie we wtyczce do aparatu to przewód czarno-żółty. Może ktoś podpowie co dalej sprawdzać i gdzie może leżeć przyczyna?
    osliczka
    Level 14  
    Przy kręceniu rozrusznikiem iskry nie ma ani na świecach ani na wyjściu z cewki, jedynie masując środkowy pin w gnieździe idącym do aparatu zapłonowego wszystko ożywa tzn. pracuje pompa, podaje wtrysk paliwa i jest iskra.
    andrzej20001
    Level 43  
    Zasilanie masz słabe kontrolka 1,2W powinna świecić na zasilaniu halla
    osliczka
    Level 14  
    Bieda z nędzą wrote:
    Moduł do wymiany, to co jest pod cewką na tej aluminiowej podstawie. Pasune z corsy B i astry F, z tym samym silnikiem

Patrząc na schemat wynika z niego, że:
    Hal jest zasilany ze sterownika napięciem ok 5V. Sygnał (środkowy pin wtyczki z aparatu) wraca do sterownika. Ten przesyła go na moduł pod cewką, który wzmacnia go i podaje na cewkę. Dobrze rozumuje?
    Teraz napisz mi dlaczego sugerujesz uszkodzenie modułu, skoro masując przez kontrolkę środkowy pin w aparacie prawidłowo wyzwalam pracę pompy, wtrysk paliwa i iskrę z cewki? Gdyby moduł był trafiony raczej nie byłoby w ogóle reakcji!

Dodano po 3 [minuty]:

andrzej20001 wrote:
    Zasilanie masz słabe kontrolka 1,2W powinna świecić na zasilaniu halla

Przewód masowy jest ok. Kontrolka masowana z tego przewodu i zasilana z akumulatora świeci się prawidłowo.
    Żaróweczka kontrolna masowana zaś z akumulatora i zasilana z wtyczki aparatu (przewód w kolorze czarny-żółty) nie zapala się w ogóle. Odnalazłem ten przewód również przy samym ECU ale tam również pojawia się tylko takie zasilania które zaświeca diodę LED, zaróweczka nie rusza.
    Podstawiłem inny ECU od tego silnika i efekt identyczny.
    ociz
    Moderator of Cars
    osliczka wrote:
    Hal jest zasilany ze sterownika napięciem ok 5V

12V, ale nigdy mi nie przyszło do głowy sprawdzić amperaż. Tam w większości przypadków po prostu wtyczka dobrze nie kontaktowała.
    ociz
    Moderator of Cars
    Zdarzało się i w Bosch-ach. Czasem wystarczyło wyjąć, włożyć wtyczkę i już odpalał.
    osliczka
    Level 14  
    dobrze, a ktoś podpowie co mam dalej sprawdzić i czy to że masując przewód sygnałowy we wtyczce aparatu wywołuje działanie pompy paliwa, wtrysk paliwa i iskrę nie świadczy o tym, że moduł zapłonowy jest sprawny?
    Mnie zastanawia najbardziej to ze zasilanie czujnika Halla nie jest w stanie zapalić żarówki 5W a jedynie diodę.
    Bieda z nędzą
    Level 35  
    Zwieraj do masy środkowy pin wtyczki idącej do halla, cyka wtryskiwacz i jest też w tym czasie iskra?
    A jak chcesz uwalić sterownik silnika to podpinaj żarówkę 5W do wtyczki zasilającej hall.
    zibi581
    Level 22  
    Hall do wymiany.Moduł zapłonowy OK.
    FRAJER_665
    Level 9  
    a sprawdzałeś halla żarówką?
    osliczka
    Level 14  
    FRAJER_665 wrote:
    a sprawdzałeś halla żarówką?

diodą

Dodano po 1 [minuty]:

zibi581 wrote:
    Hall do wymiany.Moduł zapłonowy OK.

aparat miałem na stole, zasiliłem Halla prosto z akumulatora i podłączyłem diodę pod wychodzący sygnał. Wszystko pięknie działało. Skąd więc wniosek ze hall?

Dodano po 52 [sekundy]:

Bieda z nędzą wrote:
    Zwieraj do masy środkowy pin wtyczki idącej do halla, cyka wtryskiwacz i jest też w tym czasie iskra?
    A jak chcesz uwalić sterownik silnika to podpinaj żarówkę 5W do wtyczki zasilającej hall.

Pisałem, że jest reakcja prawidłowa, odpala wtryskiwacz, pompa i jest iskra.
    FRAJER_665
    Level 9  
    W jakich okolicznościach zepsuło się to auto?czy czasem nie zostawiłeś włączonego zapłonu na długo? Ja bym sugerował podmianę modułu pod cewką bo po co wyważać otwarte drzwi.
    andrzej20001
    Level 43  
    Żaróweczka 1,2W lekko świeci na zasilaniu Halla.
    kortyleski
    Level 43  
    Kurde, jaki problem sprawdzić miernikiem zasilanie na podłączonym aparacie? I jednocześnie diodą impulsy?
    osliczka
    Level 14  
    na zewnętrznych pinach wtyczki do halla po zapłonie pojawia się 1,3V zamiast 12V. Próbowałem zasilić Halla z bezpośrednio z akumulatora, a zostawić sam sygnał ze środkowego pinu, ale nic to nie dało.
    osliczka
    Level 14  
    nie zrobiłem i w końcu postanowiłem zakończyć temat
    Jakieś nowe pomysły?
    Moderated By robokop:

Wystarczy. Pisanie dla pisania.

Moderated By CameR:

Warunkowo odblokowany, na prośbę autora.("od tej chwili same merytoryczne teksty")