Powracam do tematu rozdzielnicy jaką zamierzam zrobić w budynku gospodarczym.
Źle zacząłem, ale szybko zostałem sprowadzony na ziemię.
Tamten temat skasować by należało.
Na wstępie podkreślam, że podłączenie do sieci wykona osoba z właściwymi kwalifikacjami.
Na forum tym zamierzam dowiedzieć się jakie elementy zakupić, żeby to wszystko było zabezpieczone należycie.
Więc...
Przewód zasilający budynek gospodarczy, zamiast wydłużać, zastąpić chcę nowym.
Stary kabel, jak się okazało przy zaglądnięciu do skrzynki jest 4 x grubości (dość gruby ale zużyty), linka i nie zamierzam go zostawić.
Nie wiem jak np. wyliczyć grubość, zabezpieczenia itp. więc liczę na życzliwość i wiedzę forumowiczów.
Zamieszczę załącznik z ogólnym zarysem i może jakieś informacje mi znane na chwilę obecną.
Potrzebna mi informacja jaki przewód wkopać jako zasilający ten punkt w gniazdo 3 fazowe(nieczęsto, ale jednak obciążane jak dotychczas) oraz oświetlenie pomieszczeń i i kilka gniazd 220V.
Ważne też jest w czym to wszystko przyzwoicie połączyć.
Rozważałem zakup jakiejś rozdzielnicy tego typu jak w załączniku
(nie wiem tylko czy elektryk będzie w stanie tam coś poza kablem zasilającym zamontować,a potrzebne będzie miejsce na dwa grube 5x4mm2 i co najmniej jeszcze dwa 3x2,5mm2)
Całość zabezpieczyć odpowiednio należy i tu też sam nie wybiorę dobrze.
Jeśli można na tym forum umieszczać linki do zakupów to najlepiej konkretnego artykułu , bo sam to nakupuje zaraz niepotrzebnie.
Na szkicu zasilanie jest na zielono
Wyprowadzenie do drugiego budynku niebieskim
Pozostałe to oświetlenie i gniazda tego pierwszego budynku.
Udzielę informacji na każdy temat tak jak będę w stanie.
poprawiłem //kozi966
Źle zacząłem, ale szybko zostałem sprowadzony na ziemię.
Tamten temat skasować by należało.
Na wstępie podkreślam, że podłączenie do sieci wykona osoba z właściwymi kwalifikacjami.
Na forum tym zamierzam dowiedzieć się jakie elementy zakupić, żeby to wszystko było zabezpieczone należycie.
Więc...
Przewód zasilający budynek gospodarczy, zamiast wydłużać, zastąpić chcę nowym.
Stary kabel, jak się okazało przy zaglądnięciu do skrzynki jest 4 x grubości (dość gruby ale zużyty), linka i nie zamierzam go zostawić.
Nie wiem jak np. wyliczyć grubość, zabezpieczenia itp. więc liczę na życzliwość i wiedzę forumowiczów.
Zamieszczę załącznik z ogólnym zarysem i może jakieś informacje mi znane na chwilę obecną.
Potrzebna mi informacja jaki przewód wkopać jako zasilający ten punkt w gniazdo 3 fazowe(nieczęsto, ale jednak obciążane jak dotychczas) oraz oświetlenie pomieszczeń i i kilka gniazd 220V.
Ważne też jest w czym to wszystko przyzwoicie połączyć.
Rozważałem zakup jakiejś rozdzielnicy tego typu jak w załączniku
(nie wiem tylko czy elektryk będzie w stanie tam coś poza kablem zasilającym zamontować,a potrzebne będzie miejsce na dwa grube 5x4mm2 i co najmniej jeszcze dwa 3x2,5mm2)
Całość zabezpieczyć odpowiednio należy i tu też sam nie wybiorę dobrze.
Jeśli można na tym forum umieszczać linki do zakupów to najlepiej konkretnego artykułu , bo sam to nakupuje zaraz niepotrzebnie.
Na szkicu zasilanie jest na zielono
Wyprowadzenie do drugiego budynku niebieskim
Pozostałe to oświetlenie i gniazda tego pierwszego budynku.
Udzielę informacji na każdy temat tak jak będę w stanie.
poprawiłem //kozi966