Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mocowanie trzpienia z wałkiem silnika

wlodekwlo 30 Nov 2016 10:55 771 3
    wlodekwlo
    Level 12  
    Mam silnik wysokoobrotowy 600 W ze starej ruskiej strugarki heblarki elektrycznej i chciałbym ją wykorzystać dorabiając do niej trzpień taki jak do małej szlifierki kątowej. Problem tylko w tym jak usadzić ten trzpień na silniku kiedy wystaje wałek dł 30 mmm, o średnicy 12 mm z klinem. Kiedy nasadzę trzpień na wałek z klinem to nie mam żadnego zabezpieczenia i trzpień się zsunie. Jak to fachowo rozwiązać a zależy mi na tym by trzpień połączyć bezpośrednio z wałkiem. Na mój głupi pomysł to można by było na nasadce wywiercić i nagwintować otwór 4 mm i wgłębienie na wałku by połączyć śrubką, co wy na to.
    Qbuś
    Level 38  
    Przy osadzaniu czegokolwiek bezpośrednio na osi silnika wysokoobrotowego o dość dużej mocy, element osadzany musi być idealnie wyważony, jeżeli tak nie będzie grozi rozerwanie , odłamanie osi, uszkodzenia ciała, itp... Radzę być ostrożnym i przemyśleć inną konstrukcję, szkoda zdrowia :D .
    wlodekwlo
    Level 12  
    Ja to chciałem zastosować jako małą gumówkę stołową do cięcia kątowników ewentualnie małą pilarkę ale teraz zgłupiałem po ostatniej podpowiedzi.
    kortyleski
    Level 43  
    Oj tam. A tarcza do cięcia to wyważona jest? Ale 12 mm osi to trochę mało. Można by śrubą wkręconą centrycznie w oś całość zablokować ale to jeszcze tą ośkę osłabi