Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica AWB 510D - nie pobiera wody e01

agdom3 30 Nov 2016 13:04 1434 1
    agdom3
    Level 15  
    Witam pralka Amica awb 510d blokuje drzwiczki i nic więcej nie robi . Po chwili pokazuje błąd E01 ale blokada jest zablokowana. Programator wizualnie bez żadnych uszkodzonych elementów, poprawione luty. Zauważyłem też że blokada się blokuje ale na panelu nie zapala się dioda "drzwi zamknięte"
    Proszę o pomoc może ktoś miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać
    krisRaba
    Level 31  
    http://www.pralkoporadnik.mkwe.pl/kody-bledow-amica-pc/
    E01 / D4 – otwarte drzwi , uszkodzona blokada drzwi

Ogólnie bardzo wiele takich blokad działa na zasadzie bimetalu, który jeśli zostanie aktywowany (zasilony i tym samym podgrzany), to trzyma jeszcze jakiś czas, aż do wychłodzenia i powrotu do pierwotnego kształtu (nawet jak odłączysz zasilanie). Ponadto poprzez swój ruch element ten wyzwala styk pomocniczy, który jest sygnałem zwrotnym dla układu sterowania, że zadziałał jak należy. Jeśli ten sygnał nie wraca, a tak można wnioskować z kodu błędu i Twojego opisu, że dioda się nie zapala, to sterownik nie ma prawa przejść do dalszego etapu programu, bo. np. naleje wody, a ktoś otworzy niezabezpieczone drzwiczki itp.
    Plus jest taki, że sama blokada działa, czyli można wykluczyć pojawiającą się czasem usterkę, że odpowiedzialny za to obwód wyjściowy sterownika (na triaku) zginął śmiercią męczeńską wskutek zwarcia w blokadzie (ja tak miałem, z tym że w innej pralce).

Trzeba by dostać się do blokady, sprawdzić przewody, czy wszystko siedzi pewnie, zmierzyć, czy sygnał wychodzi po "zazbrojeniu" i w razie czego można próbować rozebrać blokadę i zobaczyć co jest nie tak.