@jack63 zawodowo zajmujesz się chłodnictwem/ogrzewaniem ?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therewnoto wrote:Chris_W wrote:Żeby uzyskać duży transfer ciepła dla niskiej różnicy temperatur (a tak jest w klimatyzatorze 22*C -> 32*C) to trzeba zwiększyć przepływ
Rozumiem że 22C to temperatura powietrza w pomieszczeniu.
32C to temperatura wymiennika ciepła w jednostce wewnętrznej ? Jeśli tak to ta temperatura jest "sporo" wyższa - moje pomiary wskazują na 40-50C (piszę z pamięci).
Quote:
Nie do końca się z tym zgodzę.
1) Przyjmijmy że DGP ma moc 15kW (z odpowiedniego kominka). I dystrybuuje to do innych pomieszczeń. Przyjmijmy 3 pokoi.
2) Teraz weżmy 3 klimatyzatory o mocy 5kW każdy i umieścmy w każdym z tych pokoi po jednym. Przyjmijmy na razie że są podobnej kubatury.
Który z systemów będzie lepszy dla użytkownika ?
Dla mnie DGP przypala kurz i powoduje brudne zacieki na scianach (tam gdzie widziałem - może to błąd instalacji był)
DGP jest słabo sterowalne (jedna centralna turbina lub nawet nie) - reczna konieczność zmiany anemostatów w celu regulacji temp -> co ma wpływ na pozostałe pomieszczenia itp.
Klima to automatyczna regulacja temperatury.
Zapychające się filtry to zaleta z punktu widzenia KOMFORTU użytkownika - bo powietrze dla mnie jako użytkownika jest lepsza. A to ja i moje odczucia są najwązniejsze. Oczywiście w ramach zasobności portfela
Chris_W wrote:To taka temperatura powietrza której nie powinno się przekraczać w wentylacji na nawiewnikach, wynika z norm i przepisów (parametry obliczeniowe powietrza wewnętrznego). Oczywiście jest mnóstwo urządzeń co się nie stosują do tych wytycznych, i klimatyzatory do nich należą (np. nie powinno się nawiewać w strefę przebywania ludzi powietrza zimniejszego niż 16*C, a klimatyzatory potrafią po pleckach dmuchnąć ze 2-5*C, a potem ludzie chorują)
Chris_W wrote:Natomiast jeśli piszesz o 40-50*C to weź się teraz cofnij i policz COP dla takiej temperatury w duże mrozy, bo pamiętam że Jan używał jak najniższej żeby mu pasowało do teorii. A pasowałoby właśnie w mrozy - żeby było te 40-50 na wymienniku, bo inaczej może być chłodno w pokoju.
wnoto wrote:@jack63 zawodowo zajmujesz się chłodnictwem/ogrzewaniem ?
wnoto wrote:32C to temperatura wymiennika ciepła w jednostce wewnętrznej ? Jeśli tak to ta temperatura jest "sporo" wyższa - moje pomiary wskazują na 40-50C (piszę z pamięci).
wnoto wrote:A to ja i moje odczucia są najwązniejsze. Oczywiście w ramach zasobności portfela
Jan_Werbinski wrote:
Chris jesteś w błędzie pisząc że największy COP jest dla najniższej temperatury zewnętrznej. Jest zupełnie odwrotnie. Maksymalny COP jest dla małych różnic temperatur pomiędzy źródłami. To znaczy że nie masz pojęcia o temacie.
Chris_W wrote:
Strefa przebywania ludzi to takie miejsce gdzie "powietrze sięga człowieka" czyli jak czujesz podmuch to znaczy ze nawiew jest w strefie przebywania ludzi. Powiedzmy ze z góry i nawyku przyjąłem właśnie 32*C. Natomiast jeśli piszesz o 40-50*C to weź się teraz cofnij i policz COP dla takiej temperatury w duże mrozy, bo pamiętam że Jan używał jak najniższej żeby mu pasowało do teorii. A pasowałoby właśnie w mrozy - żeby było te 40-50 na wymienniku, bo inaczej może być chłodno w pokoju.
Chris_W wrote:Jan_Werbinski wrote:
Chris jesteś w błędzie pisząc że największy COP jest dla najniższej temperatury zewnętrznej. Jest zupełnie odwrotnie. Maksymalny COP jest dla małych różnic temperatur pomiędzy źródłami. To znaczy że nie masz pojęcia o temacie.
Tylko że ja pisałem o t. wewnętrznej![]()
Wcześniej była mowa o pompie ciepła o jej wybitnym COP i podałeś temperatury +30, a teraz inny kolega podał temperatury 40-50*C, a ja tylko zwróciłem uwagę że tamten COP (dla 30*C) i ten obecny (dla 40-50*C) to dwa różne COPy z czego ten drugi jest mniejszy. Więc nie naginajmy jak mówimy o 30*C na wymienniku (cały czas mowa o skraplaczu czyli wewn - uznajemy ze dolne źródło jest stałe i zawsze to samo) i podajemy super COP, a potem mówimy aż o 50*C na takim samym wymienniku i twierdzimy że taka temperatura super grzeje. Ja się wtedy pytam - 50*C grzeje super, ale jakim kosztem? jaki wtedy COP?
Jan_Werbinski wrote:Bez CO pompa pracuje w zakresie -5 do +25 czyli 30 stopni i jej COP jest znacznie lepszy.
Jan_Werbinski wrote:Zużycie energii podczas ostatniej zimy przez mój klimatyzator ASYA12LG/AOYR12LGC w przeliczeniu na miesiące:
Październik 58
Listopad 175
Grudzień 201
Styczeń 307
Luty 357
Marzec 144
Kwiecień 76
jack63 wrote:
Co komu dają takie informacje? Szczególnie, "zapomina" dodać, iż oprócz klimatyzatora grzeje gazem, piecami akumulacyjnym (zupełny bezsens!) a może i starymi gaciami.
Mało tego. trzeba być bardzo zdeterminowanym lub tępym aby po tylu postach "uświadamiających " twierdzić, że COP dla 50oC wywiewu z klimatyzatora jest ponad 5 !!!
Do tego wymiennik jednostki zewnętrznej nie był czyszczony CZTERY lata!!!
A najlepsza jest pianka do klimatyzacji samochodowej na mikroby w klimatyzatorze. Bajka. Jestem mimo wszystko pełen podziwu. Nawet Dzihadyści nie mają takiej wiary i samozaparcia w krzewieniu prawa koranicznego.
PS Oczywiście "genialny" wzór na sprawnosć temperaturową wymiennika nie został przez tego trola poprawiony. Niech postprawda zwycięża.
jack63 wrote:Dlaczego ja czy Ty mamy udowadniać, że nie kłamiemy i nie jesteśmy wielbłądami???
jack63 wrote:Mało tego. trzeba być bardzo zdeterminowanym lub tępym aby po tylu postach "uświadamiających " twierdzić, że COP dla 50oC wywiewu z klimatyzatora jest ponad 5 !!!
wnoto wrote:
A jak odniesiesz się do danych prezentowanych przez np. LG (z ich katalogu marketingowego niestety - rocznik 2017 strona 42 - jest za duży aby go tu wkleić.)
klima model H09AL.NSM COP=5,61 klasa efektywności A+++
Jan_Werbinski wrote:Chris_W wrote:
Strefa przebywania ludzi to takie miejsce gdzie "powietrze sięga człowieka" czyli jak czujesz podmuch to znaczy ze nawiew jest w strefie przebywania ludzi. Powiedzmy ze z góry i nawyku przyjąłem właśnie 32*C. Natomiast jeśli piszesz o 40-50*C to weź się teraz cofnij i policz COP dla takiej temperatury w duże mrozy, bo pamiętam że Jan używał jak najniższej żeby mu pasowało do teorii. A pasowałoby właśnie w mrozy - żeby było te 40-50 na wymienniku, bo inaczej może być chłodno w pokoju.Chris_W wrote:Jan_Werbinski wrote:
Tylko że ja pisałem o t. wewnętrznej![]()
Wcześniej była mowa o pompie ciepła o jej wybitnym COP i podałeś temperatury +30, a teraz inny kolega podał temperatury 40-50*C, a ja tylko zwróciłem uwagę że tamten COP (dla 30*C) i ten obecny (dla 40-50*C) to dwa różne COPy z czego ten drugi jest mniejszy. Więc nie naginajmy jak mówimy o 30*C na wymienniku (cały czas mowa o skraplaczu czyli wewn - uznajemy ze dolne źródło jest stałe i zawsze to samo) i podajemy super COP, a potem mówimy aż o 50*C na takim samym wymienniku i twierdzimy że taka temperatura super grzeje. Ja się wtedy pytam - 50*C grzeje super, ale jakim kosztem? jaki wtedy COP?
Pisałeś o temperaturze wewnętrznej w duże mrozy? Czy mróz w pomieszczeniach mieszkalnych nie jest niekomfortowy?
Quote:
Skąd absurdalne i fałszywe założenie że przy klimatyzatorze dolne źródło ma stałą temperaturę?
Quote:Jan_Werbinski wrote:Bez CO pompa pracuje w zakresie -5 do +25 czyli 30 stopni i jej COP jest znacznie lepszy.
Nie mówimy o 30 stopniach C na wymienniku ale o różnicy 30 stopni. Powinieneś pisać o delcie 30 stopni, a nie wartości temperatury.
Quote:
Trochę głupio mi to tłumaczyć specjaliście, ale dolnym źródłem przy ogrzewaniu klimatyzatorem jest agregat na zewnątrz... Znowu obciach...
jack63 wrote:A Ty po ciężkim research'u i tak kupisz to na co Cię będzie stać z dostępnej AKTUALNIIE a nie katalogowo ofercie.
Mówiąc szczerze lepiej rzucić kostką niż czytać ten marketingowy bełkot.
jack63 wrote:Nie prpwadziłem badań, ani nawet o nich nie czytsłem. Wiem, że jest jakaś norma dp badań COP, a właściwie SCOP. Jednak ma ona bardziej służyć do porównań pomp ciepła między sobą i nie wiele daje w przy prognozowaniu kosztów eksploatacji zamontowanego w danym miejscu xiemi
wnoto wrote:Dodano po 18 [minuty]:
jack63 napisał:
Mało tego. trzeba być bardzo zdeterminowanym lub tępym aby po tylu postach "uświadamiających " twierdzić, że COP dla 50oC wywiewu z klimatyzatora jest ponad 5 !!!
A jak odniesiesz się do danych prezentowanych przez np. LG (z ich katalogu marketingowego niestety - rocznik 2017 strona 42 - jest za duży aby go tu wkleić.)
jack63 wrote:wnoto napisał:
Wymagasz za dużo! Nie jestem wróżką, więc nie mam się do czego odnieść poza tym że papier wszystko przyjmie a internet jeszcze więcej...
jack63 wrote:Kończąc ten przydługi wywód chciałbym jeszcze raz podkreślić, iż uważam grzanie pompą ciepła za dobry pomysł. Oczywiście nie ze względu na "nowe technologie", bo akurat ten pomysł (nie technologia) nie jest wcale nowy, wręcz stary, ale podejście użytkowe i ekologiczne
wnoto wrote:Xantix a na jakiej podstawie twierdzisz że nie jest to archaizmem ? Gdzie w nowych lokalizacjach, budynkach stosuje się ogrzewanie na paliwa stałe ?
Moim zdaniem społeczeństwo w miarę bogacenia się będzie unikało tego sposobu ze względu na pracochłonność i brud tego procesu.
wnoto wrote:"łapanie za słówka" to np. 5,72 o którym ktoś napisał że to to około 5.8.
wnoto wrote:I moim zdaniem poddaje je pod dyskusję. Nie każde pytanie musi być zadane wprost.
wnoto wrote:Ale jaki problem jest w Polsce. Ilość smogu w miejscu zamieszkania. Czy przykładowo elektrownia z sosnowca daje tyle samo smogu (produkując prąd dla klimatyzatora) daje tylko samo smogu co piec węglowy V klasy ..... liczone w miejscu instalacji obu urządzeń ?
wnoto wrote:My z @Jan_Werbinski próbujemy to właśnie robić dla małego biznesu jakim jest dom. Szukamy cyfr. A tu instalator ... mówi nam że cyfry w katalogach są nic nie warte.
wnoto wrote:@jack63 jeśli nie czytasz i nie szukasz ... to na podstawie jakiej wiedzy wyrażasz swoje opinie ?
wnoto wrote:Jednak COP >5 jest możliwy. i są na to dowody w postaci katalogów.
wnoto wrote:Ale to komu mam wierzyć ? LG, który podaje te dane w katalogu ( potem spróbuję wkleić stronę). Który ma jakąś renomę i doświadczenie ..... Czy też Tobie ?
I proszę ...bez emocji. FAKTY proszę.
wnoto wrote:Ale to komu mam wierzyć
Xantix wrote:
wnoto napisał:
My z @Jan_Werbinski próbujemy to właśnie robić dla małego biznesu jakim jest dom. Szukamy cyfr. A tu instalator ... mówi nam że cyfry w katalogach są nic nie warte.
Jeździsz samochodem? Wierzysz w cyfry jakie podają producenci w katalogach spalania? Jak nie to zapytaj się jakiegoś kierowcy co sądzi o tych liczbach. Każdy głupi wie, że auto w normalnym użytkowaniu spala więcej niż w teście normalizacyjnym. W to też nie wierzysz?
wnoto wrote:@jack63 jeśli nie czytasz i nie szukasz ... to na podstawie jakiej wiedzy wyrażasz swoje opinie ?
Xantix wrote:wnoto napisał:
Xantix a na jakiej podstawie twierdzisz że nie jest to archaizmem ? Gdzie w nowych lokalizacjach, budynkach stosuje się ogrzewanie na paliwa stałe ?
Moim zdaniem społeczeństwo w miarę bogacenia się będzie unikało tego sposobu ze względu na pracochłonność i brud tego procesu.
A o kotłach podajnikowych na pellet czy ekogroszek nie słyszałeś? To nie jest ogrzewanie na paliwo stałe? Czyżbyś nie wiedział, że spora część nowych budynków ma zamontowane właśnie tego typu ogrzewanie? Skoro ogrzewanie na paliwa stałe jest archaizmem to czemu niektórzy polscy producenci kotłów na paliwa stałe wysyłają swe produkty do bogatych Niemiec?
jack63 wrote:Opinie to wyrażasz Ty, który ani wiedzy nie masz ani nie starasz się jej zdobyć. Wystarcza Ci wiara.
Xantix wrote:@wnoto Ty mi w nic nie uwierzysz bo masz podobne spojrzenie na świat jak Jan_Werbinski. Ty po prostu potrzebujesz się utwierdzić w swoim przekonaniu tylko ukrywasz to pod płaszczykiem "poszukiwania prawdy". Jawne konfabulacje Jana zbywasz milczeniem, ode mnie domagając się dowodów na każde moje słowo. Po prostu przekonywanie przekonanego nie ma sensu.
wnoto wrote:Ciągłe prośby i pytania z mojej strony o linki, cyfry, opracowania ... to wyraz mojej WIARY ? Zaiste .... dziwny tok myślenia.
wnoto wrote:Szacun za dzielenie się wiedzą i ... spokój wypowiedzi.
wnoto wrote:Szkoda że tak mało osób się wypowiada. Ale być może boją się ataku ?
"łapanie za słówka" to np. 5,72 o którym ktoś napisał że to to około 5.8.
A wiesz, że to forum publiczne a także techniczne? A na forum technicznym wymaga się precyzji języka? Zasady zaokrąglania w matematyce są proste - odbieganie od nich jest manipulacją albo świadczy o niewiedzy piszącego.
Ale jaki problem jest w Polsce. Ilość smogu w miejscu zamieszkania. Czy przykładowo elektrownia z sosnowca daje tyle samo smogu (produkując prąd dla klimatyzatora) daje tylko samo smogu co piec węglowy V klasy ..... liczone w miejscu instalacji obu urządzeń ?
A to swoje śmieci także podrzucasz sąsiadowi, żeby za Ciebie wywoził? Skoro problemem jest ilość smogu w miejscu zamieszkania to czyżby w Sosnowcu nie żyli ludzie? Czemu oni mają się truć a ty masz mieć czysto tylko dlatego, że oni mieszkają w pobliżu elektrowni?Dobrze nieco uwypuklam problem, ale to jest właśnie taka logika - jak śmieci znikają za płotem sąsiada, to zdaje się, że ich nie ma. I to jest sedno. Po prostu w przypadku pomp ciepła cała brudna robota odbywa się w elektrowni więc zdaje nam się, że my jesteśmy tacy czyści i cacy. Ale cyfry mówią co innego...
Xantix wrote:Co do ogrzewania nadmuchem. Taka analogia. Przecież ogrzewanie nadmuchem powietrza naśladuję pracę grzejnika konwekcyjnego. A przecież teraz wśród "nowoczesnych" technologii króluje ogrzewanie podłogowe a kaloryfery są nazywane archaizmem. To jak to kolego wnoto jest? W jednym miejscu dana technika jest archaizmem a w drugim nie jest?
Xantix wrote:nnymi słowy - jak budujesz nowy dom to od razu zamontuj pompę ciepła, bo jeśli najpierw zamontujesz kocioł podajnikowy a potem będziesz robił przeróbkę pod PC to zwrot inwestycji przypadnie twoim dzieciom.Analogicznie w nieocieplonym domu lepiej zainwestować w choćby 20 cm styropianu na izolację poddasza niż kombinować z grzaniem klimatyzatorem - zyski z docieplenia będą większe.
Jan_Werbinski wrote:Kupując następną klimatyzację zwrócę uwagę który model z danej linii ma największy COP. Zwykle mając do dyspozycji klimatyzatory o mocy 7, 9, 12 i więcej tys BTU najbardziej efektywny jest 7 lub 9, bo dla niego zostało wszystko zoptymalizowane, a jego bracia to naciąganie parametrów czyli większa moc kosztem sprawności itp.
Jan_Werbinski wrote:Brak metodologii COP nie przeszkadza porównać ze sobą klimatyzatorów. Zwłaszcza produktów jednego producenta, który ma klimatyzatory z COP od 3,5 do 5,7. Moim zdaniem ma to olbrzymią wartość praktyczną.
Jan_Werbinski wrote:Najlepsze silniki Papsta to 150 EUR, więc kwota 500 USD jest mocno przesadzona. W razie zepsucia elektroniki bierzemy potencjometr i sterujemy go ręcznie napięciem 10V.
Xantix wrote:@wnoto Ty mi w nic nie uwierzysz bo masz podobne spojrzenie na świat jak Jan_Werbinski.
wnoto wrote:Pytanie, które z nich ogrzewając (tyle samo ciepła potrzebują rocznie) ten sam dom wytwarza więcej smogu w Sosnowcu ?
wnoto wrote:Nie złapałem co chcesz przekazać w tej wypowiedzi. Proszę o bardziej prosty przekaz - spróbuję się ustosunkować.
Dodano po 26 [minuty]:
wnoto wrote:Chwilę wcześniej pisałeś że kocioł na paliwa stałe nie jest archaizmem i nawet Niemcy to instalują.
wnoto wrote:To dlaczego rekomendujesz pompę ciepła (jednym z rodzajów pompy ciepła jest klimatyzator) a nie kocioł na paliwo stałe ?
wnoto wrote:Przykładowo @Jan_Werbinski chyba napisał że mieszka w domu typu klocek z lat 70 (mogłem źle zapamiętać). Wystarczy że ma jeszcze 2 balkony to dołożenie i 40cm styropianu na poddaszu niewiele mu da.
wnoto wrote:I dlaczego akurat styropian na poddasze ?
wnoto wrote:jack63 wrote:napisał:
Opinie to wyrażasz Ty, który ani wiedzy nie masz ani nie starasz się jej zdobyć. Wystarcza Ci wiara.
Na jakiej podstawie wyrażasz opinię że nie mam wiedzy. Czy jeśli pokażę Ci doktorat z uczelni technicznej to zmienisz o mnie zdanie ? ?
Czy czasami nie wyraziłeś opinii na mój temat ? Czy Twój tytuł inżynierski daje Ci takie prawo/uprawnienie ?
Ciągłe prośby i pytania z mojej strony o linki, cyfry, opracowania ... to wyraz mojej WIARY ? Zaiste .... dziwny tok myślenia.
Xantix wrote:@wnoto Ty mi w nic nie uwierzysz bo masz podobne spojrzenie na świat jak Jan_Werbinski. Ty po prostu potrzebujesz się utwierdzić w swoim przekonaniu tylko ukrywasz to pod płaszczykiem "poszukiwania prawdy". Jawne konfabulacje Jana zbywasz milczeniem, ode mnie domagając się dowodów na każde moje słowo. Po prostu przekonywanie przekonanego nie ma sensu.
jaszczur1111 wrote:Pomiary robił twórca urządzenia z którym jestem zaprzyjaźniony.
jaszczur1111 wrote:Twierdził, że dał identyczne dmuchawy na 2 wejściach i mierzył temperatury dla różnych sytuacji termicznych.
jaszczur1111 wrote:Prawdą jest, że pominął wilgotność powietrza i tu może być jakieś przekłamanie. Faktem było, że praktycznie zawsze różnica temperatur była pomijalna.
jaszczur1111 wrote:Oznacza to, że powietrze wychodzące oddało prawie całe ciepło powietrzu przychodzącemu.
jaszczur1111 wrote:Kwestia sprawności to przede wszystkim kwestia pewnego przewymiarowania rekuperatora, by można było bez trudu uzyskać wymaganą wymianę. Z wilgotnością powietrza jest tak, że jak już działa wentylacja w sposób ciągły, to ustalają się parametry i dopiero wtedy pomiar ma sens.
jaszczur1111 wrote:Dodam jeszcze, że wymiennik jest symetryczny, czyli oba przepływy są zbliżone.
jaszczur1111 wrote:Wszyscy strasznie palili
jaszczur1111 wrote:Do tego prosty filtr z pończochy
jaszczur1111 wrote:bo zimne powietrze ma większą gęstość, więc objętościowo będzie go mniej ale masa pewnie ta sama ?