Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS M4N72-E + Phenom x4 9500 - Płyta nie uruchamia się z tym procesorem...

PATAFIAN_PATAFIAN 30 Lis 2016 23:23 297 12
  • #1 30 Lis 2016 23:23
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany

    Witam serdecznie.
    Otóż mając na myśli złożenie komputera do mniej wymagających gier postanowiłem złożyć komputer składający się między innymi z płyty ASUS M4N72-E a także procesora AMD Phenom x4 9500 (HD9500WCJ4BGD).
    Niestety nie mogę uruchomić płyty głównej z tym procesorem ponieważ uruchamia się ale nie ma obrazu. Na karcie diagnostycznej post zatrzymuje się na błędzie d5.

    Płytę główną mam od nowości i całe życie pracowała z procesorami 2-rdzeniowymi, nigdy z czterordzeniowymi także jest to jej pierwszy raz. Procesor zakupiłem na allegro za 65zł i dziś przyszedł.
    Bios zaaktualizowany do najnowszego (czyli 2501), z innymi procesorami typu Athlon x2 4400+, Athlon x2 6000+, Athlon x2 245 płyta główna działa poprawnie.
    Sprawdzałem również na pamięciach ram DDR2 różnego rodzaju z przedziału 1-2GB 800MHz i 667MHz) i na każdej pamięci efekt ten sam.

    Jest to wina płyty głównej czy raczej procesora??

    Pełna specyfikacja na której próbowałem uruchomić procesor:
    Zasilacz - Chieftec 500Wat PFC
    Płyta główna - ASUS M4N72-e
    Procesor AMD Phenom x4 9500 4x 2.20GHz
    Ram - Kingston 2x 2GB 800MHz (KVR800D2N6K2/4G)
    Karta graficzna - ASUS Nvidia Geforce 7300GT 512MB
    Obudowa - Obecnie brak(testuje na biurku)
    Dysków, napędów itp. chwilowo brak.

  • #3 01 Gru 2016 15:45
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany

    Panowie poczytałem troszeczkę w specyfikacji tego procesora i tam piszę "Supported memory: DDR2-1066" a więc może on się nie uruchomi na pamięci DDR2 800MHz??

  • Pomocny post
    #4 01 Gru 2016 17:31
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    PATAFIAN_PATAFIAN napisał:
    Obudowa - Obecnie brak(testuje na biurku)
    Podłącz do płyty gł. jedynie:
    - procesor z chłodzeniem,
    - głośniczek systemowy,
    - zasilacz.

    Sprawdź napięcie baterii BIOS (ewentualnie wymień), zresetuj ustawienia BIOS i sprawdź, czy głośniczek wyda jakieś sygnały.

  • #5 01 Gru 2016 18:11
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany

    DriverMSG napisał:
    Sprawdź napięcie baterii BIOS (ewentualnie wymień)

    Bateria ma napięcie 3,02 i wygląda na nową firmy MAXCELL. Podmiana na nową firmy VARTA nic nie dała.
    DriverMSG napisał:
    zresetuj ustawienia BIOS i sprawdź, czy głośniczek wyda jakieś sygnały.

    Bios resetowałem poprzez wyjęcie baterii biosu na 10minut i godzina wraz z datą się zresetowały a co za tym idzie pozostałe ustawienia również.
    DriverMSG napisał:
    Podłącz do płyty gł. jedynie:
    - procesor z chłodzeniem,
    - głośniczek systemowy,
    - zasilacz.

    Przed chwilką tak zrobiłem aby sprawdzić czy bios dźwiękiem z głośnika zasygnalizuje brak pamięci lecz on wygląda na martwy. Przy braku pamięci na karcie diagnostycznej wywala błąd EE.
    Co do głośniczka na odwrocie płyty jest przepalona ścieżka prowadząca do niego więc to pewnie dlatego nie działa.
    A czy możliwe jest, że do tego procesora potrzebna jest pamięć o taktowaniu minimum 1066MHz?? Z takim czymś się nie spotkałem nigdy w procesorach intela więc AMD zaczyna mnie dziwić. ;-)

  • #6 01 Gru 2016 18:22
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    PATAFIAN_PATAFIAN napisał:
    A czy możliwe jest, że do tego procesora potrzebna jest pamięć o taktowaniu minimum 1066MHz??
    Nie.
    Kontroler pamięci jest w procesorze, a częstotliwość 1066MHz, to maksimum jakie obsługuje. Bez problemu będzie działać na niżej taktowanych RAM.
    Napraw płytę gł.
    Jeśli procesor będzie sprawny, to BIOS musi zakomunikować brak RAM lub karty graficznej.

    PS - Podłączyłeś dodatkowe zasilanie płyty gł. 4pin?

  • #7 01 Gru 2016 19:47
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany

    Głośniczek w płycie głównej udało się naprawić.
    Przy braku pamięci ram wydaje jeden długi i dwa krótkie dźwięki natomiast przy zamontowanej pamięci ram nie wydaje żadnego dźwięku a jedynie zatrzymuje się na kodzie post b5.
    Jeszcze mam jedną płytę główną ASRock N68-S jeśli dobrze pamiętam to na niej postaram się sprawdzić procesor.

    DriverMSG napisał:
    Jeśli procesor będzie sprawny, to BIOS musi zakomunikować brak RAM lub karty graficznej.

    Brak pamięci sygnalizuje tak jak wyżej pisałem lecz brak sygnałów odnośnie braku karty graficznej nawet przy innym 2 rdzeniowym procesorze.
    DriverMSG napisał:
    PS - Podłączyłeś dodatkowe zasilanie płyty gł. 4pin?

    Jeśli masz na myśli tą dodatkową wtyczkę 4pin koło procesora służącą do zasilania cpu to podłączyłem i sprawdzałem kilka razy.
    Przypomniałem sobie, że płyta główna nie wykrywa karty graficznej w porcie PCIEx16_1.
    Czy płyta do wyrzucenia??

  • #8 01 Gru 2016 20:11
    310artur
    Poziom 42  

    Nie wykrywa tej karty w obu PCI-E? Masz 2 x16 i jeszcze 2 x1
    W tych x1 to działać może ale to raczej jakąś tylko słabą kartę wtedy i jako komputer biurowy/internet/filmy tyle da radę spokojnie. Bo taki slot już ograniczy kartę zauważalnie.

  • #9 01 Gru 2016 20:59
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    PATAFIAN_PATAFIAN napisał:
    Przy braku pamięci na karcie diagnostycznej wywala błąd EE
    Musisz sprawdzić w specyfikacji technicznej tej karty co oznacza ten kod błędu.

  • #10 01 Gru 2016 22:10
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany

    DriverMSG napisał:
    Musisz sprawdzić w specyfikacji technicznej tej karty co oznacza ten kod błędu.

    Często miałem do czynienia z tym błędem i zazwyczaj oznacza jakiś problem z pamięcią ram bądź jej brakiem. Często go widzę w płytach głównych firmy ASUS.
    310artur napisał:
    Nie wykrywa tej karty w obu PCI-E? Masz 2 x16 i jeszcze 2 x1
    W tych x1 to działać może ale to raczej jakąś tylko słabą kartę wtedy i jako komputer biurowy/internet/filmy tyle da radę spokojnie. Bo taki slot już ograniczy kartę zauważalnie.

    Miałem na myśli to, że karta graficzna Nvidia GeForce 7300GT nie działa w slocie PCI Express x1 czyli pierwszym ale na drugim jest ok. Kartę tą wziąłem do testów bo była pod ręką, gdy już złożę komputer to będzie zamontowany jakiś radeon 1GB z wtyczką 6pin.
    Dodano po 5 [minuty]:
    Procesor sprawdzałem przed chwilką na płycie głównej ASRock N68-S i tam również się zawiesza na kodzie b5 a więc na 99% jest winny procesor.

  • #11 01 Gru 2016 22:19
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    PATAFIAN_PATAFIAN napisał:
    Bateria ma napięcie 3,02 i wygląda na nową firmy MAXCELL. Podmiana na nową firmy VARTA nic nie dała.

    Napięcie baterii jest ok, nie ma sensu wymieniać na nową.
    Wystarczy że będzie wynosiło 3 i wyżej V.

    Wg obsługiwanych CPU, nie powinno być problemu.
    ASUS M4N72-E + Phenom x4 9500 - Płyta nie uruchamia się z tym procesorem...

    Wg obsługiwanych kości pamięci, również
    ASUS M4N72-E + Phenom x4 9500 - Płyta nie uruchamia się z tym procesorem...

    BIOS masz najnowszy z tego co mówisz 2501.

    Pozostaje sprawdzić procesor na innej płycie głównej.

  • #12 01 Gru 2016 23:25
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany

    RADU23 napisał:
    Pozostaje sprawdzić procesor na innej płycie głównej.

    Procesor sprawdzałem przed chwilką na płycie głównej ASRock N68-S i tam również się zawiesza na kodzie b5 a więc na 99% jest winny procesor.

  • #13 01 Gru 2016 23:32
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    PATAFIAN_PATAFIAN napisał:
    Procesor zakupiłem na allegro za 65zł i dziś przyszedł.

    Zwróć jako towar niezgodny z opisem (pod warunkiem że był wystawiony jako sprawny).

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME