Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elmark
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Suzuki Vitara 2.0 V6 LONG - Panel w podsufitce - LED COB 48

wloczykij84 02 Gru 2016 08:44 570 4
  • #1 02 Gru 2016 08:44
    wloczykij84
    Poziom 8  

    Witam

    Panowie mam mały problem z oświetleniem w mojej Vitarce. Zacznę może od tego, że w podsufitce znajduje się zwykła żarówka rurkowa C10W - 32 mm, która to często się paliła, a światło jakie dawała było nie wystarczająco jasne i po prostu go brakowało. Chciałem jakiś zamiennik diodowy. Jest wiele modułów ledowych w takiej właśnie rurce o średnicy 32 mm. Ja postanowiłem jednak zrobić małą przeróbkę i zastosować tam panel LED i padło na diody COB. Zakupiłem takie ustrojstwo na allegro: Suzuki Vitara 2.0 V6 LONG - Panel w podsufitce - LED COB 48 Suzuki Vitara 2.0 V6 LONG - Panel w podsufitce - LED COB 48

    Parametry: Rodzaj diody LED COB
    Ilość diod LED 1
    Ilość CHIP 48
    Napięcie 12V
    24V
    Pobór prądu ~4W
    Barwa światła Xenon White ~5500k
    Wymiary Długość: 41 mm
    Szerokość: 36 mm
    Głębokość: 4 mm
    Wymiary diody LED 27 mm / 26 mm
    Adaptery dołączone do zestawu C5W
    W5W
    Moc wiązki światła 720 lm

    Zabrałem się do montażu, wszystko pięknie ładnie. Zaczęło świecić potężną wręcz wiązką światła, ale po chwili tak się zaczęło grzać, że płytki nie dało się dotknąć i zaczęło dymić. Odpiąłem to, żeby czegoś nie spalić i zacząłem trochę grzebać po internecie, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Poszukałem jeszcze w aukcjach i widzę, że na innych są takie panele chyba z jakimiś opornikami, czy czymś w tym stylu, co pewnie będę musiał zamontować u siebie i tutaj właśnie moje pytanie. Co ja mam tam dodać, żeby wyrównać prąd i żeby to świeciło i nie grzało się w ten sposób. Przyznam szczerze, że pewnie z niewiedzy nie przewidziałem takiego zjawiska, a przez niedopatrzenie zakupiłem panel do przeróbki. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu

    Pozdrawiam

    Marcin

    0 4
  • Elmark
  • #2 02 Gru 2016 09:23
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Z tego co pamiętam, potrzebny jest radiator do odprowadzenia ciepła.

    0
  • Elmark
  • #3 02 Gru 2016 12:10
    wloczykij84
    Poziom 8  

    To chyba nie pomorze, bo blaszka na której jest cały panel rozgrzewa się po 20 sekundach świecenia i to wszystko, aż wrze. Dodam, że na wyłączonym silniku panel świeci mniejszym światłem i się nie nagrzewa, jak tylko włączę silnik to wygląda tak jak w opisie.

    Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

    Czy nie wydaje się wam, że muszę tam wrzucić jakiś stabilizator napięcia ? Przecież na włączonym silniku napięcie jest większe niż 12 V, czy to powinno załatwić sprawę ?

    0
  • #4 02 Gru 2016 12:15
    Pawel wawa
    Moderator Samochody

    Sprawdź napięcie ładowania. Potem będziemy gdybać. Ze stabilizatora napięcia, też dobrze będzie odprowadzić ciepło. Rozważ też co się będzie działo ze stabilizatorem, jak będzie 12,0V lub poniżej. ;)

    0
  • #5 02 Gru 2016 12:23
    wloczykij84
    Poziom 8  

    Pawel wawa napisał:
    Sprawdź napięcie ładowania. Potem będziemy gdybać. Ze stabilizatora napięcia, też dobrze będzie odprowadzić ciepło. Rozważ też co się będzie działo ze stabilizatorem, jak będzie 12,0V lub poniżej. ;)


    Nie jestem takim specjalistą, więc nie mam pojęcia co się będzie działo z stabilizatorem. Muszę jakiś miernik pożyczyć i wtedy się dowiem jakie tam idzie napięcie. Jeśli to możliwe doradź jaki ten stabilizator wrzucić.

    0