Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Reset /Totalny) Epsona 680 (czerwona i zielona LED migaja

Elisa 14 Jul 2005 21:15 4642 7
phoenixcontact
    Elisa
    Level 11  
    Naprzemian migajace Czerwona i zielona LED?
    Najpierw w ssc w extras wykonac "all counter reset
    Potem wylaczyc drukarke z sieci, (kabel z wtyczki!) komp wystartowac na nowo.
    potem wlozyc wtyczke do sieci i trzymajac oba giziki : papier i patron wlaczyc drukarke i czekac az czerwona LED zacznie mrugac, nastepnie puscic trzymane przedtem guziki i nacisnac guzik patron na okolo 20-30 sekund.
    Przedtem wyjac i wymyc i wysuszyc pampersy w zbiorniku do czyszczenia glowicy.
    U mnie dziala, :)
  • phoenixcontact
    Darserw
    Level 26  
    Coś chyba ci się pomieszało, nie resetujesz kompa , tylko drukarnię , błąd wskazuje na pampers i tym programem go resetujesz , ale nie do końca , zostaw 25%.
  • phoenixcontact
    Elisa
    Level 11  
    niestety mi sie nie pomieszalo, po starcie komputera nastepuje automatyczna inicjalizacja drukarki, ale to juz inna "szkola jazdy" peryferia sa rozpoznawane w czasie startu komputera, po reset w programie, a bez kombinacji wlaczania samej drukarki nie bedzie zadnego efektu, mozna epsona po prostu wyrzucic, poza tym blad wcale nie wskazuje na "pampersy" info jest bardzo wyrazne, "erforderliche wartung" to tzw protection couter blokuje drukarke...
    dodatkowo patrony sa definiowane jako "nieznane" ...
    zastanow sie, czy napewno wszystko wiesz, informacje, ktore podalöam otrzymalam w serwisie Epsona, od znajomego, bo Epson naturalnie takich informacji nie udziela
    -=[OLO]=-
    Level 24  
    Aby wykasować w tej drukarce "protection counter" wcale nie jest potrzebny komputer, a nawet jeżeli już mamy drukarkę podłączoną pod komputer to wcale nie trzeba go restartować. A te twoje informacje których "epson nie udziela" znajdują się w pomocy programu Ssc Service i na wielu stronach WWW.

Jeśli kasujemy licznik używając kombinacji przycisków na drukarce komputer nie jest do niczego potrzebny i drukarka może być od niego odłączona (tym samym restartowanie komputera nie ma sensu).
    Licznik można też skasować przy pomocy wyżej wspomnianego Ssc Service bez dotykania drukarki.

Elisa napisał(a):
    Quote:

W Ssc Service nie ma menu "extras" tylko "Extra" a w nim nie ma "all counter reset". Funkcja "Reset all counters" bo chyba tą miałeś na myśli, jest w menu "Reset counters" i służy do zupełnie czego innego niż reset tzw. pampersa (protection counter). Do kasowania "protection counter" i odczytywania jego aktualnego stanu używa się funkcji z menu o tej samej nazwie czyli "protection counter".

Strasznie namieszałeś. Większość tego co napisałeś (prawie wszystko) mija się z prawdą.
    Elisa
    Level 11  
    -=[OLO]=- wrote:
    Aby wykasować w tej drukarce "protection counter" wcale nie jest potrzebny komputer, a nawet jeżeli już mamy drukarkę podłączoną pod komputer to wcale nie trzeba go restartować. A te twoje informacje których "epson nie udziela" znajdują się w pomocy programu Ssc Service i na wielu stronach WWW.

Jeśli kasujemy licznik używając kombinacji przycisków na drukarce komputer nie jest do niczego potrzebny i drukarka może być od niego odłączona (tym samym restartowanie komputera nie ma sensu).
    Licznik można też skasować przy pomocy wyżej wspomnianego Ssc Service bez dotykania drukarki.

Elisa napisał(a):
    Quote:

W Ssc Service nie ma menu "extras" tylko "Extra" a w nim nie ma "all counter reset". Funkcja "Reset all counters" bo chyba tą miałeś na myśli, jest w menu "Reset counters" i służy do zupełnie czego innego niż reset tzw. pampersa (protection counter). Do kasowania "protection counter" i odczytywania jego aktualnego stanu używa się funkcji z menu o tej samej nazwie czyli "protection counter".

Strasznie namieszałeś. Większość tego co napisałeś (prawie wszystko) mija się z prawdą.

Strach, ze istnieja ludzie, ktorzy mysla, ze wszystkie rozumy zjedli,
    jak na razie tego problemu nie mam. Probowalam zresetowac drukarke samym programem, nic to nie dalo, dopiero polaczony reset z kombunacja guzikow i z restartem komputera przyniosl efekt.Czepiasz sie nazw w menue programu? czepiaj sie dalej, minimum inteligencji starczy na "odszyfrowanie" mojej wypowiedzi... poza tym, nie mysle, zebys wogole mial taka drukarke, to tak jakby lizanie loda przez szybe, cos slyszysz, ale niebardzo wiesz co, gdybys mial, to wiedzialbys np., ze Epson wprowadza specjalne blokady dla zminimalizowania zywotnosci sprzetu, tak bylo w moim przypadku. Reasumujac, kupilam druga drukarke, a a tak, pogardzanego Lexmarka z815, a epsona podarowalam dzieciakom, dziala i bedzie nadal dzialac...
    Elisa
    Ps
    tak nawiasem mowiac nie jestem mezczyzna, imie chyba to wyjasnia,
    co do znajomosci jezykow, to angielski u mnie to jezyk drugorzedny, pierwszym byl i pozostanie niemiecki (naturalnie polski tez)
    -=[OLO]=-
    Level 24  
    Quote:
    Probowalam zresetowac drukarke samym programem, nic to nie dalo

Oczywiście że nic to nie dało bo nie masz zielonego pojęcia o tym co chcesz zrobić. A w momencie kiedy ktoś prubuje cię naprowadzić, pomóc to zaraz stwierdzasz że nie ma racji i że coś mu się pomieszało.

Od razu wiedziałem że nie jesteś mężczyzną bo żaden mężczyzna nie pisze takich bzdur. Widziałem też kilka innych twoich wypowiedzi w innych tematach i nic tylko załamka. Ja jak się na czymś nie znam to nie wypowaiadam się na ten temat.

Quote:
    Epson wprowadza specjalne blokady dla zminimalizowania zywotnosci sprzetu, tak bylo w moim przypadku

To nie są żadne blokady, tylko drukarka dba sama o siebie i jeśli się zablokuje to jest to tylko po to, aby drukarka trafiła do serwisu na należny jej przegląd, konserwację i wymianę zużytych częśći. Właśnie gdyby nie było takie blokady i drukarka nie trafiała by do serwisu co jakiś czas jej życie było by krótkie.

Quote:
    poza tym, nie mysle, zebys wogole mial taka drukarke, to tak jakby lizanie loda przez szybe, cos slyszysz, ale niebardzo wiesz co, gdybys mial

W tej chwili wokól mnie stoi tyle epsonów ile jeszcze nigdy w swoim życiu nie widziałaś na oczy. Nie wiem po co zakładasz taki temat? Żeby wprowadzić ludzi w błąd?

Proponuje aby moderator zamknął ten temat i najlepiej od razu przenieść go do kosza.
    Elisa
    Level 11  
    -=[OLO]=- wrote:
    Quote:
    Probowalam zresetowac drukarke samym programem, nic to nie dalo

Oczywiście że nic to nie dało bo nie masz zielonego pojęcia o tym co chcesz zrobić. Od razu wiedziałem że nie jesteś mężczyzną bo żaden mężczyzna nie pisze takich bzdur. To nie są żadne blokady, tylko drukarka dba sama o siebie

Proponuje aby moderator zamknął ten temat i najlepiej od razu przenieść go do kosza.

Jasne, do kosza, bo "baba " i tak nie ma pojecia, zielonego tez, wydrukowalam na epsonie 680 ok 2000 stron, i 200 fotek,
    tak ze "drukarka" mogla spokojnie poczekac na konserwacje, poza tym NIGDZIE NIE BYLO INFORMACJI JAK DOKONAC RESETU...
    Pojecie to ja mam, bo zajmuje sie w VW obsluga dzialu informacji, ale to naprawde duzo mniej od Twoich drukarek w Twoim otoczeniu. Prosty czlowiek zrozumie, nie chodzilo mi o "wymadrzanie sie" a o konkretna recepte na problem. Ty natomiast dalej udajesz alfe i omege, a jakos Twojego postu na totalny reset epsona 680 w sieci sie nie znajdzie, prosty, bardziej prosty, dalej, no nie nie bede obrazac...
    Uwazam temat za zamkniety
    Elisa
    Ps
    Mieszkam i pracuje w Wolfsburgu, pozdrawiam wszyskich, ktorzy by chcieli odwiedzioc AutoStadt, sluze pomoca w info o zakwaterowaniu itp. :)
    -=[OLO]=-
    Level 24  
    Quote:
    Twojego postu na totalny reset epsona 680 w sieci się nie znajdzie

I tu się mylisz wystarczy użyć przycisku szukaj.
    Postów na temat kasowania epsonów (w tym z moim udziałem) jest na elektrodzie cała masa.
    Nawet w FAQ drukarki (wielkimi czerwonymi literami)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic133626.html jest kawałek poświęcony resetowaniu "pampersa" w epsonach i canonach właśnie po to aby takie posty nie powtarzały się po kilkadziesiąt razy. A tu nie dość że temat się powtarza to jeszcze pełno w nim nieprawdziwych informacji wprowadzających w błąd późniejszych czytelników. Rozumiem że chciałaś podzielić się swoją wiedzą z innymi, a to na tym forum się chwali.

Co do samego kasowania epsona zapraszam na stronę www.biegne.za.pl tam znajdziesz dział "Napraw epsona" gdzie krok po kroku opisany i pokazany na fotkach jest sposób kasowania "protection counter" przy pomocy Ssc Service a także jak skasować chip na pojemniku z tuszem. Co do kasowania przy pomocy kombinacji przycisków na drukarce to jest poświęcony temu obszerny kawałek w pomocy programu Ssc Service. Są tam podane kombinacje dla większości modeli epsonów.

Quote:
    Jasne, do kosza, bo "baba " i tak nie ma pojecia

Wcale nie bo baba, podziwiam kobiety interesujące się elektroniką bo jest ich bardzo mało a jeszcze mniej tych które naprawdę się na niej znają. Cieszy też fakt że chcesz dzielić się swoją wiedzą. Jak już napisałem powyżej chodzi o to że po pierwsze temat po raz kolejny się powtarza, a po drugie zawiera błędne informacje.

Myślę że nie ma sensu się kłocić, nie po to zostało stworzone te forum, więc pozdrawiam cię gorąco i temat uważam za zamknięty.

:wink: