Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Jumper 2.2 HDI 2002r.- Przechodzi w tryb awaryjny

darek...45 03 Dec 2016 18:54 4407 8
Relpol
    darek...45
    Level 13  
    Proszę o pomoc.Posiadam Citroena jumper 2.2 hdi 2002r.i mam takie objawy uszkodzenia.Samochód odpala od tyka i na postoju wchodzi na obroty nawet do 4000 i wszystko ok,gdy zaczyna się jazda to przy obrotach na 2500 zapala się kontrolka ikona silnika i auto przechodzi w tryb awaryjny.Byłem u mechanika a ten stwierdził po podłączeniu kompa że może czujnik na pompie wtryskowej albo wtryski przełączają w tryb awaryjny.Przy wyjęciu pompy paliwa ze zbiornika bo nie działał mi pływak doszedłem do tego że pompa po włączeniu stacyjki chodzi tylko kilkanaście sekund mniej więcej do momentu zgaśnięcia kontrolek informacyjnych i też się wyłącza czyli zapewne nie podaje wystarczającej ilości paliwa do pracy pod obciążeniem przełączając w tryb awaryjny a na postoju widocznie wystarcza zasysanie przez pompę wtryskową<taki mój wniosek>.
    Teraz pytanie gdzie znajduje się przekaźnik sterujący pompą w zbiorniku? być może to on odłącza zasilanie na silnik pompy.
    Czy brak wskazania temperatury może być z tym powiązany?
    Przydał by się schemat elektryczny tego modelu.
    Co należy zrobić?
  • Relpol
    żałosna udręka
    Level 34  
    darek...45 wrote:
    Silnika tak. Po drugie zmień mechanika, bo ta diagnoza to ręce opadają.
    darek...45
    Level 13  
    żałosna udręka wrote:
    darek...45 wrote:
    , bo ta diagnoza to ręce opadają.

A jaka jest pańska diagnoza? .Chciałbym coś samemu zrobić tylko bez rozgrzebywania wiązek przewodów .Najlepiej jakbym miał schemat i jakieś wskazówki od forumowiczów.
  • Relpol
    żałosna udręka
    Level 34  
    Zaświeca lampkę od awarii silnika, wiec jaki jest błąd
    darek...45 wrote:
    przy obrotach na 2500 zapala się kontrolka ikona silnika
    ?
    darek...45
    Level 13  
    [quote="żałosna udręka"]Zaświeca lampkę od awarii silnika, wiec jaki jest błąd

TEGO NIE WIEM mechanicy mi nie powiedzieli ,przypuszczam że chodziło o czujnik ciśnienia i wtryski.Ale jak ma być ciśnienie jak pompa paliwa w zbiorniku wyłącza się zanim wyskoczy błąd silnika.Czy przekaźnik pompy ma dwa stopnie podawania napięcia?Czyli czy najpierw daje pełne napięcie z akumulatora duże obroty a później przełącza na mniejsze napięcie i wolniejsze obroty?bo jeśli tak to zapewne uszkodzony jest przekaźnik-GDZIE ON SIĘ ZNAJDUJE?? W którym miejscu go szukać??
    darek...45
    Level 13  
    Nic ciekawego się nie dowiedziałem. Z innych tematów wiem że sam kod błędu może znaczyć wiele, to i moich mechaników prowadził do info. ciśnienie.
    darek...45
    Level 13  
    Witam ponownie..Wszystkim dziękuję za zainteresowanie aczkolwiek proszę o schematy elektryczne tego modelu bo mam kilka niedociągnięć w instalacji oraz z racji zawodu.
    Lubię elektrykę sam naprawiać.
    Odnośnie pompy paliwa to wyłącza się dlatego bo silnik nie został odpalony przy odpaleniu pompa się załącza ponownie.
    Wskaźnik temperatury jednak niema wpływu na zapalanie kontrolki silnika bo mimo niedziałania silnik funkcjonuje teraz poprawnie, zapewne po wymianie czujnika temperatury wskaźnik zadziała.
    Pozdrawiam
    żałosna udręka
    Level 34  
    darek...45 wrote:
    Powodem zapalania kontrolki silnika była przerwa w obwodzie wskaźnika paliwa
    darek...45 wrote:
    kod błędu może znaczyć wiele, to i moich mechaników prowadził do info. ciśnienie.

Nie mam więcej pytań do twoich mechaników, chyba że o przepis na szarlotkę, albo do jakich plam stosować Vanish?
    Jednak po chwili namysłu rezygnuję z szarlotki. Kto wie czy skojarzenia mechaników nie pójdą w stronę np. mieszanki bitumicznej, a asfalt ostatnio mi nie wchodzi.
    Moderated By Pawel wawa:

Ostrzeżenie! 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

darek...45
    Level 13  
    żałosna udręka wrote:
    darek...45 wrote:
    Silnika tak. Po drugie zmień mechanika, bo ta diagnoza to ręce opadają.

Żałosny nie dotarło do ciebie że wprowadzasz mnie w błąd.Nie potrafisz pomóc to nie uprawiaj hejtu.

Moderated By T5:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    Ostrzeżenie.