Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam książki na temat silników elektrycznych i prądnic.

dirtdaras2 04 Dec 2016 13:14 1548 8
    dirtdaras2
    Level 8  
    Witam! Od pewnego czasu wiem że ludzie przerabiają silniki na prądnice ale nigdy się w tych tematach nie zagłębiałem. Moja wiedza w tej dziedzinie jest bardzo uboga ale zawsze mnie to w jakiś sposób ciekawiło. Od paru lat moja kosiarka elektryczna leżała w garażu i wczoraj odkręciłem z niej silnik. Rozkręciłem go i moja wiedza zaczyna się i kończy na tym że ma on 24 żłobki - uzwojenie jest dobre. Na forum jest wiele wątków tego typu (głownie w dziale z energią odnawialną) ale wątki te są tak rozległe i indywidualne że przeczytanie wszystkiego zajęło by wiele czasu. Chciałem poszukać jakieś książki/książek z której dowiedział bym się o samych podstawach silników, prądnic i ich budów lecz nie znalazłem nic ciekawego.
    Chciałbym się tym trochę pobawić - spróbować przewinąć sobie silnik, po wklejać magnesy itd.
    Jestem spawaczem TIG i z technologiami obróbki metalu mam styczność na co dzień (cięcie laserem, krawędziarki, tokarki, frezarki) sam również sporządzam projekty w CAD'ach (Inventor, AutoCAD) co sprzyjało by mi w moim eksperymentowaniu.

I tutaj pytanie do was:
    Jakie książki polecacie dla laika? Tematyka: budowa silników jednofazowych, trójfazowych, prądnic.
    Wertowałem już wiele postów youtube itd. ale chciał bym posiąść wiedzę jak np. z nawijaniem silników radzą sobie profesjonaliści krok po kroku.
    Materiały mogą być też w językach - niemieckim czy angielskim.
    Książki nie muszą być w pdf darmowe - jestem w stanie kupić sobie materiały szkoleniowe.

Rozważałem pójść do szkoły elektrycznej teraz są te AP czy Plus Edukacje ale na te chwile chciałbym się skupić nie na całej elektryce (ostatnio zostałem tata i czasowo bym nie wyrobił) tylko na tematyce silników, uważam że samemu mogę nauczyć się szybciej oczywiście jeżeli będę mieć odpowiednie materiały.
  • Helpful post
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    dirtdaras2 wrote:
    Od pewnego czasu wiem że ludzie przerabiają silniki na prądnice

Powiem ci że jak widzę te przeróbki to wiem że to czysta radosna tfurczosć.
    Jeszcze nie widziałem prawidłowo wykonanego wirnika którego pole zgrało by się z wymiarami zezwoju cewki stojana, już nie pisze nawet o sinusoidalnym rozkładzie pola bo to lata świetlne dzieli amatorów i profesjonalistów.

Dodano po 1 [minuty]:

Po drugie nie trzeba nic przezwajać tylko wykonać wirnik pola stałego wedle znanych reguł , które każdy ma w........ gdzieś.

Sam bym wykonał prądnicę 15kVA ale po co jak mam sieć 400V .
    dirtdaras2
    Level 8  
    No masz rację z tymi przeróbkami. Dlatego zanim się wezmę za to wolał bym posiąść jakąś wiedzę w tej tematyce.
    A wiem że nie trzeba przewijać jeżeli uzwojenie jest ok. - narazie chciałem na tym silniku się czegoś nauczyć.
    Ostatnio myślałem żeby sobie stojan zmajstrować (dopiero jak pojmę wiedzę na temat silników) ze stali austenitycznej żeby opory wyeliminować ale podobno lepsza wydajność magnesów jest przy zamkniętym polu magnetycznym (tak wyczytałem na forum) chociaż wg mojego toku myślenia tak nie jest. Może jakaś książka rozjaśniła by wiele moich rozkmin.

Trzeba się zająć czymś w te ponure dni żedy nie popaść w depresje;p

Pomimo wszystko może masz jakąś książkę godną polecenia?
  • Helpful post
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    dirtdaras2 wrote:
    No masz rację z tymi przeróbkami. Dlatego zanim się wezmę za to wolał bym posiąść jakąś wiedzę w tej tematyce.
    A wiem że nie trzeba przewijać jeżeli uzwojenie jest ok. - narazie chciałem na tym silniku się czegoś nauczyć.
    Ostatnio myślałem żeby sobie stojan zmajstrować (dopiero jak pojmę wiedzę na temat silników) ze stali austenitycznej żeby opory wyeliminować ale podobno lepsza wydajność magnesów jest przy zamkniętym polu magnetycznym (tak wyczytałem na forum) chociaż wg mojego toku myślenia tak nie jest. Może jakaś książka rozjaśniła by wiele moich rozkmin.

Masz bardzo szlachetne zamiary, ale droga którą wybierasz zaprowadzi Cię na manowce. Dlaczego? Bo dopóki nie znasz podstaw zjawisk, a potem ich teorii, dotąd być może nauczysz się odtwarzać coś, co zobaczysz, ale nigdy nie zdołasz rozwiązać żadnego problemu, który na pewno się kiedyś pojawi. Dlaczego? Bo to będzie jak gra w totka. Trafię? Najczęściej nie.
    Gdybyś miał podstawową wiedzę o silnikach, znał zasadę ich działania, nie traciłbyś czasu na pierdoły o stali austenitycznej, która nie posiada tzw. "podatności" magnetycznej, gdyż przenikalność magnetyczną ma zbliżoną do 1. I Ty chcesz stosować ją do budowy stojana? Równie dobrze możesz go wykonać z tektury. Będzie taki sam efekt.
    Dlatego zacznij raczej od podstaw elektrotechniki, a jak już zrozumiesz podstawowe pojęcia szukaj dowolnych książek o maszynach elektrycznych. Może być nawet o transformatorach, gdyż zjawiska w nich zachodzące są podobne do tych, występujących w silnikach.
    I życzę powodzenia! To są interesujące sprawy.
    dirtdaras2
    Level 8  
    Masz rację że mam za małą wiedzę ale dlatego założyłem ten temat. Muszę sobie dobrać jakąś lekturę, już parę tytułów znalazłem - czas zdecydować które wybrać.
    Trochę mnie wystraszyłeś ale mam nadzieje że mój zapał nie zmaleje i nie zniechęcę sie za szybko. Dzięki za opinie, dobrze ją słyszeć od osoby która siedzi w temacie.
    Co do książek zawsze jakiś tytuł mile widziany.
    Pozdrawiam
    xbulinski
    Level 2  
    Antoni Plamitzner Maszyny Elektryczne :D
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    xbulinski wrote:
    Antoni Plamitzner Maszyny Elektryczne :D

Jeśli już, to Antoni Plamitzer. Ale to dopiero po poznaniu podstaw elektrotechniki.
    Berend
    Level 16  
    Goźlińska, Maszyny elektryczne
    Łukasz.K
    Level 27  
    Uzwojenia do silników są w książce Pana Zębrzuskiego. Jak przezwajać - "Uszkodzenia i naprawa silników elektrycznych" autorstwa Jana Zembrzuskiego.