Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cyfrowy Polsat Niemcy - polaryzacja pionowa

JrK83 06 Dec 2016 04:10 2046 5
    JrK83
    Level 2  
    Witam.
    Jestem nowym użytkownikiem i mam problem. Posiadam dekoder cp Sagemcom esi-88, z którego korzystałem za granica przez ostatnie kilka lat. 3 tyg temu zmieniłem miejsce zamieszkania. Postanowiłem umieścić antene na balkonie (w starym miejscu znajdowała sie na dachu dość wysokiego bloku). Niestety balkon znajduje sie po stronie troche niekorzystnej dla hotbirda (a moze bardzo) i złapanie sygnału jest utrudnione. Moj sprzęt do kupy-wspomniany dekoder, używany dotychczas konwerter lnb single, nowy kabel antenowy, aplikacja dishpointer, Sat finder, nowa antena Selfsat h30d oraz nowa antena Triax 78 cm. Próba na dwóch antenach-polaryzacja pozioma wysoka jakość sygnału, 60% siła sygnału, polaryzacja pionowa-brak sygnału...Dekoder nie znajduje kanałów. Co moze mieć wpływ na polaryzację pionowa w moim przypadku? Jesli na dwóch zupełnie różnych antenach jest ten sam rezultat czy mogę po prostu winić moj balkon? Rozważam umieszczenie talerza na dachu, ale bedzie musiała to zrobic firma wiec wiąże sie to z kolejnymi kosztami, dlatego chciałbym mieć pewność, ze więcej z tego położenia nie wycisnę. Załączam jeszcze rysunek pogladowy jak to u mnie wyglada z lotu ptaka. Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny.
    andpol 33
    Level 38  
    Sprawdź sobie tutaj:Link usytuowanie budynku względem satelity.
    andpol 33
    Level 38  
    No to jak chcesz złapać? Chyba, że ostatnie piętro albo bardzo długi wysięgnik.
    JrK83
    Level 2  
    Piętro ostatnie, dach mocno spadzisty, ale chyba ten kat i tak jest do dupy. Chociaż jak widzę ludzi co maja w gęstym blokowisku anteny na parterze to sie zastanawiam czy robie cos nie tak.

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.
    andpol 33
    Level 38  
    Ściany nie przeskoczysz. Musisz uciekać anteną w bok albo do góry.