Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Akumulator zasadowy, ładowanie

hakierek 07 Dec 2016 01:25 5928 8
    hakierek
    Level 8  
    Witam, mam na działce taki stary akumulator zasadowy 12V zapewniający światło w altanie.

Akumulator zasadowy, ładowanie Akumulator zasadowy, ładowanie

Z racji tego, że jest duży i ciężki wożenie go jest dość problematyczne dlatego też ostatnio był ładowany chyba kilka lat temu, jednak światła trochę jeszcze dawał. Ale jak sprawdziłem jego napięcie to wyszło z 8V. Ile czasu taki akumulator powinien być ładowany np. takim starym prostownikiem jaki posiadam?

Akumulator zasadowy, ładowanie

Bo myślałem, że nic już z tego akumulatora nie będzie, ale podłączony do prostownika po jakichś 14h ładowania gdzie słyszałem już lekkie gazowanie napięcie na nim wyniosło przeszło 14V. Nie wiem tylko jak długo będzie trzymał napięcie. Prostownik po podłączeniu pokazywał jedynie 1A jak na zdjęciu a napięcie dawał 12V. Biorąc pod uwagę specyfikację tego aku jak długo powinien być ładowany? Dodam też, że nie chciałem go zbyt długo ładować i gazować, bo ewentualne uzupełnianie poziomu elektrolitu jest ponoć problematyczne i nie dolewa się samej wody destylowanej, co też chyba kiedyś nie wiedząc uczyniłem.
    maurycy123
    Conditionally unlocked
    robertamel wrote:
    Przecież na tabliczce znamionowej pisze
    Jest napisane.

robertamel wrote:
    że ma być ładowany prądem 6A, lub 15A przez 6godzin
    Że ma być ładowany prądem 15A przez 6 godzin.

6A dotyczy pobierania prądu z akumulatora.
    hakierek
    Level 8  
    No tak tylko ten prostownik przy ładowaniu wskazuje zaledwie 1A więc ciężko mi określić ile czasu powinno trwać to ładowanie.
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - może w celach brakuje elektrolitu ?
    hakierek
    Level 8  
    maurycy123 wrote:
    Może tak trochę pomyśl? Jeżeli ładujesz prądem piętnaście razy mniejszym to ile razy powinieneś wydłużyć czas ładowania?

Znaczy, że mam ładować aż 90 godzin? To chyba niezupełnie tak się przelicza, poza tym myślę, że elektrolit całkiem by się wygotował.
    wojtek 9007 wrote:
    Witam - może w celach brakuje elektrolitu ?

Z tego co patrzyłem to poziomy są odpowiednie a nawet gdyby trochę brakowało to nie mam odpowiedniego elektrolitu aby dolać.
    Inkwizycja
    Level 29  
    Nic by się nie wygotowało :) Prąd ładowania powinien wynosić liczbowo 10% pojemności akumulatora, a czas ładowania ok.10h tak w dużym uproszczeniu. Czyli np. akumulator o pojemności 40Ah ładujemy prądem o natężeniu 4A przez 10h. Gdy zmniejszymy prąd np. do 2A czas wydłuży się nam 2-krotnie.
    Poziom elektrolitu uzupełniasz wodą destylowaną.

Ps. w twojej baterii producent dopuszcza skrócenie czasu ładowania poprzez zwiększenie prądu.
    hakierek
    Level 8  
    Inkwizycja wrote:
    Nic by się nie wygotowało :) Prąd ładowania powinien wynosić liczbowo 10% pojemności akumulatora, a czas ładowania ok.10h tak w dużym uproszczeniu. Czyli np. akumulator o pojemności 40Ah ładujemy prądem o natężeniu 4A przez 10h. Gdy zmniejszymy prąd np. do 2A czas wydłuży się nam 2-krotnie.
    Poziom elektrolitu uzupełniasz wodą destylowaną.

Ps. w twojej baterii producent dopuszcza skrócenie czasu ładowania poprzez zwiększenie prądu.

Nie wiem sam, zdarzało mnie się ładować za długo różne akumulatory i wiem, że elektrolitu sporo ubywało, jednego załatwiłem takim sposobem. Co do uzupełniania elektrolitu to do akumulatorów zasadowych nie dolewa się ponoć wody destylowanej tak jak w kwasowych tylko odpowiedni elektrolit.