Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung Galaxy J5 - bardzo wolne ładowanie baterii

Htomas 08 Dec 2016 06:55 33933 6
    Htomas
    Level 18  
    Wczoraj po powrocie do domu zauważyłem, że telefon (ma kilka miesięcy) jest naładowany tylko w 40%. Jest przeważnie podłączony do łądowarki albo komputera i zawsze bateria była naładowana w 100% , a po kilku godzinach poziom ten spadał co najwyżej do 70%. Podłączyłem telefon do ładowarki, dzisiaj rano patrze a bateria naładowana tylko do 80%. Czyli w nocy naładowała się od 40 do 80%. Zainstalowałem aplikację mierzaca prąd i pokazuje mi prąd ładowania od 20 do 300 mA oraz temperaturę ok. 28,5 C. Ten prąd ładowania cyklicznie rośnie i maleje.
    Sprawdzałem styki baterii, ruszałem kabelkiem w gnieżdzie USB telefonu i ikonka z błyskawicą na ekranie nie znikała, a prąd ładowania dalej zmieniał się jak poprzednio. Czy pozostaje tylko oddanie do serwisu w ramach gwarancji?
    ElectronicRideTV
    Level 11  
    Witam.
    Miałem podobną sytuację z NOTE II po całej nocy naładowany do 90%. Widzisz ładowaniem zajmuje się elektronika, która ciągle bada parametry baterii, jeżeli wykryje nieprawidłowości to odcina ładowanie, lub ładuje. Nie jest dobrym dla baterii LI-ION (którą prawdopodobnie posiadasz) aby była ciągle doładowywana i przeładowywana w okolicach 90 - 100%. Baterię należy ładować i doładowywać ale raz na jakiś czas trzeba ją rozładować do niskiego poziomu i naładować do pełna, bo elektronika mierzy pojemność baterii cały czas. Może się mylę i wygaduję głupoty, jeżeli tak jest to proszę mnie poprawić. Ale po pierwsze dla pewności zmień przewód USB, rozładuj baterię, naładuj, powtórz proces parę razy zanim podejmiesz decyzję o wysłaniu na gwarancję. Prąd ładowania waha się, ponieważ tak musi być ładowane ogniwo (impulsowo).
    beo
    Level 36  
    Tych akumulatorków nie ładuje się impulsowo, więc te wahania prądu podczas ładowania, wynikać mogą bardziej z uszkodzonego przewodu, samej ładowarki lub w końcu, uszkodzenia wewnątrz telefonu. Ładując baterię w telefonie, nie ma ryzyka przeładowania, gdyż prąd jest odcinany przez elektronikę w telefonie jak i w samym akumulatorku - jeśli jest ładowany poza telefonem. Możesz wykonać kopię wszystkich danych programem SmartSwich i wykonać factory reset. Zastosuj sprawny przewód oraz ładowarkę i, wtedy rozładuj tel do 0% - zupełnie nie szkodliwe, bo odcięcie następuje wcześniej niż granica krytyczna - i naładuj do pełna, najlepiej na wyłączonym tel, ładowarką co najmniej 1A. Prąd z usb komputera to max 500mA, a w telefon wejdzie ok 350mA, co jest nieco mało. Przy rozładowanym na maksa, u mnie prąd ładowania wynosi 1A i spada powoli do 0mA. Telefon wskazuje 100%, a prąd ma wartość opadającą od 80mA jeszcze przez kilkadziesiąt minut.

Dodano po 14 [minuty]:

beo wrote:
    Jest przeważnie podłączony do łądowarki albo komputera i zawsze bateria była naładowana w 100%
    Takie postępowanie też nie jest wskazane. Dlatego masz taki ubytek energii w ciągu kilku godzin. 30% spadku to dużo jak na kilka godzin - no chyba że mocno faktycznie jest eksploatowany. Podobnie rozładowując tel tylko do np 15-20%, gdy zajdzie potrzeba wykorzystania poniżej 5%, to telefon może wyłączyć się. Mój J3 na 1% działa jeszcze 1.5h-2h z czego kilkadziesiąt minut to smsy i rozmowy.
    ElectronicRideTV
    Level 11  
    No faktycznie tel na 30% baterii powinien działać znacznie dłużej, są tu jakieś problemy, lecz nie panikujmy. Najpierw niech autor zastosuje się do naszych uwag i sprawdzi rezultaty. Moim zdaniem na 90% po rozładowaniu i naładowaniu wszystko powinno wrócić do normy, zwłaszcza, że to nowy telefon. A bateria jest normalna nie odkształcona? wybulona? 28,5 stopnia w czasie ładowania to sporo ale nie na jakiej powierzchni ładujesz tel?
    Ja miałem takie skoki procentowe baterii, gdy po 2 latach bateria spuchła i nie była wydolna napięciowo i prądowo. Napięcie było w miarę ok i pokazywało stan 100% ale przy mocnym obciążeniu tel się wyłączał i pokazywał 5% a po ponownym uruchomieniu 90%. Ale tak się dziać mogło po 2 latach i spuchniętej baterii.
    Htomas
    Level 18  
    ElectronicRideTV wrote:
    No faktycznie tel na 30% baterii powinien działać znacznie dłużej, są tu jakieś problemy, lecz nie panikujmy. Najpierw niech autor zastosuje się do naszych uwag i sprawdzi rezultaty. Moim zdaniem na 90% po rozładowaniu i naładowaniu wszystko powinno wrócić do normy, zwłaszcza, że to nowy telefon. A bateria jest normalna nie odkształcona? wybulona? 28,5 stopnia w czasie ładowania to sporo ale nie na jakiej powierzchni ładujesz tel?
    Ja miałem takie skoki procentowe baterii, gdy po 2 latach bateria spuchła i nie była wydolna napięciowo i prądowo. Napięcie było w miarę ok i pokazywało stan 100% ale przy mocnym obciążeniu tel się wyłączał i pokazywał 5% a po ponownym uruchomieniu 90%. Ale tak się dziać mogło po 2 latach i spuchniętej baterii.

Bateria jest na oko OK, telefon jest ładowany na biurku, temperatura w pomieszczeniu to 24C bo blok jest ocieplony, okna plastikowe, a sąsiadami są emeryci, którzy pewnie odkręcają grzejniki na max i rzadko otwierają zimą okna :)
    Ale spróbuje rozładowac do zera, naładować i napiszę co sie działo :)
    prezes94
    Level 19  
    Zmień kabel usb i myśle, że to załatwi temat :)
    Htomas
    Level 18  
    prezes94 wrote:
    Zmień kabel usb i myśle, że to załatwi temat :)

Jednak to było to :D . Rozładowałem baterię do konca i naładowałem, teraz odbyło się to szybko, zaś aplikacja Ampere (przedtem źle napisalem) podała max. prąd ładowania 540 mA. Natomiast uszkodzony kabelek na innym telefonie tez powoduje bardzo powolne łądowanie