Ekspres nie spienia mleka. Spumatore przeczyszczone. Podawane do spieniania mleko jest zimne i 3,2%. Pierwsze mleko leci ciepłe, drugie już gorące ale dalej niespienione.
Okazało się, że był zapchany otworek w gumowym elemencie z części spumatora, taki czarny zakończony "spłaszczonym stożkiem". Całość była regularnie czyszczona jednak należało przepchać ten element igłą i od razu zaczęło działać. Na oko nie widać, że tam jest jakiś otwór więc nigdy nie był przepychany a jednak. Z pół roku czasu nie spieniałam mleka aż dzięki podpowiedzi na elektrorda.pl udało się znaleźć przyczynę. Zrobiłam co radzono i DZIAŁA!!! Dziękuję bardzo za pomoc (Kobiety są wielkie)
Witam. Przyłączę się do tematu. Mam podobny problem z tym że jest to model 691. Wszytko dokładnie wyczyszczone , wszystkie kanaliki drożne przynajmniej z tych co widziałem. Sprawdzona ciągłość i szczelność wężyków od samego zaworu do wylewki, zawór ceramiczny wymieniany jakieś pół roku temu, Ekspres pobiera mleko ale piana jest minimalna tylko na górze. Wcześniej robił piankę około 2 cm a teraz jej nie ma. Gdzie ewentualnie szukać jeszcze przyczyny. Czy w tym spieniaczu jest również jakiś otwór napowietrzający malo widoczny , bo poza otworem łączącym dwa wypusty w gumowym elemencie innego nie zauważyłem? Pozdrawiam.
Tak wygląda część gumowa spieniacza.
Oglądałem go już wcześniej ,aczkolwiek nie odkręcałem z ekspresu. Jakoś nie przyszło mi do głowy że mógłby przepuszczać. Uruchomiłem od kamienianie samego obwodu pary poza systemem i co ciekawe wyraźnie słychać było że oprócz tego że woda wypływa przez dyszę pary to również do tacki ściekowej. Dopiero wtedy skojarzyłem że jedynie przez niego może uciekać. Jak już go wykręciłem to zobaczyłem w czym problem. Jeden z zatrzasków górnej pokrywy tego zaworu nie był zatrzaśnięty przez co ta pokrywa była przekrzywiona i zawór był klinowany w jednej pozycji, częściowo otwarty. Po złożeniu zaworu efekt spieniania był już o wiele lepszy aczkolwiek jeszcze chyba nie taki jak wcześniej, być może że spowodowany ciepłym już mlekiem bo nie było lodówki w pobliżu. W poniedziałek poskładam i spróbuję ostatecznie na zimnym mleku. Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam.
Mam podobny problem z 850. Podaje parę, wciąga mleko jednak jest ono niespienione, spieniacz przeczyszczony, zaworek zwrotny ok. Po wyjęciu gumowego zaworka w multizaworze brak jakiejkolwiek zmiany. Proszę o jakieś wskazówki gdzie dalej szukać przyczyny.
Walczę z problemem spieniacza. Ekspres model 691 NICR 830. Efekt jest taki ze czy mleko zimne czy w temp pokojowej czy 1,5 czy 3,2% spienia bardzo ładnie ale tylko pierwszą kawę. Czy zrobię od razu drugą czy za pół godziny efekt jest taki że nie spienia, więcej powietrza leci. Ma problem z zaciągnięciem mleka, jak by lewe powietrze gdzieś brało. Męczy się chlapię, czasem raz na 10 kaw uda mu się złapać cug.
Po zrobieniu z programu przeczyszczenie spieniacza, wszystko przechodzi i znów pierwsza kawa jest z piękną pianką na dwa palce.
Ekspres miał wymieniany gumowy element spieniacza z przodu ekspresu ale zero efektu, zawór ceramiczny bo był pęknięty przed tym stał pół roku w piwnicy i czekał.
Pisaliście o zaworku zwrotnym ale hmm nie za bardzo go tam widzę, jak on wygląda?
@lishy ja mam dokładnie to samo co ty od jakiś 2 miesięcy. Pierwsza jest ok, później jakby nie miał siły ssać i pyrska mlekiem. Też wpadlem na pomysł z płukaniem spieniacza i zdaje egzamin. Czasami zrobi te 2 kawy dobrze się rzadko.
Ten zaworek jest na sekcji zaparzacza o którym mówicie ? Bo ewidentnie wygląda jakby gdzieś szkła cofka pary.
edit: Zabrałem się za zaparzacz. Zauważyłem, że jest on u góry lekko WYPUKŁY. Okazuje się, że jest tam gumka do owego zaworka. W momencie gdy ma robić parę, to dźwiga się wszystko i dociska do gumki pod obudową. Jako, że obudowa jest wygięta to może nie przylegac całkowicie. Wszystko rozebrałem ale niepotrzebnie w sumie. Podłożyłem pod tę gumkę zapałki coby była troszkę bliżej zaworka. Zobacz po południu jak będzie. Niżej fotki.
P.S. Strasznie mocne te sprężyny tam są. Silnik ma co robić. Zaraz po popołudniowej kawie zdam relację.
Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy to było to, ale zrobił 2 kawy pod rząd poprawnie.
edit2: Niestety to nie to. Dzisiaj znowu druga kawa bez pianki. Zauważyłem, że z dołu spod taki wywala dużo pary więc tak jakby gdzieś w środku był jakiś zawór trój/cztero drogowy i nie przełącza całkowicie obiegu i część pary leci do pojemnika na skropliny a część na dyszę. Spróbuję większą dawką odkamieniacza zrobić. Może coś sie zaniosło w nim. Ktoś wie co jest odpowiedzialne za przełączanie obwodów i gdzie się znajduje ?
Witam, spotkał się ktoś może z samą duszą do spieniania mleka? Znalazłam taka ale za 220 zł 🤦😭 czy jest jakiś zamiennik? Strona zagraniczna? Aliexpress? Chodzi mi o ten zaworek pobierający i spieniająca mleko jednocześnie.
Witam, spotkał się ktoś może z samą duszą do spieniania mleka? Znalazłam taka ale za 220 zł 🤦😭 czy jest jakiś zamiennik? Strona zagraniczna? Aliexpress? Chodzi mi o ten zaworek pobierający i spieniająca mleko jednocześnie.
Niestety końcówki spieniajace to bardzo drogi element w każdej marce.
Identyczny występuje w Siemens , numer części 00643052.
Proponuję zadzwonić na infolinię Siemensa, niekiedy mają naprawdę korzystne ceny.
Nivona CafeRomantica NICR 838. Miałem problem ze spienia niem mleka podobnie jak inni opisujący. Problem tkwił w zatkanej malutkiej dziurce napowietrzającej głowice zaworu ceramicznego. W modelu 8xx jest tam blaszka, w której powinien być malutki otworek. Przeczyściłem igłą i teraz pianka jak marzenie. Polecam ten zabieg zanim zaczniecie wymieniać części a szczególnie zawór ceramiczny bo jest dość drogi. Powodzenia. Rafał
Witam nie chcę zakładać nowego postu więc pytanie mam też problem z spienianiem mleka ekspres MELITTA CAFFEO CI E970-101 jakieś sugestie co zrobić/sprawdzić ??