Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Motorola GM1200E - Programowanie Databox

08 Gru 2016 19:50 2013 22
  • Poziom 23  
    Witam,
    nabyłem trunkingowe motorole GM1200E databoxy bez przedniego panelu. Potrzebuje schemat połączenia RIB'a z tylnim gniazdem akcesoriów.
    W tej chwili mam podłaczone 7-GND i 12-Bus lecz niestety soft R00.01.05 nie chce mi zczytać radia. Nie wiem czy połączenie z ribem jest źle zrealizowane czy może soft nie prawidłowy.
    Oznaczenia z radia:
    Typ: MD534AD
    ENUE1061A
    naklejki z typem modelu brak. (ale jest to na pewno GM1200E UHF)
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Skoro "E", to przez złącze mikrofonowe podłącz.
    No i chyba ciut mało podłączyłeś. To nie waris, gdzie wystarczy 2 druty podłączyć. Oba BUSy musisz mieć.

    EDIT// Ok, jest wcześnie i dopiero zrozumiałem "bez przedniego panela".
  • Poziom 23  
    Dokladne oznaczenie modelu to M08RHA4CK5AN. wiem że pin 7 to gnd pin 6 Bus+ pin 13 i 14 musze zmostkować razem.. dodatkowo podać +12V na pin 10 ignition.. wszytsko super odczytuje ale zapisać już nie mogę...
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Sprawdź, czy aby ktoś nie przeorał radia.
    Miałem kiedyś egzemplarz z przeciętą ścieżką.
  • Poziom 23  
    Radio nie przeorane... przeszukałem wszystko.. jeszcze mi na myśl przychodzi że to nie GM1200E tylko np GM600 bo po oznaczeniu typu MD534AD google wyrzuca model GM600... albo GM950...
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    W pdfie jest GM1200E UHF 12.5kHz MD534AD - M08RHA4CK5_N.
  • Poziom 23  
    Coś mi tu nie pasuje, przy zczytanym radiu mam zaznaczone "Data channel enabled" w kanale... Zczytuje super, używam kabla GTF377A i riba RLN4008B. Nie podoba mi się za bardzo pin numer 8 z radia. Mam drugie takie radio i zczytało go i zaprogramowało tylko raz, potem ten sam błąd. W załaczniku zczytane pliki z radia może coś pomogą.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    No to już nie mam pomysłów. Innym kompem spróbować ? Zmniejszyć prędkość portu ?
    EEPROM się skończył ? Powalczyć innym softem ? Problem z zasilaniem RIBa ?
  • Poziom 23  
    Próbowane na 2 innych PC,
    Prędkości, bufory FIFO itd testowane różne,
    EEPROM raczej dobry,
    Softy 3 różne testowane,
    Zasilanie riba jest OK.
    Ale mam koncepcje, wgrywany/edytowany był codeplug bez personalizacji trunkingowej, w opcji persolnalizacji wybierałem "conventional" i radio dało się tylko raz zaprogramować.
    W innej sztuce tez bez personalizacji trunkingowej wybrałem opcję "MPT" i radio zyje da sie go ponownie programować i działa w konwencji...
    Myśle że przefleszowanie ożywi te radia... tylko skąd wziąć flasha do tego modelu bez panela przedniego?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    To wgraj przykładowy plik .RAD
    Może tam gdzieś jakieś głupoty wyszły.
  • Poziom 23  
    Tylko skąd wziąć ten plik do tego modelu? W opcjach nie ma utworzenia nowego cpg..
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Jaki masz soft ? Tam tworzy się katalog.
  • Poziom 23  
    soft R00.01.05, katalog sie nie tworzy... można dodać ściezkę do katalogu gdzie bedzie zapisywał dane...
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Zobacz co i gdzie jest przy tworzeniu, bo się tworzy. Tam masz przykładowe pliki z ustawieniami i personalizacjami.
  • Poziom 23  
    tak tworzy sie ale pusty katalog, moge tam zapisac zczytane dane.. nie ma defaultowych cpg niestety.. potrzebuje dostep do hackersrussia i go spróbuje przeflashować.. oni mają tam soft do niej
  • Poziom 23  
    niestety nie ma... hackersrussia tylko to ma..
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Dawno temu wysępiłem hasło, ale wysłałem więcej softu niż potrzebowałem a i tak nie do końca znazlałem.
    Gość cwaniaczkiem bywa.
  • Poziom 23  
    ja tez wyslalem rozne softy ale do dziś nie dostalem maila z odpowiedza haslem itd.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    A czy te radia w ogóle czym się różnią ? O ile wiem, databox była bez panela bo służyła do MAP27 i tyle. Softem takie same.

    Znalazłem jakiś soft i ze wszystkim kiedyś działał.
    Niby tak sam jak Twój, ale kilka razy złapałem się na GP1200 i niby było to samo a jednak nie.
  • Poziom 23  
    niestety bez efektu, jeszcze mnie kusi zgranie zawartosci eeproma AT25128, zapisanie, wyczyszczenie i próba załadowania default codeplug data...
  • Poziom 23  
    I wszystko jasne, załaczenie CTCSS powoduje blokade ponownego wgrania cpg do radia. Wylutowałem eeprom, zgrałem backup, wyczysciłem, wlutowałem i wrzuciłem nowy cpg bez właczonego tonu PL, radio działa i daje się programować :) teraz w każdej sztuce musze to powtórzyć :) Ten eeprom wyglada podejrzanie bo zczytuje sie idealnie ale przy próbie zapisu w programatorze nie zapisuje wszystkiego, zmiana na typ pamięci AT25640 pomaga w czyszczeniu w programie. Oryginalnie siedzi tam AT25128 SO16, czekam aż przyjda do mnie M95128 w obudowie SO8, wlutuje zobacze, być może jakiś obszar w eepromie jest już padniety...
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    W życiu bym nie wpadł, że to CTCSS robi problemy.
    Też obstawiałem eeprom, ale to jakaś chyba wada fabryczna musi być, bo nie sądzę żeby ktoś te radia programował milion razy. Ewentualnie celowo chcieli tak zrobić tylko nie do końca im się udało.
    Podziwiam Twoje samozaparcie. Ja bym to radio już dawno zrzucił z mostu.