Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo Y700 - Problem z dźwiękiem

09 Gru 2016 11:39 939 6
  • Poziom 10  
    Witam. Mam problem z Lenovo Y700 polegający na niedziałającym (w zasadzie to działa ale jest minimalnie słyszalny) jednym z głośników z zestawu 2.1 (model głośników to Trust GXT 38 2.1). Tak jak wspomniałem gra normalnie tylko jeden z głośników po zamianie przewodów gra drugi ale ten pierwszy znowu nie, tak więc uszkodzenie głośnika samego w sobie odpada. Subwoofer również działa. Mam zainstalowane najnowsze dostępne sterowniki od karty dźwiękowej i ogólnie sprawdzałem wszystkie chyba możliwe ustawienia i nic. Po wyłączeniu laptopa lub przejścia w stan uśpienia słychać buczenie z głośników. Natomiast głośniki w laptopie działają bez zarzutu. Obstawiam wejście na słuchawki w laptopie (tak mi się wydaje) ponieważ ciężko wchodził ten "wtyk" od głośników przez pewien czas obecnie lżej. Tak jakby się coś wyrobiło ? Laptop na gwarancji tak więc chyba będę musiał zawieść chyba że ktoś ma jakieś pomysły...
  • Moderator - Komputery Serwis
    A nie pomyślałeś że powodem problemów mogą być same głośniki
    tfh napisał:
    Trust GXT 38 2.1
    a nie laptop?
    Sprawdziłeś je pod innym komputerem?

    tfh napisał:
    Obstawiam wejście na słuchawki w laptopie (tak mi się wydaje) ponieważ ciężko wchodził ten "wtyk" od głośników przez pewien czas obecnie lżej. Tak jakby się coś wyrobiło ? Laptop na gwarancji tak więc chyba będę musiał zawieść chyba że ktoś ma jakieś pomysły...

    Wtyk ma wchodzić ciasno, by nie wypadał.
    Słuchawki działają prawidłowo?
  • Poziom 10  
    Dzięki za szybką odp. Więc tak próbowałem głośniki podłączając je pod telefon i wtedy wydaję się że jest ok (grają oba). Znowu kiedy podłączałem słuchawki pod lapka również wszystko ok. Sprawdzałem kilkakrotnie kable w subwooferze od głośników (podłączenie itd.) jest ok, aczkolwiek występował problem że głośnik nie działał ale wystarczyło poruszać kablem i zaskoczył. Co do tzw. wtyka wchodzi normalnie nie lata ani nic, miałem na myśli że 2-3 krotnie bardzo ciężko było go włożyć w gniazdo (może coś się przygieło/złamało jest to w ogóle możliwe ?). Sprawdzałem raz jeszcze jest tak jak napisałem. Głośniki pod telefonem grają prawidłowo, pod laptopem gra jeden...
  • Moderator - Komputery Serwis
    A propo systemu, to nie zdradziłeś tej informacji.

    tfh napisał:
    Sprawdzałem kilkakrotnie kable w subwooferze od głośników (podłączenie itd.) jest ok, aczkolwiek występował problem że głośnik nie działał ale wystarczyło poruszać kablem i zaskoczył.

    Proponuję w pierwszej kolejności ogarnąć okablowanie porządnie, sprawdzić głośniki na innym zestawie (lub inny zestaw 2+1) na twoim laptopie a wszystko samo się wyjaśni.
  • Poziom 10  
    Dzięki tak zrobię.
    Wszystko jednak wskazuje na problem z komputerem, pod tv również z głośnikami wszystko ok. Dupa teraz sprawdzałem znowu na tel. i też jeden nie gra (gra lub nie losowo) jeszcze muszę sprawdzić na innych głośnikach.

    Dbaj o poprawność językową.
    RADU23
  • Moderator - Komputery Serwis
    tfh napisał:
    Wszystko jednak wskazuje na problem z komputerem, pod tv również z głośnikami wszystko ok.

    OK, czyli by wynikało że głośniki sprawne.
    tfh napisał:
    teraz sprawdzałem znowu na tel. i też jeden nie gra (gra lub nie losowo)

    A tutaj świadczy że są niesprawne.

    Jedno zaprzecza drugiemu.

    Trzeba sprawdzić na porządnych w 100% działających głośnikach.
  • Poziom 10  
    Tak jedno zaprzecza drugiemu ale tak jest w rzeczywistości. Tylko problem taki że nie mam możliwości sprawdzić na innych głośnikach. Zauważyłem natomiast że na słuchawkach gra owszem ale prawa słuchawka gra ciszej (pokrywałoby się to ze stanem faktycznym na głośnikach).