Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NICE robo 500. Silnik zatrzymuje się przy zamykaniu (buczy)

peter1031 09 Gru 2016 18:10 720 9
  • #1 09 Gru 2016 18:10
    peter1031
    Poziom 9  

    Proszę o pomoc w temacie silnika Nice Robo 500. Po podłączeniu miernika pod silnik przy otwieraniu dostaje prąd 230v, a przy zamykaniu dostaje 140v i bardzo często zatrzymuje się i buczy. Działanie bramy mechanicznie jest bez zarzutu. Po obróceniu wtyczki od silnika występuje problem z otwieraniem natomiast brama zamyka się bez problemu.

    0 9
  • #2 09 Gru 2016 18:17
    Zbigniew 400
    Poziom 35  

    Typuję żle podpięty silnik i kondensator.

    Dodano po 34 [sekundy]:

    Sprawdż bezpośrednio zasilając silnik z sieci.

    0
  • #3 09 Gru 2016 18:25
    peter1031
    Poziom 9  

    Montażem zajmowała się firma. Urządzenie jest podłączone i funkcjonuje od 10 lat, nikt przy nim nie grzebał. Problemy zaczął się w tym roku. Ciekawi mnie dlaczego przy otwieraniu silnik dostaje 230v a przy zamykaniu 140v. Jaki układ elektroniczny ma na to wpływ, że jest tak duży spadek napięcia przy zamykaniu ? Co ewentualnie należałoby wymienić? Całą płytkę czy jakiś drobny element który za to odpowiada ?

    0
  • #4 09 Gru 2016 18:57
    Zbigniew 400
    Poziom 35  

    Uszkodzony przekażnik kierunku pracy silnika.

    0
  • Pomocny post
    #5 09 Gru 2016 19:08
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Kondensator rozruchowy po tylu latach na pewno należy wymienić. Ponadto zwróć uwagę na przekaźnik na płycie centrali. Jego nadpalone styki często zawodzą...

    0
  • #6 09 Gru 2016 19:11
    Zbigniew 400
    Poziom 35  

    Teoretycznie kondensator jest ok, ale wymiana nie zaszkodzi.

    0
  • #7 09 Gru 2016 19:53
    peter1031
    Poziom 9  

    Czy można te elementy wymienić ? Czy trzeba kupić nową płytkę ?

    0
  • #8 09 Gru 2016 20:31
    Zbigniew 400
    Poziom 35  

    Można wymienić.

    0
  • #9 09 Gru 2016 20:37
    peter1031
    Poziom 9  

    Dzięki za pomoc.

    0
  • #10 10 Gru 2016 22:31
    peter1031
    Poziom 9  

    Przyczyną problemu był kondensator. Po wymianie barma działa bez zarzutu trzeba się wręcz zaprzeć żeby ją zatrzymać. Identyczny problem miałem także w bramie garażowej z silnikiem DMI 5 tam również wysiadł kondensator,

    Jeszcze raz dzięki za pomoc. :D

    0