Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Chłodzenie wodne - parametry

tmf 11 Gru 2016 12:45 1725 20
  • #1 11 Gru 2016 12:45
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Witam,
    Noszę się z zamiarem wyciszenia komputera, szczególnie denerwujący jest wentylator na CPU. Przy okazji pomyślałem, że się pobawię w chłodzenie wodne. I tu mam pytania. Pierwsze - ponieważ zależy mi na maksymalnej ciszy, to jaką chłodnicę użyć zakładając, że mam procka z TDP 125W? Na początek chciałbym chłodzić tylko CPU, w przyszłości jeśli się to spisze założę chłodzenie na chipset z MB, karta graficzna na razie mnie nie interesuje. Czy jeśli zastosuję chłodnicę, np. alfacool, 2x140mm, 45 mm grubość, to będzie ona w stanie odprowadzić wystarczającą ilość ciepła pasywnie, ew. przy minimalnym wspomaganiu wentylatorów?
    Drugie pytanie - ponieważ nie mam możliwości zobaczyć jak WC działa w praktyce, zastanawiam się, czy testowo nie kupić Alphacool Eisbaer (Solo) - 2600rpm - black - tanie, mamy blok, pompkę i zbiornik w jednym. Pytanie, czy to w ogóle sensownie działa? Szukałem w necie informacji i różnie ludzie piszą. Głównie interesuje mnie, czy jest to ciche i czy pompka ma jakikolwiek zapas, żeby obsłużyć dodatkowe bloki (bez oczywiście generowania jakiegoś większego hałasu). Wiem, że rozwiązania typu osobno blok, osobno dobra pompa i zbiornik są lepsze - pytanie czy różnica jest porażająca, czy nie :) Sensowne elementy to koszt kilkuset zł, tu mamy zaledwie ok. 220 zł, co byłbym skłonny poświęcić na testy.
    Dzięki za odpowiedzi.

    0 20
  • #2 13 Gru 2016 17:05
    Krzychu K.
    Poziom 21  

    Witam
    zależy od mocy pompy w zestawie czy przepchnie ciecz przez więcej niż jeden blok

    ja robiłem sobie WC własnym sposobem
    Chłodzenie wodne - parametry
    więc tak:
    I5 4460-85 W TDP
    R7 370- po oc 150 W TDP
    chłodnica 80mm i na niej wentylator z termistorem- max 1200 obrotów przy stresie
    pompka Phobya DC12-260 12V
    bloki używki z allegro
    całość 200 zł
    przy maksymalnym obciążeniu cpu i gpu jednocześnie temp. max 55 stopni

    0
  • Pomocny post
    #4 14 Gru 2016 16:22
    Krzychu K.
    Poziom 21  

    jedna chłodnica 80x80mm
    dane pompy:
    Pump (Alphacool DC-LT 2600 Ultra low noise Ceramic):

    Speed: 2600 RPM
    Voltage: 7-13.5V DC
    Power consumption: 4W
    Maximum flow rate: 70L/h
    Maximum head: 0.85m
    trochę mało mocy,ale na dwa bloki powinno starczyć
    po drugie,zdałby się jakiś jeszcze regulator do pompy,zasilanie z mobo nie jest dobrym pomysłem-można spalić port z płyty na wentylator przez za duży pobór mocy

    0
  • #5 14 Gru 2016 17:10
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Pompkę planuję podłączyć do zasialacza, nie do MB. Z MB co najwyżej będę sterował wentylatorami na chłodnicy. Przynajmniej na początek, potem ew.zrobię jakieś zmiany jeśli cała koncepcja mi się spodoba.

    0
  • #6 12 Sty 2017 22:13
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Ok, to odpowiem sobie na swój post.
    Kupiłem tego Alphacool Eisbaer (Solo) - 2600rpm - black - pierwsze wrażenia bardzo dobre. Solidne wykonanie, komplet do montowania na sockecie Intel i AMD, przy czym na AMD wystarczy wykręcić oryginalne mocowanie coolera z MB i wkręcić blok. Nie trzeba nawet dostępu do tylnej części MB. Podłączyłem go pod złącze wentylatora CPU na płycie i działa OK (płyta Gigabyte GA-990FXA-UD3). Miałem go podączyć pod zasilacz, ale prawdę mówiąc w walce zapomniałem o tym :)
    Działa cichutko, słychać delikatne brzęczenie po przyłożeniu ucha do bloku. Przypuszczam, że gdyby zejść z napięciem niżej to w ogóle nie dałoby się go usłyszeć.
    Do tego zamontowałem radiator alfacool, 2*140mm (280*140*45mm). W spoczynku + normalne użytkowanie komputera chodzi zupełnie pasywnie, temperatura na procku ok. 28 stopni. Po odpaleniu prime95, 8 rdzeni na 100% - pasywnie już nie da rady schłodzić, przerwałem przy 70 stopniach, po włączeniu wentylatorów na radiatorze temperatura przy max obciążeniu 44 stopnie. Wentylatory dają lekki szum, muszę je podłączyć pod 7V i pewnie będzie ok. Także w pełni jestem póki co zadowolnony. Teraz kolejny problem - po wyeliminowaniu hałaśliwego coolera CPU, słychać wentylator z zasilacza :) No ale to już zupełnie inny poziom szumu :)

    0
  • #8 04 Lut 2017 07:07
    atomic99
    Poziom 30  

    @tmf Jaki masz dokładnie model procesora ?
    Gdzie kupowałeś te gadżety ?
    Ile za całość Cię wyszło ?


    Też się zastanawiam nad zwodowaniem procesora, na powietrznym chłodzeniu jak ustawie na 4,5GHz to sobie daje radę ale optymalnie jest 4,4GHz.
    Kręciłem już swój procesor do 4,8GHz ale na teście OCCT po 2min jest 70°C i przerwałem test.

    Teraz kombinuje na jakimś chłodzeniem cieczą, ale chcę radiator zamontować poza obudową żeby miał cały czas chłodniejsze powietrze a nie te nagrzane z wnętrza obudowy.
    Z drugiej strony obudowa nie nadaję się na przyjęcie chłodnicy, ale dwa otwory na rurki z tyłu ma.

    Macie jakieś sprawdzone i tanie sklepy z elementami do chłodzenia wodnego ?

    0
  • #9 04 Lut 2017 09:50
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Kupiłem w http://www.aquatuning.pl.. Sprzęt z alfacool. Szybkość wysyłki nie jest ich najmocniejszą stroną, ale trzeba przyznać, że sprzęt jest z najwyższej półki. Na stronie jest cennik - niestety nie wychodzi to tanio. Procek mam podobny do twojego. Jedna uwaga - po wymianie chłodzenia CPU na wodne powstał problem z sekcją zasilania i mostkami. Normalnie są one chłodzone częściowo powietrzem opływającym CPU, bez tego ich temp. nieco rośnie. Normalnie nie ma to zapewne znaczenia, ale przy OC może pojawić się problem. Więc trzeba dać jakiś wentylator, który będzie wymuszał obieg powietrza obok tych elementów, albo też je zwodować. Wybrałe drugą opcję, właśnie czekam na kolejne elementy.

    1
  • #11 04 Lut 2017 15:05
    atomic99
    Poziom 30  

    Panowie rozumiem że ten [Alphacool Eisbaer (Solo) - 2600rpm] - to jest 3w1 (blok, pompka, rezerwuar) ?
    Czy ten sprzęcik da sobie radę z obiegiem płynu wypuszczonego z komputera pod biurko ?


    Do tego jeszcze trzeba, chłodnicę i ewentualnie rezerwuar dodatkowy (bo gdzieś czytałem, że lepiej mieć większą ilość płynu w układzie), rurki + złączki.


    tmf napisał:
    Jedna uwaga - po wymianie chłodzenia CPU na wodne powstał problem z sekcją zasilania i mostkami. Normalnie są one chłodzone częściowo powietrzem opływającym CPU, bez tego ich temp. nieco rośnie.

    Akurat z tym u mnie nie będzie problemu, mam wentylatory 12mm na (tył, dół, przód), oraz 12+14mm na topie, więc przepływ powietrza będzie dobry.

    ***
    EDIT

    Takie coś złożyłem:
    Chłodzenie wodne - parametry

    + do tego 3szt [AAB Cooling Silent Jet Fan 12 (FAN012)(1100 obr./min \ 12,9 dB)] - podłączyć je do tej regulacji którą mam w obudowie.

    Chłodzenie wodne - parametry

    0
  • #12 04 Lut 2017 16:36
    Matitronik
    Poziom 16  

    Kurcze bardzo drogie te podzespoły do chłodzenia wodnego, sam szukam jakiegoś rozwiązania i zastanawiam się nad alternatywnym wykorzystaniem nagrzewnicy samochodowej, czytałem że można uzyskać dużo większą wydajność. Sam zbiornik na płyn też trochę z kosmosu jak za kawałek rurki z PMMA.

    0
  • #13 04 Lut 2017 16:37
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    @atomic99 Tak, Alphacool Eisbaer to blok+pompka+rezerwuar. IMHO dodatkowy rezerwuar nie jest potrzebny. Nie widzę zalet z tego, że objętość płynu jest większa. Pompka wydaje się być dosyć mocna, jak przyjdą nowe bloki to ją przetestują w bardziej skomplikowanej konfiguracji.

    1
  • #14 04 Lut 2017 16:54
    atomic99
    Poziom 30  

    @tmf OKi, a jak ten zestaw co skompletowałem, Ci się widzi ?
    Bez tego rezerwuaru.

    Dla jeszcze lepszego efektu, pasta [Thermal Grizzly Kryonaut].

    0
  • #15 04 Lut 2017 17:08
    Krzychu K.
    Poziom 21  

    te AAB Cooling Silent Jet Fan 12 bardzo głośne są,sam takie posiadałem,powyżej 600 obr./min warczy już łożysko,nie mówiąc już o obudowie,posiadam teraz Arctic 120mm F12 PWM i słychać na max. obrotach(1440) tylko szum powietrza

    1
  • #16 04 Lut 2017 17:20
    atomic99
    Poziom 30  

    @Krzychu K. Dzięki za podpowiedź, no i te co piszesz są tańsze.

    A jak ten komplet chłodzenia co wyżej podałem, bez tego dodatkowego rezerwuaru ?

    0
  • #17 04 Lut 2017 17:27
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    atomic99 napisał:
    @tmf OKi, a jak ten zestaw co skompletowałem, Ci się widzi ? ? ? Bez tego rezerwuaru.

    Dla jeszcze lepszego efektu, pasta [Thermal Grizzly Kryonaut].


    Do tego bloku producent daje pastę. IMHO nie ma sensu kupować jakiejś specjalnej bo temp. procka i tak będzie zależała główne od temperatury chłodziwa. Nawet jeśli pomiędzy pastami będzie jakaś różnica, to w tym przypadku 1-2 stopnie nic nie zmienią.
    Jaki masz radiator? Ja kupiłem apfacool 280mm, 45 mm gruby. Sprawdź, czy twój mieści się w obudowie. Zaciski kupiłeć do rurki miękkiej, nie do rurek sztywnych?

    0
  • #18 05 Lut 2017 16:12
    atomic99
    Poziom 30  

    @tmf Jeszcze tego nie kupiłem, po 10 lutym będę kompletował.

    Do tego wymiana grafiki na [Palit GTX1070 JetStream 8GB] i pamięci na [2x8GB Mushkin Blackline DDR3 2133MHz]

    tmf napisał:
    ...Jaki masz radiator? Ja kupiłem apfacool 280mm, 45 mm gruby. ...

    Radiator planuję kupić: [MagiCool Copper Radiator III - 360 mm (Materiał: miedź \ Komory: mosiądz \ 415x120x30mm \ Waga: około 900g)]

    tmf napisał:
    ... Sprawdź, czy twój mieści się w obudowie. ...

    Nie ma to znaczenia bo chłodnicę montuję na zewnątrz.

    tmf napisał:
    ...Zaciski kupiłeć do rurki miękkiej, nie do rurek sztywnych?

    Te złączki co są na screenie [EK Water Blocks EK-ACF złączka prosta SK 10/16 G1/4" - Elox Black] - to są do jakich ? Bo nie ma opisu w sklepie :/

    *** EDIT 1***

    Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego wentylator [AAB SILENT JET FAN 12(+15 łopatek)+65%] kosztuje (1136,90zł) za szt ?


    *** EDIT 2***

    Dobra ostatecznie mam taki plan :)

    Chłodzenie wodne - parametry Chłodzenie wodne - parametry

    + koszty wysyłki łącznie 23,08zł = 838,38zł

    Złączkę kontową wkręcę w otwór do napełniania i puszczę rurkę otworem w górnej części obudowy zaślepię ją korkiem, będę miał możliwość łatwego kontrolowania poziomu płynu w razie wycieków.
    Jak również będzie to najwyższy punkt, co pozwoli na bezproblemowe odpowietrzenie układu, dodatkowa rurka delikatnie zwiększy objętość cieczy w układzie.
    Czujnik zostanie wkręcony przed złączką wylotową i podłączony do wyświetlacza na obudowie, co pozwoli mi na bieżąco kontrolować temperaturę i obrotami wentylatorów.

    I jak Panowie może być taki układ ?

    Muszę ten modernizację ogarnąć w ciągu kilku miesięcy, bo dziecko w drodze i później będą inne wydatki :)

    0
  • #19 05 Lut 2017 16:26
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Pamiętaj, że wentylatowy PWM są 4-pinowe, wymagają odpowiedniego sterowania. Czujnik temp. IMHO jest zbędny w tak prostym układzie - układ mierzy temp. CPU i na tej podstawie steruje wentylatorami. U mnie sprawdza się to idealnie, płyta nimi sama steruje. Same złączki w zestawach pakowane po 6 sztuk są zwykle nieco tańsze niż 6 osobnych.

    0
  • #20 05 Lut 2017 18:02
    atomic99
    Poziom 30  

    Panowie a te złączki które wybrałem [EK Water Blocks EK-ACF złączka prosta SK 10/16 G1/4" - Elox Black], to są do rurek elastycznych czy sztywnych ?
    W żadnym sklepie nie ma tego w opisach :-?

    0
  • #21 12 Lut 2017 20:39
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    @atomic99 Nie wiem gdzie kupujesz, np. na stronie aquatunning.pl wchodzisz w zakładkę złączki dla rur sztywnych i są. Generalnie rozróżnisz je po wyglądzie. Złączki do węży mają króciec na który nasuwasz wąż. Złączki do rurek nie mają tego króćca, bo rurę wsuwa się do środa, gdzie jest O-ring.
    BTW, ciąg dalszy mojej dalszej walki z chłodzeniem. Dodałem do bloku z pompką Alphacool Eisbaer (Solo) kolejne elementy - blok na mostek północny i sekcję MOSFETów. Wszystko połączone rurką sztywną 13/10mm. Pompka z bloku daje radę, wszystko wydaje się być ok. Działa wszystko bardzo ładnie, zobaczymy jak się to będzie sprawować w dłuższym czasie. Wentylator w zasilaczu wymieniony - nie słychać go. Teraz najgłośniejszym elementem jest HDD. Jak go wyłączę, tak, że zostają same SSD to jest błoga cisza :)

    0