cooltygrysek wrote:Powinien być zakazany na elektrodzie
Nielegalny został by okrzyknięty relikwią jeszcze, co zakazane to najbardziej kręci niektórych..
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therecooltygrysek wrote:Powinien być zakazany na elektrodzie
Rzuuf wrote:W uzupełnieniu 2 słowa o "stopniu mocy", gdyż podobne błędy mają tendencje do powielania się.
Tranzystory 2N3055 dla prądów ok. 3A (prąd max. 10A podzielony na 3 tranzystory) mają dość kiepskie "beta", dobrze jest założyć, że bedzie wynosić ok. 10 (projektowanie w/g najgorszych parametrów). Zatem dla ich wysterowania potrzeba ok. 1A, a tu użyty jest tranzystor 2N2222, którego maksymalny prąd jest 800mA, a maksymalna moc jest 500mW.
Zatem, próba pobrania z zasilacza np. 10A przy 12V (a nawet zaświecenia żarówki samochodowej H4) musi się skończyć tragicznie, dlatego przypuszczam, że nigdy nie była wykonana ...
Quote:wykonanie owej próby
deejayeq wrote:Budując ten zasilacz nie wzorowałem się na projektach z e-lab.
deejayeq wrote:Kogo chcesz karać i za co???... to pokarzę
deejayeq wrote:A ja nie wierzę!... naprawiłem wierzę ...
cooltygrysek wrote:I to jest fenomen tego zasilacza z Elabs którego nie rozumiem. Ale przypuszczam że im więcej ludzi będzie go budować tym więcej ludzi będzie go kopiować. Powinien być zakazany na elektrodzie
Strumien swiadomosci swia wrote:OK masz parę punktów ode mnie i mam tez pytanie do czego ci ten zasilacz robisz coś w elektronice to pokaż.
Jawi_P wrote:Dopiero doświadczenie i zaangażowanie w elektronikę z czasem weryfikuje potrzeby i się okazuje, że większość z nas, potrzebuje, dobrego zasilacza 20-24V i najwyżej 2A do codziennej zabawy/pracy.
Jawi_P wrote:Czy jest na elektrodzie artykuł, który omówił by współczesne i godne uwagi konstrukcje, pokazał choć w bardzo ogólny sposób na co zwracać uwagę w takich konstrukcjach, omówił by wady tego z "elektronicslab"? Wskazał tym początkującym, i często nie tylko, parametry dynamiczne zasilacza. Taki art "zasilacze w pigułce"?
krzysztofh wrote:"A dlaczego tylko 1,5A, a nie więcej?".
krzysztofh wrote:Otóż to. Jak zrobiłem kolejny zasilacz, do tego symetryczny o parametrach 30V/1,5A bo więcej nie zdarza mi się potrzebować, to w wątku pojawiło się sporo ocen typu "A dlaczego tylko 1,5A, a nie więcej?".
cooltygrysek wrote:Cóż ten pierwszy wykorzystałem zaledwie z 60% mocy ten drugi jednak w 100%.
krzysztofh wrote:Otóż to. Jak zrobiłem kolejny zasilacz, do tego symetryczny o parametrach 30V/1,5A
Jawi_P wrote:Ty masz inne potrzeby, zajmujesz się tym chyba jak dobrze pamiętam zawodowo
cooltygrysek wrote:moje ulubione tranzystory w zasilaczach liniowych to MJ15003 i MJ15004 są lepsze od 2N2055 i jego klonów
cooltygrysek wrote:krzysztofh wrote:Otóż to. Jak zrobiłem kolejny zasilacz, do tego symetryczny o parametrach 30V/1,5A
Troszkę za dużo tych wyświetlaczy tyle ze to klon z Elabs niemniej mi się podoba kawal dobrej roboty.
kamyczek wrote:Często wielkość zasilacza wynika z ego posiadacza i w serwisie komórek pan wytacza zasilacz 0-50V 10A pytanie do czego
kamyczek wrote:Większość projektów amatorskich wymaga od 0 do 15V /3A dla analogu +/-15V i 1A
Strumien swiadomosci swia wrote:Czy ja wiem, czasami silniki krokowe potrzebują 30V czy jakiś projekcik 24V. Są są.
kamyczek wrote:Często wielkość zasilacza wynika z ego posiadacza i w serwisie komórek pan wytacza zasilacz 0-50V 10A pytanie do czego ?
kamyczek wrote:Większość projektów amatorskich wymaga od 0 do 15V /3A dla analogu +/-15V i 1A i dla cyfrówki 5V i 3,3V przeważnie do 1A